Elevi din Hârșova și din localitatea bulgară Krushari au participat, săptămâna trecută, la o tabără de arheologie în cursul căreia au vizitat situri și cetăți din Constanța și au participat la diferite activități educative, transmite Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța (MINAC) într-o postare pe Facebook.
Tabăra a fost organizată în cadrul proiectului de cooperare transfrontalieră “O uniune transfrontaliera în umbra istoriei”, finanțat de Uniunea Europeană prin programul INTERREG V A România – Bulgaria, explică muzeul.
Obiectul proiectului este a de a îmbunătăți utilizarea sustenabilă a patrimonului natural, dar și cultural din zona Dobrich-Constanța și punerea în valoare a obiectivelor turistice din zonă. În acest sens, pe lângă tabără, fondurile de peste 2,7 de euro ale proiecului au fost folosite pentru reabilitarea mai multor drumuri, efectuarea de lucrări de conservare a ansamblelor arhitecturale și dezvoltarea infrastructurii turistice atât în Bulgaria cât și în România.
În ceea ce-i privește pe copii, explică muzeul, aceștia s-au bucurat de mai multe activități în timpul taberei organizate în perioada 7-12 aprilie. Activitățile au început cu vizitarea obiectivelor naturale, religioase și de interes istoric și arheologic din Hârșova, urmând apoi mai multe zile de activități în întregul județ.
Elevii au avut parte de tururi ghidate (inclusiv la expoziția de bază MINAC), au vizitat obiective istorice, naturale și arheologice din Constanța, Adamclisi și Topalu, au luat parte la identificarea, spălarea și conservarea unor obiecte ceramice descoperite în timpul cercetărilor arheologice și și-au confecționat suveniruri proprii înainte de a reveni în Hârșova în ultima zi, unde au vizitat cetatea Carsium și muzeul de istorie din localitate.
Proiectul care a făcut posibilă tabăra se va încheia prin organizarea unui simpozion științic, tema principală fiind recuperarea memoriei istorice a localităților Hârșova și Krushari, adaugă MINAC.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: