Proprietarii: „Caii au fost loviți, biciuiți și tăiați. Am auzit că urmau să ajungă la abator”
Pe 9 aprilie a.c., doi cai au fost furați din grajdul unor voluntari din satul Siminoc (care aparține din punct de vedere administrativ de orașul constănțean Murfatlar). Aceasta este o banală știre. Suntem în România și nu în Canada, țara natală a unuia dintre proprietarii cailor, deci e o nimica toată faptul că doi cai au fost furați.
Tocmai de aceea, 80% dintre dosarele penale pentru furt sunt clasate de polițiști ca având ”autor necunoscut”. În situația de față, însă, incidentul de la Siminoc nu e doar o știre banală, în care doi oameni săraci au furat doi cai pentru că nu are cine să le tragă la căruță. Declarațiile oamenilor din sat, dar și mărturia proprietarei sunt cel puțin incredibile și scot la iveală realități crude.
Au venit din Canada ca să fie voluntari pentru copiii cu dizabilități
Larisa Kubassek este româncă și este căsătorită cu un cetățean canadian alături de care și-a propus să ajute necondiționat copiii cu dizabilități, implicându-se în tot felul de proiecte și activități sociale. Copiii cu autism reprezentau prioritatea lor acum. Pentru a le asigura acestora, în mod gratuit, cea mai bună terapie, Larisa și soțul ei au cumpărat trei cai, de la herghelia din Mangalia. Cei doi voluntari, însă, nu au mai apucat să demareze nici o terapie, iar planurile lor, la fel ca și banii investiți, s-au dus pe apa sâmbetei! Cele două iepe au fost furate, armăsarul, și-așa bătrân, nu. Proprietarii au sesizat imediat Poliția orașului Murfatlar, sperând că incidentul va fi fost rezolvat rapid și își vor recupera în curând caii. Ca printr-o minune, așa s-a și întâmplat! În mai puțin de o săptămână, polițiștii din Murfatlar i-au chemat pe proprietari să recunoască iepele.
„Caii sunt traumatizați și foarte răniți. Au nevoie de un tratament îndelungat”
Contactată telefonic, Larisa Kubassek ne-a povestit starea deplorabilă în care au fost aduși caii: ”Ne-au sunat ieri dimineață (13 aprilie, a.c.) de la Poliție și ne-au spus să venim să recunoaștem caii. I-am recunoscut, am adus un veterinar, am citit cipurile, pentru că așa este procedura, ne-am întors în Murfatlar la secție, am declarat că sunt caii mei, am făcut procesul verbal și i-am luat acasă. Caii arată foarte rău, i-am luat într-o stare jalnică, deplorabilă… Dar bine că i-am găsit în viață! Am auzit că urmau să fie duși la abator pentru că nu găsiseră cumpărător. Când am auzit asta am alergat prin toate locurile în care credeam că se pot afla. Se vede că au fost maltratate în tot timpul ăsta. Au urme de violență, o iapă are coama tunsă, iar cealaltă iapă, care este mai rebelă, are tăieturi pe piept. Sunt biciuite, lovite și au răni la picioare. Erau atât de traumatizate încât de-abia au vrut să urce în mașină. Vor avea nevoie de tratament, timp de mai multe luni de zile. Dar nu mai contează, pentru că i-am găsit în viață! O să punem un sistem de senzori pentru asigurarea gospodăriei și a grajdului. Am avut camere instalate, dar nu se vedea nimic, le aveam degeaba, pentru că atunci când veneau hoții să ne fure benzină din re-zervor, veneau mascați, cu cagule. Deci la ce m-ar fi ajutat camerele de luat vederi? I-ar fi depistat după mers sau după cum aleargă?
„Am auzit că este vorba de niște hoți care se ocupă numai cu furtul cailor”
Întrebată fiind dacă are idee cine sunt autorii furtului, Larisa Kubassek ne-a povestit că oamenii din sat spun că sigur este vorba de un grup de hoți ”specializați” în furtul cailor. ”Nouă nu ne-a trecut nici o secundă prin minte că cineva poate să ne fure caii… Câteodată uiți că trăiești în România. Caii noștri nu sunt pentru tras la căruță sau alte treburi gospodărești. Noi i-am dresat special pentru a-i ajuta pe copiii cu dizabilități. În special pe micuții cu autism. Urma să începem terapia pentru aceștia și voiam să mai cumpărăm încă opt cai pentru a oferi posibilitatea copiilor ale căror familii nu pot plăti tratamentul să facă terapie gratuită. Iată însă că n-a fost să fie pentru că ne-au furat caii, acum i-am găsit, dar trebuie să îi tratăm și vom amâna terapia. I-am rugat pe polițiști să facă tot posibilul ca să găsească pe hoți și să-mi înapoieze caii și, Slavă Domnului, s-a întâmplat acest lucru! Am fost în contratimp în toată perioada asta pentru că oamenii din sat mi-au spus că ei cred că este vorba de un grup de hoți din Fetești, care se ocupă numai cu furtul cailor din împrejurimi și pe care, dacă nu îi vând rapid, atunci îi duc la abator! Și cred că este vorba de un grup care are cunoștințe despre cai pentru că, spre exemplu, nu au luat armăsarul care era oricum bătrân știind că armăsarul și iepele vor face gălăgie dacă îi va fi luat împreună. Sunt disperată la gândul ăsta, că ar putea ajunge în abator! Zilele trecute nu am făcut decât să merg din abator în abator și să-mi caut caii! Infracționalitatea este foarte mare în zonă, au fost o groază de spargeri în cartier”, ne-a declarat Larisa Kubassek, proprietara cailor.
Comisarul-șef din Murfatlar: „Infracționalitatea nu e mare. E și vina lor, că au lăsat grajdul nesupravegheat”
Contactat telefonic, Cristian Manolache, comisar-șef în cadrul Poliției Murfatlar, ne-a declarat: ”S-au efectuat cercetări continue. Și proprietarii sunt de vină pentru că nu au pază, nu au nimic acolo, au lăsat grajdul neasigurat. Nu e adevărat că fenomenul infracțional e mare. Nu e mare deloc“. Întrebat fiind dacă sunt adevărate spusele oamenilor din sat, conform cărora autorii furtului sunt niște hoți din Fetești care se ocupă doar de furtul cailor, comisarul-șef ne-a răspuns răspicat: ”Nu!”.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: