Moldovenii își aleg duminică președintele, în al doilea tur al alegerilor. La Constanța, din estimările autorităților sunt așteptate la urne aproximativ 1.200 de persoane cu drept de vot. După prânz, aproape jumătate din ele au votat, tinerii fiind prezenți în număr mult mai mare, după cum a precizat Vasile Cataragă, președintele singurei secții de votare din Constanța. Aceasta este amenajată în incinta Universității Ovidius, de pe bulevardul Mamaia.
După-amiază, după ora 15:00 era coadă în fața secției de votare, iar tinerii moldoveni au încins o horă în apropiere,
Reporterii ISE au vorbit cu cei care au votat la Constanța pentru alegerile prezidențiale.
“Eu mi-am luat buletinul și am venit să votez pentru un viitor prosper. Te aștept și pe tine”, a spus o tânără care urma să intre în secția de vot.
O altă tânără a votat pentru a doua oară, prima dată fiind în primul tur al alegerilor. “Am votat pentru a doua oară. Am votat pentru prima dată la primul tur. Mă simt bine, sper că totul va fi ok și Republica Moldova va fi o țară prosperă și am votat pentru prosperitatea ei și un nou început”, a spus Andreea.
“Am votat pentru viitorul Moldovei pentru că este la o mare răscruce acum și chiar dacă am cetățenie română, mă doare sufletul pentru țara în care m-am născut și îmi doresc să fie liberă și să nu depindă de ruși, pentru că este o mare bătaie pentru țara noastră”, a adăugat Victoria.
“Am votat pentru libertate, pentru libera opinie, pentru democrație acasă și pentru bunăstarea familiei mele rămase acolo. Vă îndemn și pe voi să mergeți la vot și să alegeți așa cum ar trebui”, a mai spus Victoria, o altă tânără care a venit să voteze la secția din Constanța.
Context
Peste 2,7 milioane de moldoveni cu drept de vot sunt așteptați la urne duminică, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale, unde pot vota între actualul președinte al republicii, Maia Sandu (pro-UE și NATO), și candidatul socialist pro-rus Alexandr Stoianoglu.
Miza acestor alegeri este crucială: Chișinăul își poate menține cursul pro-european adoptat în primul mandat de președinte al Maiei Sandu sau ar putea reveni pe orbita Kremlinului.
Una dintre principalele probleme ridicate de analiști vizează Transnistria, o fâșie separatistă cu conducere pro-rusă despre care aceștia spun că, în cazul unui guvern favorabil Rusiei la Chișinău, ar putea deveni un alt front în războiul Rusiei.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: