Ce ți-au promis și ce au făcut: Parlamentarii populiști și ordinul de protecție pentru violență domestică (II)

Parlamentarii partidului extremist AUR s-au remarcat prin mesajele ultrapopuliste transmise atât în campania electorală, cât și în timpul mandatului
Ilustrație: Delia Dascălu (surse foto: Inquam Photos/ Octav Ganea, George Călin; Facebook/ Sorin Mateescu)

Info Sud-Est îți arată o parte din parlamentarii de Constanța care, în 2020, au dus de nas electoratul cu promisiuni populiste sau care nu au legătură cu Legislativul. Au fost aleși atunci, iar acum e posibil să obțină un nou loc eligibil pe listele din decembrie. Deci, ce au promis ei, cine sunt și ce au făcut pentru tine? Astăzi, deputații și senatorii partidului extremist AUR. 

Parlamentarii partidului extremist AUR se remarcă față de colegii lor de la alte partide prin mesajele ultrapopuliste transmise atât în campania electorală, cât și în timpul mandatului, și prin lipsa de consistență a mesajelor acestora. 

Constanța, cu un scor peste media partidului la alegerile parlamentare din 2020, a dat patru parlamentari în mandatul care tocmai se încheie: Deputații Dănuț Aelenei și Dumitru Focșa și senatorii Sorin Mateescu și Evdochia Aelenei (prin redistribuire, datorită scorului mare obținut de AUR la Constanța). 

Parlamentar cu ordin de protecție pentru violență domestică

Dumitru Focșa este deputatul ex-AUR de Constanța cunoscut mai mult pentru episoadele de violență domestică în care a fost implicat și acuzat de partenera sa care a ajuns la Poliție, unde a depus plângere de două ori. Acesta a fost dată afară din AUR în noiembrie 2023, în contextul primului episod de violență domestică.

dumitru focsa
Dumitru Focșa (INQUAM Photos / Octav Ganea)

Partenera sa a depus plângere la poliție, iar deputatul de Constanța a dat vina pe ea acuzând-o de ”gelozie extremă” și spunând că singura violență comisă a fost că ”am luat-o de după gât și i-am strigat în față că nu mai rezist, nu mai pot”. Soția sa și-a retras plângerea penală și a renunțat și la acțiunea de divorț.

  • Episodul de violență a fost doar unul dintr-un lung șir de evenimente în care lideri ai partidului extremist condus de George Simion sau foști membri au folosit violența fizică sau de limbaj. Recursul la violență a adus condamnarea repetată a AUR de către alte partide politice și de organisme ale societății civile. ISE a scris pe larg despre cele mai dure momente care i-au avut în prim-plan pe liderii partidului extremist AUR.

Un an mai târziu, soția lui Focșa s-a prezentat din nou la poliție, iar de această oamenii legii din Năvodari au emis un ordin de protecție provizoriu pe numele lui Focșa din cauza unui ”risc iminent” identificat de polițiști. 

În campania electorală din 2020, retorica electorală a lui Focșa a băltit în mesaje populiste generaliste, fără soluții și resurse concrete, tipice partidului pe care îl reprezenta. 

Deputatul spunea că ”luptă pentru resursele naționale” și promitea o ”anchetare a privatizării din acești 30 de ani”, vorbea despre ”recâștigarea respectului României”, fără să puncteze cine nu respectă, concret, România, și de ce?

În cel mai pur stil demagog vorbea de salariul minim de 1000 de euro și despre cum ”pădurile trebuie să revină înapoi națiunii române” sau cum e nevoie de o ”revigorare a Portului Constanța”, fără a explica ce înseamnă, concret, acest lucru, ce proiecte propune pentru ”revigorare”. Mai mult, în cei patru ani de mandat nu a avut nicio inițiativă legislativă care să vizeze în mod direct Portul Constanța sau infrastructura portuară sau fluvială. 

Focșa mai promitea ”verificarea averilor tuturor politicienilor și nu numai”, iar acest lucru nu numai că nu s-a întâmplat, dar deputatul nu a avut nici măcar o inițiativă simbolică parlamentară în acest sens. 

În campanie, Focșa a cerut și înființarea unei comisii permanente de “anchetare a abuzurilor comise de catre politie si jandarmi”, dar nu are nicio inițiativă legislativă în Parlament, în acest sens. 

A declarat că “oligarhii care au dat resursele noastre naturale din Marea Neagră...vor ajunge cu siguranță (la pușcărie) dacă ajungem în parlamentul țării!”, dar nu are inițiative legislative  care să urmărească exploatarea resurselor din Marea Neagră. 

În schimb, s-a aflat printre inițiatorii a 124 de proiecte legislative, din care 14 au fost respinse definitiv, doar două au fost promulgate legi (cea privind procedura adopţiei și una privind măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale), 79 se află încă la comisii, iar celelalte se află în diferite alte proceduri parlamentare. 

”Afară cu străinii”

Senatorul Sorin Mateescu a propagat în campania electorală din 2020 una din cele mai populiste și periculoase teme preferate de retorica extremistă a AUR: “Afară cu străinii”. Între altele, Mateescu promitea în campanie că ”va renunța la contractele cu societățile străine”. Subțire în viziune politică, promisiunile lui Mateescu s-au rezumat la renunțarea la imunitate și pensie specială și la eliminarea subvenției partidelor politice (lege respinsă definitiv în 2022), laitmotivele populiste propagate de George Simion. 

sorin mateescu
Sorin Mateescu (sursa foto: Facebook)

Ajuns în Parlament, senatorul Mateescu a fost semnatarul a 140 de inițiative legislative, din care doar una a fost promulgată, cea referitoare la modificarea legii adopției. Parlamentarii AUR precizau că legea inițială este discriminatorie pentru cetățenii români cu domiciliul în România care lucrează în sectorul maritim, iar “pentru încurajarea adopției naționale se impune înlăturarea oricărei forme de discriminare”

În rest, peste 70% din inițiativele legislative propuse de Mateescu se află încă la comisii, multe dintre ele chiar și la trei ani de când au fost înaintate. Alte 10 proiecte de lege au fost respinse definitiv. 

Familii în Parlament

Soții Aelenei au debutat în politică în 2020, odată cu mandatele de parlamentari obținute în Camera Deputaților și Senat. Nici doi ani mai târziu, Dănuț Aelenei l-a contracandidat pe George Simion la șefia partidului, dar a obținut doar 38 de voturi, comparativ cu cele 784 ale lui Simion. 

La scurt timp de la alegerile interne pierdute, Aelenei și soția lui au părăsit AUR, deputatul acuzându-l pe Simion de lucruri ”ilegale și nestatutare” și transmițând public că a fost amenințat verbal că va fi călcat de mașină, fără să atribuie însă amenințarea:  

  • „Nu poţi să conduci o ţară, domnule Simion, dacă în interiorul partidului tău faci lucruri ilegale şi nestatutare (…) În ultimele zile am fost ameninţat verbal că o să fiu călcat de o maşină, dar nu pot demonstra acest lucru. Chiar astăzi asupra mea şi soţiei a avut loc o încercare de atentat pentru care am dovezi. Drept urmare, în calitate de demnitar român, cer protecţia instituţiilor de specialitate pentru mine şi familia mea, într-un interval de 24 de ore (…)”, a declarat Aelenei, în plenul Camerei Deputaţilor, în martie 2022. 

”Răzvrătirea” a durat mai puțin de un an de zile: Soții Aelenei s-au întors în AUR, iar de curând au început să strângă semnături pentru ”partidul patriotic” și ”George Simion, candidatul nostru, singurul care a venit cu un plan pentru reconstrucția României!”. 

Cei doi nu au lansat promisiuni concrete în campania electorală din 2020, dar au preluat și răspândit mesajele și postările de pe rețelele de socializare ale șefilor politici de la acea vreme, George Simion și Claudiu Târziu (când AUR avea conducere bicefală).

Odată ajunși în Parlament, soții Aelenei s-au remarcat doar printr-un raport foarte mare de inițiative legislative nepromulgate până la finalul mandatului. 

Senatoarea a reușit chiar ”performanța” ca din 112 propuneri legislative la care s-a alăturat, nici măcar una să nu fie promulgată până la finalul mandatului. Cele mai multe se află încă în dezbateri la comisii, iar 10% din totalul propunerilor au fost respinse definitiv. 

Evdochia Aelenei
Evdochia Aelenei (Inquam Photos / George Călin)

Acest lucru ar putea fi explicat prin faptul că senatoarea a propus printre altele chestiuni care nu puteau fi susținute financiar sau pentru care nu a asigurat anterior susținerea politică a colegilor din Parlament, ambele aspecte arătând lipsa de experiență sau cunoștințe politice, dar și populismul și lipsa de consistență a propunerilor sale. 

Evdochia Aelenei a propus printre altele acordarea unui tichet în valoare de 1.000 de lei pentru fiecare nou-născut, ”interzicerea discriminării” pe motiv de vaccinare, informarea pacienților cu privire la ”efectele secundare” ale vaccinurilor. Vezi aici toate inițiativele senatoarei.

Evdochia Aelenei a candidat și pentru Primăria Năvodari la alegerile locale din 9 iunie, unde a obținut 5,77% din voturi. 

Soțul ei a reușit să treacă doar 3 proiecte legislative din cele 92 la care a fost semnatar. Printre acestea se numără o lege referitoare la acordarea burselor românilor de pretutindeni în aceleași condiții cu cele acordate studenților români. 

În privința întrebărilor și interpelărilor, deputatul Dănuț Aelenei l-a întrebat pe ministrul Mediului despre îngrijirea spațiilor verzi din Constanța și Mamaia, fapt care nu intră în atribuțiile ministerului, ci în cele ale administrației locale. 

danut aelenei
Dănuț Aelenei (sursa foto: Inquam Photos / George Călin)

Între cele 84 de intervenții s-au mai numărat și cererea de măsuri în legătură cu situația salariilor neplătite de la firma GSP, deținută de omul de afaceri Gabriel Comănescu, întrebări legate de soarta Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, acolo unde a avut loc un incendiu în octombrie 2021, în urma căruia au murit 7 persoane. 

Aelenei s-a mai interesat și de soarta stadionului “Gheorghe Hagi” din Constanța, pentru care nu a început construcția și nici nu a fost semnat contractul pentru execuția lucrărilor cu firma câștigătoare.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.