Context:
Titulatura oficială a unui Rege este Majestatea Sa, formulă care se aplică, în cele mai multe cazuri, şi soţiei. Alteţa Sa Regală este formula oficială cu care este desemnat întotdeauna moştenitorul Tronului (primul sau prima născut/ă) şi, în multe familii regale, cu care sunt desemnaţi oficial toţi copiii cuplului regal. Maria a României a fost Majestatea Sa Regina din momentul urcării pe tron, în 1914, şi până la moarte, în 1938. Titulatura de Alteţă Regală a deţinut-o din decembrie 1892, prin căsătoria cu principele moştenitor al României, Ferdinand, şi el tot Alteţă Regală până la urcarea pe Tron, în 1914.
Prin urmare, este imposibil ca un Rege sau o Regină să fie în acelaşi timp Alteţă Regală. Este nevoie de o minimă cultură generală, dacă la orele de istorie nu ai ajuns.
La inaugurarea Parcului Regina Maria – care nu este chiar un parc ci, mai degrabă, o îngrăditură în jurul unor ruine de biserici neterminate şi a platoului de piatră ciobită din faţa Casei de Cultură – Primăria municipiului Constanţa a ţinut să dovedească, o dată în plus, că are funcţionari analfabeţi funcţional care nu pot lua decizii.
Acum trei ani, la o reuniune publică organizată la Prefectura Constanţa, am mai solicitat o dată dlui Decebal Făgădău să îşi trimită specialiştii în patrimoniu şi cultură să facă măcar nişte cursuri: nu de puţine ori citeam în presă comunicate ale primăriei care devoalau fapte de pe „Bulevardul Regina Maria” care, de fapt, era bulevardul Regina Elisabeta. Pentru funcţionarii Primăriei Constanţa, însă, Elisabeta şi Maria nu sunt mai mult decât două fete măritate la timp şi cu cine trebuie. În schimb, se transmite veşnic, din partea aceleiaşi Primării, cum istoria milenară a oraşului, multiculturalitatea, diversitatea etnică, patrimoniul cultural şi altele asemenea reprezintă un tezaur pentru Constanţa.
Regina Maria, factor hotărâtor al Marii Uniri de la 1918, nu doar că este plimbată birocratic de ani în şir prin birourile administraţiilor diferite ale oraşului, dar nici măcar la sfârşitul anului 2019 nu a putut ieşi din holurile Muzeului de Artă în spaţiul public. Statuia Reginei încă mai aşteaptă avize şi măsurători, timp în care alte oraşe din România croiesc proiecte pentru un metrou urban. Regina Maria este, mai grav, bătaia de joc a unor analfabeţi funcţional din Primăria Constanţa care acceptă să expună plăci memoriale hilare. Când au făcut şcoală aceşti „avizatori” ai patrimoniului, cum au trecut clasa, cum se numesc cei care decid aşa ceva?
Poate răspunde Primăria Constanţa la întrebarea: cine a scris şi cine a decis amplasarea în spaţiul public a plăcii memoriale dedicate „Alteţei Sale Regale Regina Maria”?
Aşa este să fie: Viorica Dăncilă să lase o ogradă de analfabeţi funcţional în urma ei. Din păcate pentru noi, exact la Constanţa.
Poate cineva din Primăria Constanţa să răspundă cui foloseşte să exhibi neştiinţa de carte în spaţiul public şi să arunci în derizoriu memoria unui oraş?
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții:
Placa este creația Universității Andrei Șaguna.
Adevărat! Dar pietroaiele, ce reprezintă?