Ce populație ar avea fiecare județ al României dacă se adoptă proiectul depus în Parlament pentru reorganizarea administrativă/ Județul Dobrogea ar ajunge la o populație de aproximativ 850.000 de locuitori

caruta cal sosea sat comuna mediu rural caruta cal sosea sat comuna mediu rural
sursa foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea
caruta cal sosea sat comuna mediu rural
sursa foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Județul Dobrogea, format din actualele județe Constanța și Tulcea, ar urma să aibă aproximativ 850.000 de locuitori, dacă proiectul depus în Parlament privind reorganizarea administrativă va fi adoptat, notează G4 Media.

Proiectul privind reorganizarea administrativă depus de către deputatul independent Tudor Benga în Parlament prevede ca România să aibă 12 județe cu populație cuprinsă între 850 de mii și 3,3 milioane de locuitori și înființarea unor birouri administrativ-teritoriale în subdiviziuni, astfel încât cetățenii să își poată rezolva diversele probleme administrative fără a fi necesar să se deplaseze în reședințele de județ.

Stabilirea unei limite minime referitoare la numărul de locuitori într-o comună la 5.000 locuitori și într-un oraș la 10.000 locuitori va avea ca efect reducerea numărului de unități administrativ-teritoriale, o reorganizare în unități teritoriale de dimensiuni mai mari fiind benefică pentru eliminarea inegalităților de dezvoltare și distribuire a resurselor. 

Publicitate electorală
publicitate electorală
  • Citește articolul integral, aici

Doar 12% din totalul comunelor de astăzi și puțin peste 50% din orașe și-ar păstra statutul administrativ dacă mâine ar avea loc reorganizarea teritorial administrativă a României cerută de mediul de afaceri, conform unei analize realizată de Info Sud-Est și G4Media pe baza datelor provizorii ale recensământului din 2021. 

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și mai multe organizații patronale cu sute de membri cer autorităților reorganizarea teritorial-administrativă a țării pentru reducerea aparatului birocratic. Principalele măsuri cerute sunt:

  • reducerea de la 41 (plus București) la 15 a numărului de județe;
  • redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5.000 de locuitori;
  • redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori;
  • toate instituțiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.

Pe baza acestor proiecții am analizat cele 3189 de unități administrativ-teritoriale din România în funcție de locuitori și le-am încadrat în proiecția regionalizării propusă de mediul de afaceri. Din cele 318 orașe din România, doar 170 au mai mult de 10.000 de locuitori (53,50%), în timp ce din cele 2862 de comune, doar 12,40% se încadrează între 5.000 și 10.000 de locuitori.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: