La câțiva metri de cluburile în care o parte a tinerilor alege să-și înece nopțile în alcool, droguri și alte plăceri ”la modă”, zac rămășițele Galeriilor de Artă din Mamaia, vestite în trecut pentru expozițiile și evenimentele care erau organizate aici. Modul în care arată acum clădirea, care se află în subordinea Consiliului Județean Constanța, reflectă întocmai ”grija” și ”interesul” pe care autoritățile publice înțeleg să îl acorde vieții culturale din Constanța și, implicit, din Mamaia.
În acest municipiu, promovarea distracțiilor de weekend, a cluburilor și a petrecerilor lipsite de inhibiții, după model sud-american, este invers proporțională cu promovarea segmentului artelor, a vieții culturale și a evenimentelor de gen.
Este bine că administrația publică investește o parte a banilor publici în modernizarea orașului și a stațiunii, dar este rușinos și îngrijorător că nici un leu nu este investit în restaurarea și conservarea monumentelor istorice sau în reabilitarea instituțiilor de cultură și în organizarea evenimentelor specifice.
Galeriile de Artă din Mamaia reprezintă cel mai bun exemplu pentru reflectarea vieții socio-culturale din Constanța și Mamaia, iar dezinteresul tinerilor pentru evenimente de acest gen nu face decât să ”legitimeze” dezinteresul autorităților locale.
În clădire peisajul pare rupt din cele mai proaste filme: fecale, resturi menajere, zeci de metri de hârtie igienică folosită, peturi de bere, bucăți de plafon căzut din cauza degradării clădirii, geamuri sparte, toate aruncate peste picturile și schițele artiștilor plastici români care, pe vremuri, expuneau în fostele Galerii de Artă din Mamaia.
Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanța: ”Nu știu, nu am văzut, nu am mai fost de 3 ani în Mamaia”
Cu privire la starea deplorabilă în care se află Galeriile de Artă din Mamaia, Doina Păuleanu, directorului Muzeului de Artă din Constanța, ne-a declarat: ”Din câte știu eu, Galeriile de Artă din Mamaia nu aparțin de Uniunea Artiștilor Plastici. Nu am văzut galeriile, nu știu ce regim de proprietate au. Nu am mai fost de 3 ani în Mamaia, pentru că stațiunea este pentru altă vârstă, nu pentru mine. O galerie de artă unde se vând obiecte nu e o instituție de cultură, ci e un spațiu comercial. Expozițiile erau undeva într-un colț, nu cine știe ce… Deci nu pot să îmi exprim nici un punct de vedere pentru că nu știu, nu am văzut, nu comentez”, ne-a declarat sec și lipsit de interes directorului Muzeului de Artă din Constanța.
RAJA Constanța: ”Proprietarul sau viitorul chiriaș va prelua și datoria la apă. Sunt pierderi de 282 metri cubi”
În fosta toaletă a Galeriilor de Artă, apa curgea în continuu în momentul în care am realizat reportajul. Contactată telefonic, Irina Oprea, purtătorul de cuvânt al RAJA, ne-a declarat că nu știe despre ce este vorba, dar că va trimite o echipă să verifice. Foarte prompt, reprezentantul instituției ne-a contactat și ne-a adus la cunoștință următoarele: ”Pe locația respectivă, de doi ani de zile nu mai există contract de furnizare de apă cu RAJA. Echipa noastră a sigilat branșamentul și a constatat că este vorba de o pierdere de 282 metri cubi de apă, deci, probabil, este vorba de o țeavă spartă pe unde se pierde apă de vreo săptămână sau două, cam așa. Pe spațiul Galeriilor de Artă a figurat un agent economic care, acum doi ani de zile, a solicitat suspendarea serviciilor furnizate de RAJA. Cine va vrea să vină acolo și să reia contractul cu instituția noastră va fi nevoit, ca în orice afacere, să preia și pierderile din zona respectivă, printre altele, și datoria la RAJA. Având în vedere că vorbim de o stațiune turistică, de la 1 iunie și până pe 31 septembrie, echipele noastre verifică lunar dacă sunt pierderi de apă sau nu. Dar în perioada extrasezonului se mai fac una sau două verificări, de obicei toamna și primăvara, pentru că nu există activitate în zonă. Dar vă mulțumim că ne-ați anunțat!”, ne-a declarat Irina Oprea, purtător de cuvânt al RAJA.
„Galeriile de Artă“ din Mamaia, de la trecutul glorios, la prezentul odios
Acum o jumătate de secol, în 1964, în Mamaia se inaugura unul dintre cele mai elegante centre culturale şi comerciale din România: complexul de pe malul mării, din faţa hotelului „Perla”. Alături de Teatrul de Vară, de o mulţime de magazine şi birouri, un spaţiu generos a fost atribuit Galeriilor de Artă.
Încăperi generoase ca dimensiune, cu etaj, cu o curte interioară ingenioasă, unde te puteai retrage pentru odihnă sau o discuţie relaxată, în imediata apropiere a sălii de spectacol, Galeriile de Artă au cunoscut, câteva decenii la rând, o istorie extraordinar de frumoasă. Publicul constănţean, care până în 1990 se bucura de unul dintre cel mai importante teatre de balet din Europa şi care avea la dispoziţie anual cel mai mare festival de muzică simfonică şi de operă din ţară, era obişnuit în sezonul estival să intre, să privească şi să cumpere realizările celor mai importanţi artişti plastici ai ţării. Pe vremea aceea, înainte de a deveni un oraş turistic aşa cum este astăzi, Constanţa era un centru cultural de amploare, cu oameni care investeau în produse artistice.
Galeriile de Artă din Mamaia era spaţiul unde elita artistică românească organiza expoziţii de amploare: sălile erau încărcate cu tot ceea ce artiştii din marile centre produceau iar vizitatorii erau încântaţi să poată regăsi un loc atât de generos cu spiritul. Sălile mereu aglomerate, discuţiile elevate, public avizat şi elegant, lucrări artistice de excepţie sunt doar câteva coordonate care au caracterizat instituţia de la malul mării. Aici puteai găsi, şi cumpăra, numele mari din pictură, sculptură, tapiserie iar cuvintele de ordine erau calitatea şi onoarea profesională a expozantului.
Schimbările majore care au venit după 1990 au modificat substanţial şi viziunea administraţiei locale faţă de acest spaţiu. Galeriile de Artă au fost neglijate în detrimentul noilor domenii de distracţie, care se pot zări cu prisosinţă pe aleile asfaltate ale Mamaiei iar publicul acela, cu bani şi gust, a dispărut. Nu s-a gândit nimeni să socotească, şi dacă o va face este deja târziu, că două tablouri bune vândute la Galeriile de Artă egalează onorariul oricărei vedete autohtone care mimează ritmat într-unul dintre cluburi. Şi că acel public, dacă ar fi fost respectat, ar fi acoperit cu prisosinţă încasările oricărei dughene cu pretenţii sau a unui hambar de pânză şi gips unde tinerii bucureşteni, scăpaţi de supravegherea părinţilor, îşi îneacă nereuşitele cotidiene.
În ultimii ani, au fost firave încercări de a resuscita muribundele Galerii de Artă: expoziţii ale studenţilor de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, câţiva artişti rătăciţi, câteodată un vernisaj. Administraţia locală a Constanţei a decis construirea unui brâu de dughene, de autoserviri puturoase şi a unor cluburi teribil de gălăgioase care au anihilat definitiv atât vreo intenţie de a ajunge într-un spaţiu dosnic, cum este acum, dar şi ideea de artă. Dacă chiar sunteţi curioşi, ieşiţi acum din casă şi veţi vedea, la intrarea zăbrelită a Teatrului de Vară, cum tronează impasibilă o binecuvântată toaletă ecologică.
Astăzi, Galeriile de Artă din Mamaia au murit. Puteţi intra să le vedeţi, să admiraţi cimitirul uneia dintre cele mai frumoase instituţii ale Constanţei. Prin efort, convingere dar, mai ales, o teribilă voinţă pentru a proteja gustul noilor consumatori ai staţiunii, administraţia locală a Constanţei va transforma superbul spaţiu, împreună cu cele învecinate, fie într-unul dintre cele mai mari spaţii de distracţii, cu mulţi vizitatori, fie într-un club magnific care va permite artistelor din carele alegorice o prestaţie de neuitat.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții:
De ce autoritatile locale nu cedeaza spatiul studentilor de la Arte? sau poate au in plan un club? poate cu o campanie de presa ajunge acest spatiu pe mana studentilor – asa ar fi normal!!!