Miercuri, G4Media a anunțat în exclusivitate că Radu Mazăre a fost prins în Madagascar și că va petrece următoarele 6 zile în arestul autorităților malgașe. Poliția Română a cerut Curții de Apel București să constate întrunirea condițiilor de extrădare și să ceară aducerea în țară a fostului primar al Constanței. Venirea lui Radu Mazăre în România este o chestiune de timp și formalități birocratice, care poate să dureze câteva zile sau câteva luni. După ce va fi adus în țară, Mazăre va fi încarcerat imediat într-o închisoare cu regim închis. Fostul primar va ajunge, cel mai probabil, în penitenciarul din Tulcea.
De ce va fi Radu Mazăre deținut în regim închis
Radu Mazăre a fost dat în urmărire internațională în 8 februarie 2019, imediat după ce a primit condamnarea definitivă în dosarul ”Retrocedărilor”: o pedeapsă de 9 ani de închisoare cu executare. A durat fix trei luni pentru ca autoritățile să îl aresteze.
În 8 mai, Radu Mazăre a fost prins în Madagascar și încarcerat pentru 6 zile. În acest timp, Curtea de Apel București trebuie să stabilească dacă sunt întrunite condițiile pentru demararea procedurii de extrădare a fostului primar. În orice caz, aducerea în țară a lui Radu Mazăre este o chestiune de timp și formalități.
Când va ajunge în România, fostul primar al Constanței va fi încarcerat imediat și va fi trimis într-un penitenciar. Radu Mazăre nu va ajunge la Poarta Albă, un penitenciar cunoscut pentru condițiile de lux de care beneficiază deținuții-vedetă, pentru că regimul detenției este semi-deschis. Or, fostul primar are o condamnare definitivă de 9 ani, care îl plasează direct în detenție cu regim închis.
Surse din penitenciarul Poarta Albă susțin că, cel mai probabil, fostul primar va ajunge la Tulcea, într-una dintre cele mai dure închisori din țară. Penitenciarul de maximă siguranță are regim închis și, spre deosebire de cel din Poarta Albă, este construit pe înălțime și nu pe suprafață întinsă. Tocmai acest lucru face foarte greu de suportat condițiile de detenție. Cei care își ispășesc pedepsele în Tulcea se pot plimba doar într-o curte interioară, fără spații verzi, flori sau copaci, sunt înconjurați doar de zidurile închisorii și pot vedea cerul doar prin plasa care acoperă clădirea. În schimb, la penitenciarul din Poarta Albă, deținuții se plimbă într-o curte largă, amenajată cu spații verzi și copaci și nu resimt presiunea clădirii.
Tocmai de aceea, penitenciarul Poara Albă este locul preferat de mai mulți condamnați care și-au schimbat actele de identitate preventiv, cu puțin timp înainte de sentinețele definitive, pentru a putea beneficia de condițiile penitenciarului din județul Constanța. La Poarta Albă și-au ispășit pedepsele de lux Miron Mitrea, verii Becali, Cristian Borcea și alții.
Conform Legii 254 din 19 iulie 2013, referitoare la executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate, regimurile de executare a pedepselor sunt cel de maximă siguranță, închis, semideschis și deschis. Conform aceleiași legi, regimurile de executare a pedepselor privative de libertate se diferențiază în ordinea descrescătoare a pedepselor.
Conform informațiilor furnizate de Administrația Națională a Penitenciarelor, regimul deschis se aplică persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de cel mult un an, cel semideschis se aplică celor condamnați la pedepse mai mari de un an, dar care nu depășesc 3 ani și regimul închis se aplică deținuților cu pedepse mai mari de 3 ani, dar care nu depășesc 13 ani. Condamnaților cu pedepse mai mari de 13 ani li se aplică regimul de maximă siguranță. De notat este că, în unele situații, stabilirea regimului de detenție se face și în funcție de alte criterii, dar acestea reprezintă excepții.
”Azilul” în Madagascar și întoarcerea în România
Radu Mazăre a plecat din România în 25 decembrie 2017. Nu a fugit, pentru că pe numele său nu exista nicio interdicție de părăsire a țării. Fostul primar a devenit fugar în 30 decembrie când nu s-a prezentat la sediul Poliției, încălcând astfel condițiile controlului judiciar, fapt care, conform legii, ar fi dus la arestarea imediată a acestuia. Doar că Radu Mazăre a anunțat printr-o scrisoare trimisă avocaților săi că nu are de gând să se mai întoarcă în România până când justiția nu va fi una ”reală”. Tot atunci a anunțat că se simte persecutat de ”statul paralel” și că a cerut azil politic în Madagascar, acolo unde întreține un business, un resort de lux în jungla africană.
Pe lângă sentința definitivă de 9 ani, din dosarul ”Retrocedărilor”, la întoarcerea în România, pe Radu Mazăre îl mai așteaptă sentințele în alte trei dosare aflate pe rol. Toate trei au trecut de prima instanță, astfel:
În dosarul terenurilor subevaluate din Mamaia, Radu Mazăre a primit o condamnare de 6 ani și jumătate cu executare. Este acuzat de procurorii DNA că a vândut subevaluat hectare întregi din stațiunea Mamaia, la prețuri de 10 ori mai mici decât valoarea lor reală. În acest dosar sunt prinse terenul Cazinoului din stațiunea Mamaia (a nu se confunda cu ruina Cazinoului de pe faleza Constanței) și terenul de 1,5 hectare al Palatul Reginei Maria, despre care Info Sud-Est a scris în exclusivitate.
În dosarul ”Polaris”, Radu Mazăre a fost condamnat recent la 9 ani și 10 luni cu executare, în primă instanță. Procurorii DNA susțin că fostul primar al Constanței ar fi luat șpagă de la omul de afaceri Eduard Martin pentru a-l ajuta pe acesta să câștige licitația pentru un contract uriaș: 350 de milioane de euro pentru monopolul serviciului de salubrizare timp de 25 de ani. Și patronul firmei ”Polaris” a fost condamnat la 5 ani și 6 luni cu executare. Deciziile nu sunt definitive.
În dosarul ”Henri Coandă”, Radu Mazăre a fost achitat în primă instanță. Procurorii DNA susțin că acesta ar fi luat șpagă de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca acesta să câștige licitația de construire a cartierului social ”Henri Coandă” din Constanța. În dosar au mai fost trimiși în judecată și Alexandru Mazăre, unul dintre frații fostului primar, și omul de afaceri israelian. Toți trei au fost achitați. Deciziile nu sunt definitive.
Prin scrisoarea trimisă de Radu Mazăre din Madagascar, la sfârșitul lunii decembrie 2017, fostul primar anunța public faptul că, pe lângă cele patru dosare în care era deja trimis în judecată, procurorii DNA Constanța i-au adus la cunoștință că mai este urmărit penal în alte patru spețe, nou-nouțe.
În toate cele patru dosare, acuzațiile procurorilor fac referire în principal la vânzarea subevaluată a unor terenuri din Constanța ori la vânzarea acestora prin negociere directă și nu prin licitație publică.
Radu Mazăre susține că dosarele deschise pe numele lui sunt ”exemple edificatoare asupra felului în care Statul Paralel din România distruge viaţa, imaginea, reputaţia, cariera, sănătatea, liniştea familială şi sufletească a unui om”.
Și cum face asta ”statul paralel”?
”Prin intermediul unor procurori, anumitor judecători, al serviciilor şi al ziaristilor aserviţi”, scria fostul primar abia ajuns în Madagascar la finele lui 2017.
Tot atunci, Mazăre anunța că nu se va întoarce în România decât atunci când va beneficia de o justiție corectă: ”Sunt o ţintă politică a Statului Paralel şi în România nu am nicio şansă să beneficiez de o justiţie corectă, independentă, obiectivă şi imparţială. Pentru toate aceste motive am decis să solicit azil politic în Republica Madagascar. Atunci când în România va exista o justiţie reală, mă voi întoarce”.
Iar Radu Mazăre a avut dreptate. Acesta se va întoarce în România tocmai pentru ca justiția să fie reală.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: