Carantină pe hârtie: Constanța aglomerată, fără patrule de control permanente, la incidență de infectare 10, spitale pline și o medie zilnică de 450 de cazuri COVID-19

sursa foto: Info Sud-Est

La mijlocul perioadei de carantină, Constanța arată ca într-o zi obișnuită: aglomerație în trafic, terase, frizerii și săli de fitness deschise și cu clienți, circulație intensă și nestingherită a persoanelor în orice colț din oraș.

Info Sud-Est a făcut un experiment și miercuri, timp de patru ore, în intervalul 10:00-14:00, am circulat pe principalele artere rutiere, în cele mai mari cartiere ale orașului și am părăsit municipiul prin toate ieșirile sale. Concluziile au fost următoarele:

1. Niciun filtru la cele 4 ieșiri din oraș. Spre deosebire de perioada carantinei precedente, din timpul stării de urgență, niciun filtru nu era prezent la vreuna dintre ieșirile din oraș, nici spre Valu Traian, Năvodari, Ovidiu sau Agigea, toate cele 4 localități fiind la rândul lor în carantină.

Publicitate electorală
publicitate electorală

2. Nicio patrulă în oraș. Timp de 4 ore, reporterii ISE au traversat orașul de la un capăt la altul, trecând totodată prin toate cartierele mari, pe principalele bulevarde/străzi, prin cele mai mari intersecții. Pe toate perioada experimentului, în intervalul 10:00-14:00 nu am întâlnit nicio mașină de poliție în trafic.

3. Aglomerație în trafic. În intervalul orar precizat nu s-a constatat nicio diferență între traficul rutier ori pietonal comparativ cu perioada dinaintea instaurării carantinei. Spre exemplu, zonele mall-urilor sau cele centrale erau frecventate ca într-o zi obișnuită.

4. Persoane în săli de fitness, frizerii/saloane de cosmetică și terase deschise. Conform declarației pe propria-răspundere, nu sunt menționate ca fiind permise activități precum mersul la sala de fitness, frizerii/saloane de cosmetică ș.a. Cu toate acestea, în unele săli de sport și saloane de înfrumusețare clienții beneficiau de aceste servicii. În același timp, mai multe terase din oraș erau deschise publicului în intervalul experimentului, dar nu aveau clienți în momentul surprins de reporteri.

5. Infectările se înmulțesc, deși orașul intră în a doua săptămână de carantină. Totodată, o mare parte din percepția publică este aceea că măsurile de carantină nu sunt aplicate corespunzător, atmosfera este prea relaxată pentru situația pandemică în care se află Constanța, iar din cauza lejerității cu care sunt aplicate restricțiile carantina nu va avea același efect precum în perioada stării de urgență.

Ce spun autoritățile?

Prefectul Constanței, Silviu Coșa, cel care coordonează Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, susține că nu există relaxare decât în rândul ”ignoranților”, iar zonele precum centrul vechi sau zona City Mall nu mai sunt frecventate de un număr mare de persoane. Totodată, prefectul susține că au fost dispuse filtre fixe în orele de vârf, atunci când lumea pleacă sau se întoarce de la serviciu:

  • ”În prima parte a zilei, este normal să vedem, în continuare, valori de trafic ceva mai mari şi oameni care circulă, pentru că sunt foarte mulți constănțeni care fac deplasări în interes de serviciu. Dacă o să urmăriți cum este mișcarea în a doua parte a zilei, veți vedea că traficul este considerabil mai scăzut comparativ cu zilele de dinaintea carantinei. Totodată, vă pot spune că zone aglomerate, cum ar fi centrul vechi, zona portului, City mall nu mai sunt pline de cetățeni.
  • Legat de filtrele din oraș, ele au fost concentrate, în puncte fixe, la orele de vârf, când pleacă oamenii la muncă și când se întorc. Apoi, au fost într-o continuă dinamică. De astăzi, încercăm să mergem și pe varianta filtrelor în intersecții. Obiectivul este să eliminăm, în rândul oamenilor, deplasările care chiar nu sunt importante. Le transmitem oamenilor că este indicat să-și drămuiască mai bine deplasările. Practic, să lege dintr-un singur drum mai multe obiective, nu să bântuie pe străzi. Pentru asta, însă, e nevoie de înțelegere, empatie față de semeni. Noi impunem nişte măsuri, dar eficiența lor poate fi generată doar dacă tragem cu toții în aceeaşi direcție.
  • Atmosfera este departe de a fi relaxată. Am stat şi eu de vorbă cu oameni, i-am privit în ochi. Mulți exprimă teamă, alții frustrare. E dreptul fiecăruia să simtă cum crede de cuviință. Dar relaxarea este departe. Mulți mă vor acuza, dar relaxare este, acum, doar pentru ignoranți. Iar cei care sunt ignoranți, vă garantez, vor fi reperați de forțele de ordine”, este punctul de vedere transmis de prefectul Silviu Coșa.

Jandarmeria Constanța susține, prin purtătorul de cuvânt Răzvan Ivan, că din experiențele anterioare au constatat că principalele nerespectări ale măsurilor restrictive nu se întâlnesc la ieșirile din oraș, ci în interiorul acestuia. Jandarmeria susține că nu poate aprecia cum înțeleg constănțenii să respecte carantina, însă recomandă în continuare respectarea măsurilor:

  • ”În contextul instituirii măsurii carantinei zonale începând cu data de 20.11.2020 în municipiul Constanţa, timp de două săptămâni, polițiștii și jandarmii constănțeni sunt mobilizați în misiuni de verificare a măsurilor dispuse.
  • Având în vedere experiența misiunilor executate în localitățile carantinate anterior, s-a constatat faptul că principalele nerespectări ale măsurilor restrictive / preventive, nu se regăsesc în zonele de intrare/ieșire în arealele carantinate care presupun de regulă un tranzit rapid de persoane/unitate de timp, ci zonele interioare care pot facilita/favoriza opriri, staționări, interacțiuni între persoane sau grupuri de persoane, formarea de grupuri de persoane, desfășurarea de activități în comun, evenimente private sau publice, aglomerări de persoane în spații închise sau deschise (gări, autogări, stații de transport în comun, mijloace de transport în comun, centre comerciale, magazine, zone de promenadă, zone de agrement, piețe, parcuri, etc.).
  • Astfel, forțele de ordine acționează în sistem integrat, prin reorientarea dispozitivelor fixe în dispozitive mobile, dinamice, flexibile, menite să supravegheze în mod activ o suprafaţă cât mai mare, într-un interval de timp determinat.
  • În această perioadă, pentru protecția cetățenilor, forțele de ordine sunt prezente în dispozitive dinamice, care să prevină orice incident și care să intervină pentru luarea măsurilor legale, în cazul nerespectării prevederilor legale. Sunt desfăşurate controale atât în interiorul municipiului, acordându-se atenţie zonelor în care se pot produce aglomerări de persoane, dar şi la punctele de intrare/ieşire din municipiu, pentru a ne asigura că cetățenii respectă toate măsurile de protecție sanitară.
  • Nu putem emite opinii cu privire la modul în care cetățenii înțeleg să respecte măsurile preventive și restrictive impuse de actualul context epidemiologic, însă şi prin intermediul Dumneavoastră, recomandăm tuturor să respecte toate măsurile dispuse de autorități în vederea prevenirii răspândirii virusului SARS Cov 2, să se protejeze, să păstreze distanțarea fizică și să poarte mască de protecție.
  • Forțele de ordine sunt și vor fi prezente permanent la datorie, depunând toate eforturile pentru a traversa această perioadă cu bine.  Nu dorim să aplicăm sancțiuni, dar nici nu vom tolera nerespectarea legii. Scopul nostru este ca toți cetățenii sa conștientizeze faptul că sănătatea și viața persoanelor sunt cele mai importante. Și pe viitor forțele de ordine vor acționa  într-un mod activ, dinamic, având drept scop siguranța oamenilor, dar și de a lua măsurile legale, acolo unde este cazul.
  •  Este un moment dificil în care, mai mult decât oricând, trebuie să ne conjugăm eforturile, să fim mai responsabili și mai conștienți de consecințele acțiunilor noastre, pentru binele tuturor”, este punctul de vedere transmis de Inspectoratul Județean de Jandarmerie Constanța.

Context

Conform DSP Constanța, miercuri, în ziua reportajului, incidența infectării a ajuns la 9,9, calculată la 3099 cazuri noi înregistrate în municipiul Constanța în ultimele 14 zile (11-24 noiembrie).

În același timp, tot miercuri, și județul Constanța a înregistrat una dintre cele mai mari incidențe de infectare din țară, de 6,89 cazuri la 1000 de locuitori.

În total, în județul Constanța erau înregistrate miercuri 6281 cazuri noi în ultimele două săptămâni. Doar 5 județe și capitala mai depășeau incidența 6: Brașov, Cluj, Ilfov, Sibiu, Constanța și București.

A doua zi, joi, autoritățile au raportat un nou număr mare de infectări în Constanța, 644 cazuri, municipiul atingând astfel 10,3 incidența de infectare (pe primele locuri din țară, alături de Sibiu), în timp ce județul Constanța a depășit incidența 7, fiind al treilea în țară.

Conform ultimei raportări a Prefecturii Constanța, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din municipiu funcționa peste capacitatea maximă, având o suplimentare de 12 paturi (120 – 132 ocupate).

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

6 comments
  1. De ce ai avea o problemă cu oamenii care merg la sală de sport sau la frizerie dacă acestea sunt deschise in primul rand? De ce nu au fost inchise odată cu inceperea carantinei? A devenit o fiță să mergi la înreținere? Ne dezumanizam încet? Să inchidă toate prăvăliile si atunci nu mai există motiv de scandal. A, dar da, asa nu mai sunt obligati să plateasca somaj tehnic. Hai că vomit 🙂

  2. Depinde ora la cat mergeti…luni ati vazut oare ca la intrarea dinspre Valu era politia la 7 dimineata si controla fiecare masina de s au facut cozi de 10 km?
    Ulterior au schimbat cred ca ora..i am vazut celalte zile pe la.8 30…cel putin seara intre 17-18 sunt filtre zilnic…ma intorc la aceiasi ora seara si i am.vazut de luni inclusiv ieri seara….si ieri am vazut mai multe echipaje de politie prin oras Constanta decat in celelalte zile
    Cu siguranta..ar trebui in oras inasprit controlul..fiecare merge unde vrea cand vrea

  3. Închideți tot timp de doua săptămâni. Românul nu pricepe sau se face ca nu pricepe. Chiar atât de bătuți în cap suntem? Ce aveți de gând, ce planuri aveți cu noi, domnule prefect?

  4. Mai terminati cu mascarada asta! Foarte bine ca nu se respecta, doar nu va asteptati sa credem aberatiile voastre.
    Nu port masca si nu ma supun!

  5. Si daca inchidem tot oamenii care lucreaza ca frizeri, antrenori fitness, ospatari, bucatari acestia de unde isi iau venitul? Le dati dumneavoastra un salariu? Incercati sa ii ajutati cu ceva? Stiti doar sa comentati dar ceva bun nu ati face, exact ca restul partidelor doar ca voi aveti gura mai mare acum. Incercati sa ajutati si dupa comentati credeti ca oamenii aceia pot trai fara sa munceasca sau voi chiar traiti intr.o alta lume unde omul merge la munca doar asa ca n.are ce sa faca acasa?

  6. In vara cand litoralul era plin nu aveam asa multe cazuri iar acum brusc si carantina si cresc cazurile…

Comments are closed.