Cei mai vechi blugi cunoscuți din lume, găsiți în epava unui vapor din 1857, se vând cu 114.000 de dolari/ O posibilă fabricație timpurie a blugilor Levi Strauss

sursa foto: captură de ecran
sursa foto: captură de ecran

O pereche de pantaloni de lucru pentru bărbați despre care oficialii licitației cred că ar putea fi cea mai veche pereche de blugi din lume a fost vândută pentru 114.000 de dolari (92.010 lire sterline), arată BBC.

Pantalonii albi au fost găsiți într-un cufăr scufundat în urma unui naufragiu, în 1857, în apropiere de coasta Carolinei de Nord.

Aceștia prezintă o cravată cu cinci nasturi și se crede că au aparținut unui miner.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Blugii se numără printre cele 270 de suveniruri din epoca Gold Rush care s-au vândut pentru aproape 1 milion de dolari în total, potrivit Holabird Western Americana Collections.

Licitația a avut loc în Reno, Nevada, în vestul SUA, precum și online, pe 3 decembrie.

„Acei blugi de miner sunt ca primul steag pe Lună, un moment istoric în istorie”, a declarat Dwight Manley, partenerul director al California Gold Marketing Group, care deținea artefactele. „Nu mai există blugi mai vechi cu cinci nasturi la mustață care să existe”.

Obiectele provin de pe SS Central America, cunoscut și sub numele de „nava aurului”, un vapor de 280 de picioare (85 de metri) care a adus pasageri din și spre America Centrală pe coasta de est a SUA în anii 1850.

Nava s-a scufundat în timpul unui uragan de categoria a doua în septembrie 1857, ucigând 425 din cei 578 de pasageri și membri ai echipajului.

Pasagerii s-au scufundat cu aproximativ 21 de tone de monede de aur și artefacte. Epava a fost descoperită pentru prima dată în 1988.

Pantalonii de lucru bărbătești au fost recuperați dintr-un cufăr aparținând lui John Dement, un bărbat din Oregon, care este posibil să îi fi cumpărat în San Francisco, a precizat compania de licitații.

Oficialii licitației spun că fermoarul cu cinci nasturi sugerează cu tărie că blugii ar putea fi o fabricație timpurie a pantalonilor de lucru vânduți de Levi Strauss.

Zbârna este „aproape identică, dacă nu chiar identică din punct de vedere tehnic, cu cea a Levis de astăzi, inclusiv în ceea ce privește stilul exact, forma și dimensiunea butoanelor în sine”, au declarat oficialii licitației.

Levi Strauss a fabricat prima pereche de blugi albaștri în San Francisco în 1873, la 16 ani după naufragiul care conținea pantalonii minerului.

Însă istoricul și directorul arhivei companiei, Tracey Panek, a declarat pentru BBC că nu există „nicio legătură între Levi Strauss & Co și pantalonii din licitația Reno” și nici nu erau „pantaloni de lucru pentru mineri”.

„Pantalonii nu sunt din denim și au fost făcuți cu mulți ani înainte” ca Levi Strauss să-și breveteze blugii albaștri, a spus ea, adăugând că pantalonii cu fermoar cu buton erau obișnuiți în secolul al XIX-lea.

Vânzarea are loc la două luni după ce o pereche de blugi Levi’s de epocă din anii 1880 – găsiți într-un puț de mină abandonat în vestul SUA – a fost vândută cu 76.000 de dolari la o licitație din New Mexico.

Licitația pentru epava SS Central America a prezentat o gamă largă de obiecte, inclusiv chitanțe pentru pasageri, haine de la mijlocul secolului al XIX-lea, un clopot de alamă, care a fost achiziționat pentru 18.000 de dolari, o scrumieră din sticlă transparentă vândută pentru 1.500 de dolari, precum și tacâmuri și obiecte de bucătărie, inclusiv un ulcior cu două guri și tacâmuri deformate.

Celelalte obiecte rămase de la naufragiu vor fi scoase la licitație în februarie 2023.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: