Monumentul istoric “Casa cu Lei” din Peninsula Constanței a fost cumpărată de Monsson Trading, conform unui comunicat de presă transmis de companie. Clădirea a fost deținută până acum de milionarul constănțean Gabriel Comănescu.
”Intenția noastră este de a restaura monumentul istoric și de a-l readuce la adevărata sa valoare. În acest moment, estimăm că renovarea va dura circa trei ani, dintre care, în primul an, ne vom concentra pe obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor necesare demarării lucrărilor de renovare pentru un astfel de monument istoric, iar în următorii doi ani vom face renovarea propriu-zisă”, a declarat Andrei Muntmark, directorul general al Monsson Trading.
”Vrem să redăm Constanței o clădire care are o importanță istorică foarte ridicată și să readucem la adevărata ei frumusețe în cel mai scurt timp posibil”, a mai spus Andrei Muntmark.
De asemenea, Monsson Trading are sediul central într-o clădire istorică aflată în vecinătatea ”Casei cu Lei”, care a fost renovată complet în august 2022 din fondurile proprii ale companiei, mai anunță compania.
Monsson Trading furnizează atât electricitate, cât și gaze naturale și este specializată în achiziția de energie verde.
În urmă cu o săptămână, ISE scria că Primăria Constanța nu este interesată să cumpere Casa cu Lei din peninsula Constanței iar Consiliul Județean analizează “oportunitatea” exercitării dreptului de preempțiune asupra monumentului istoric deținut de milionarul Gabriel Comănescu, au declarat reprezentanții instituțiilor pentru Info Sud-Est.
Fiind vorba de vânzarea unei clădiri de patrimoniu, proprietarul a înștiințat Ministerul Culturii privind intenția, iar Ministerul le-a solicitat ulterior Primăriei și Consiliului Județean să spună dacă vor sau nu să cumpere imobilul.
“Primăria Constanța nu-și exercită dreptul de preempțiune la vânzarea imobilului în discuție din rațiuni financiare”, a transmis pentru ISE Doru Iordache, consilierul primarului Vergil Chițac.
De cealaltă parte, Marian Cioacă, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Constanța, a declarat pentru ISE că CJC a primit o solicitare similară din partea ministerului, iar aceasta a fost înaintată comisiei de specialitate. Pentru moment, președintele consiliului așteaptă raportul specialiștilor pentru a vedea dacă cumpărarea clădirii ar fi oportună, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Contactați de ISE după anunțul vânzării, reprezentanții CJC au declarat că au decis să nu își exercite dreptul de preempțiune pentru că “este necesară o intervenție urgentă și de amploare asupra obiectivului, care va implica costuri financiare semnificative”.
În privința monumentelor istorice aflate în domeniul privat, precum Casa cu Lei, vânzarea acestora se poate face numai în condițiile exercitării dreptului de preempțiune de către statul român, prin intermediul Ministerului Culturii sau al unităților administrativ-teritoriale, după caz.
Istoria Casei cu Lei
Clădirea istorică a fost înființată de bogatul negustor armean Dicran Emirzian și este parte a bogatului arhitectural lăsat de armeni orașului Constanța.
Construită în perioada anilor 1898-1902 după planurile arhitectului Ioan D. Berindei, clădirea ce se desfășoară pe două etaje și mansardă a fost ridicată într-un superb stil eclectic, cu tușe ale neorenașterii italiene și cu elemente neoclasice. Talentul și priceperea arhitectului Berindei au făcut ca această superbă clădire să intre în memoria orașului din punct de vedere arhitectonic și să reprezinte o emblemă a zonei peninsulare.
După capitularea Constanţei şi instalarea administraţiei germane a mareşalului Mackensen, la 22 octombrie 1916, Casa cu Lei a fost rechiziţionată de trupele austro-ungare care şi-au stabilit aici sediul central al Consiliului de Administraţie Imperial pentru Provinciile de Răsărit. A fost şansa clădirii de a fi ferită de devastările obişnuite ale soldaţilor şi ofiţerilor bulgari dar şi voinţa contelui Pal Loniay, administratorul civil al Austro-Ungariei în Dobrogea, de a îşi găsi o reşedinţă somptuoasă.
Imediat după Primul Război Mondial, la începutul anilor 20 ai secolului trecut, Casa cu Lei a devenit sediu de bancă, urmând ca, după reabilitarea din anii 70, să devină restaurant. Anii democrației de după Revoluție nu au fost blânzi nici pentru Casa cu Lei, care astăzi este aruncată în anonimat.
Clădirea a ajuns în atenția publicului în 2017, când Poliția de Patrimoniu și Direcția Județeană pentru Cultură Constanța a hotărât amendarea proprietarilor unor monumente de patrimoniu, printre care și Casa cu Lei, pentru nerespectarea obligațiilor lor față de monumente.
- Citește și “Casa cu Lei. Un veac de discreție și uitare cu nababi armeni, unguri și români”.
- Citește și “Premieră la Constanța! Poliția de Patrimoniu a amendat proprietarii de monumente istorice pentru nerespectarea Legii 422/2001. Primele clădiri vizate: Casa cu Lei și Casa Manicatide”.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții:
Din punctul meu de vedere, aceasta este o veste pozitivă pentru patrimoniul cultural al României. Restaurarea monumentelor istorice este o sarcină importantă și necesară pentru a păstra aceste obiective pentru generațiile viitoare.
Este, de asemenea, încurajator să vedem că o companie privată este dispusă să investească într-o astfel de inițiativă. Prin restaurarea Casei cu Lei, Monsson Trading nu numai că va ajuta la păstrarea patrimoniului cultural al țării, dar va contribui și la revitalizarea unei zone importante din București.