În urmă cu o săptămână, 100 de constănțeni au protestat în fața blocului în care locuiesc pentru că, la câțiva metri de acesta, un investitor privat se pregătește să ridice o construcție de patru etaje pe un fost spațiu verde.
Problema lor este veche, iar locuitorii din zonă au mai protestat și în anul 2017, atunci când Primăria Constanța a eliberat autorizația de construire pentru acest bloc.
Nu s-ar fi ajuns aici fără aprobarea consilierilor locali din Constanța care, prin votul lor, au aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru acel perimetru. Deci, cine sunt ei? Cui pot mulțumi locatarii pentru că soarele nu le va mai intra în case?
În ședința Consiliului Local din 30 aprilie 2015, consilierii PSD, PPDD și UNPR au votat cot la cot ca pe Bulevardul Lăpușneanu, de cealaltă parte a Parcului Tăbăcărie, să se construiască noi blocuri, în spațiul dintre trotuar și construcțiile ridicate înainte de `89. Adică exact pe fâșiile de pământ rămase libere, acolo unde până nu demult erau copaci și spații verzi.
Stenograma ședinței consiliului local în care acest proiect a fost supus la vot arată că PNL s-a abținut de la vot pentru că „acel cartier e deja o zonă foarte aglomerată şi prin acest proiect se va aglomera din ce în ce mai tare“, în timp ce reprezentanții PDL au cerut scoaterea proiectului de pe ordinea de zi, susținând că în spatele proiectului nu se afla un raport din care să reiasă punctele de vedere și solicitările constănțenilor.
În schimb, Decebal Făgădău, viceprimar la acea vreme și inițiator al proiectului, a insistat ca aprobarea PUZ să meargă mai departe și nu a dorit supunerea la vot a retragerii proiectului: „Doar iniţiatorul poate să retragă, nu supuneţi o prostie la vot, supuneţi proiectul la vot!“
STENOGRAMA ȘEDINȚEI DE CONSILIU LOCAL DIN DATA DE 30.04.2015
Radu Bogdan Matei, consilier PNL:La această propunere de hotărâre, grupul liberal o să se abţină, dar nu pentru că am fi observat vreo problemă în documentaţia tehnică sau vreo problemă de legalitate în această propunere de hotărâre, ci pentru că aici avem o problemă de viziune diferită faţă de ceea ce şi-ar dori Partidul Naţional Liberal şi ce propune Primăria în actuala etapă. Cartierul acela e deja o zonă foarte aglomerată şi prin acest proiect se va aglomera din ce în ce mai tare. Ce vreau eu aici să subliniez este că în tot oraşul sunt foarte puţine spaţii verzi şi nu respectăm… nu numai Constituţia României, ci şi deciziile Uniunii Europene, care spun că trebuie să avem un număr de mp de spaţiu verde pe locuitor. Deci, repet, abţinerea de la acţiunea de vot este un principiu după care pot fi urmărite direcţiile per total decizii de dezvoltare. Oraşul are nevoie de mai multe spaţii verzi şi de o dezvoltare durabilă, nu are nevoie de aglomerarea această urbană, numai în zonele centrale ale oraşului.
Sorina Tuşa, consilier PDL: ..la acest proiect, având în vedere ceea ce ne-a precizat domnul viceprimar în legătură cu punctul 21, în sensul deschiderii spre dezbatere publică. E adevărat că nu sunt înregistrate cereri, ca la ordinea 21, de la oameni care să susţină şi care… să susţină nevoia de spaţiu verde, şi aici se simte nevoia de o pergolă, şi care să se opună punctului nr.27. Dar, având în vedere că n-avem în spatele proiectului un raport.
Marcela Enache, secretarul primăriei:Dacă-mi permiteţi, fac o precizare. Să ştiţi că toate proiectele privind aprobarea PUZ-urilor, au la documentaţie, şi Comisia 2 a verificat, aceste şedinţe de publicitate şi de cunoaştere. Deci,…
Sorina Tuşa, consilier PDL:Eu nu văd niciun raport în spate, care…
Marcela Enache, secretarul primăriei:O să rugăm să fie anexat şi acest raport…
Sorina Tuşa, consilier PDL:Înseamnă că nu am primit tot ce era nevoie… nu am acest raport….
Marcela Enache, secretarul primăriei:De acum încolo, o să scanăm şi aceste rapoarte, dacă le consideraţi necesare. Nu e o problemă asta.
Sorina Tuşa, consilier PDL:În regulă. Deci, o să avem şi aceste rapoarte.
Decebal Făgădău, viceprimarul Constanței:Apreciez consecvenţa colegului de Comisie de urbanism, este un punct de vedere pe care dânsul l-a enunţat şi în lucrările comisiei de specialitate. Dumneavoastră, doamna Tuşa, nu vă voi răspunde din politicianism. Puteţi să solicitaţi consultarea proiectului şi altfel, nu doar în şedinţa de consiliu. Dacă eraţi interesată, puteaţi să veniţi la Secretariat sau să depuneţi o solicitare pentru a vi se pune la dispoziţie acest raport ce face parte din documentaţia proiectului ce urmează a fi supus aprobării în Consiliul Local.
Decebal Făgădău, viceprimarul Constanței:Nu, nu vreau să naştem la o polemică. Închei această discuţie. Îmi menţin punctul de vedere: nu-l retrag.
Valentin Ciorbea, consilier PSD și președinte de ședință:Da. Totuşi, s-a făcut o propunere….
Valentin Ciorbea, consilier PSD și președinte de ședință:Da. S-a făcut propunerea de retragere…
Decebal Făgădău, viceprimarul Constanței:Doar iniţiatorul poate să retragă, nu supuneţi o prostie la vot, supuneţi proiectul la vot!
Valentin Ciorbea, consilier PSD și președinte de ședință:Supun proiectul la vot. Cine este pentru? Împotrivă? Abţineri?
Consilierii care au votat pentru aprobarea Planului Urbanistic Zonal – zona delimitată de B-dul Aurel Vlaicu, Strada Soveja, B-dul Alexandru Lăpușneanu, Aleea Umbrelor și Aleea Melodiei, terenuri proprietate publică și privată, inițiator SC AGEXCOM INTERNAȚIONAL SRL:
PSD
- Ali Denis
- Valentin Ciorbea
- Mărioara Cojoc
- Mircea Dobre
- Daniel Georgescu
- Temur Ibraim
- Carmen Onciu
- George-Daniel Papari
- Costin-Ioan Răsăuțeanu
- Vasile Chirondojan
PPDD
- Gabriel Candindatu
- Valentin Mihai Surghie
UNPR
- Valeriu Iosif Ene
- Vasile Roșu
Consilierii PNL, PDL și PNȚCD s-au abținut.
CE SPUN ASTĂZI CONSILIERII CARE AU VOTAT PROIECTUL
Am încercat să stăm de vorbă cu Decebal Făgădău, la vremea aceea viceprimar și inițiatorul proiectului de aprobare a acestui PUZ, și cu mai mulți consilieri locali care au votat pentru construirea de noi blocuri pe Bulevardul Alexandru Lăpușneanu.
Nici Decebal Făgădău, acum primarul Constanței, nici Costin Răsăuțeanu, actualul viceprimar al municipiului, nu ne-au răspuns la solicitare.
Singurul care a acceptat să vorbească despre acel vot și despre consecințele acelei decizii a fost Vasile Roșu, consilier UNPR la acea vreme.
Dialogul are pe alocuri accente suprarealiste, iar Vasile Roșu, deși spune că votul pe care l-a dat a fost cu siguranță bine motivat, recunoaște că acum aceste construcții înfloresc din cauza PUZ-urilor aprobate în trecut, unele dintre ele posibile chiar cu ajutorul votului său:
- „Am înțeles că în ultima vreme totuși e un control mai ok din punctul ăsta de vedere, dar probabil că vin acestea din urmă“, a declarat Vasile Roșu pentru Info Sud-Est.
L-am întrebat pe Vasile Roșu de ce a votat favorabil acel PUZ, care astăzi a scos constănțenii în stradă:
- „Nu mai știu detaliile cu speța respectivă. Probabil că expunerea de motive era ok la momentul respectiv. Nu pot să spun, că nu mai știu exact despre ce e vorba. Dar la momentul respectiv, dacă am luat decizia aceasta, înseamnă că era ok din punctul ăsta de vedere“.
Însă, deși atunci a votat să se construiască noi blocuri pe fostele spații verzi, Vasile Roșu spune acum că nu este de acord cu construcțiile haotice și cu diminuarea zonelor verzi:
- „Vă dați seama că nici eu nu sunt de acord să se diminueze spațiul verde. Nu pot să îmi dau o părere acum, că nu e ok. Odată ce am votat atunci într-un fel, acum să vin în alt fel. Deci aș vrea să se schimbe, într-adevăr. Să nu se construiască haotic și să fie mai aerisit orașul. Dar în speța aceea nu mă pot pronunța să vă spun da, am votat, și acum îmi pare rău. Nu știu, s-a votat“.
Ba mai mult, Roșu spune că, dacă ar fi astăzi consilier, ar vedea cu siguranță altfel problema:
- „Nu ar fi corect acum, când nu mai sunt consilier, să vin și să spun că de fapt ar trebui altfel. M-aș contrazice. Mă abțin mai degrabă. Poate dacă aș mai fi consilier aș vedea altfel lucrurile acum. Între timp știți că omul se mai maturizează, se mai lovește de anumite aspecte. Asta e, mai învățăm“.
Vasile Roșu a mai adăugat că mulți din consilierii locali nu erau specialiști și că țineau cont de comisia 2 de urbanism:
- „Acum depinde, cel care a cumpărat, dacă a fost de bună credință, al câtelea cumpărător era, nu știu nici distanța, dacă se respectă PUZ-ul din zonă, distanța dintre blocuri, studiu de însorire, adică sunt mai multe elemente de care trebuie să ții cont. Doar că niște locatari nu or să mai vadă soarele, nu știu, marea nu soarele, soarele ar trebui să-l vadă… Deci e greu să mă exprim acum. Am înțeles că în ultima vreme totuși e un control mai ok din punctul ăsta de vedere dar probabil că vin acestea din urmă. Deci noi am avut atunci o expunere de motive, între timp probabil lucrurile s-au mai schimbat. Locatarii de acolo au posibilitatea să conteste în instanță și atunci, dacă au dreptate, au dreptate, se poate anula hotărârea de consiliu. Aia nu e bătută în cuie. Știți cum e, consilierii au diverse pregătiri, țin foarte mult cont de comisia 2 de urbanism. Când se votează toate proiectele se votează ce există la dosarul respectiv, la proiectul respectiv“.
CINE CONSTRUIEȘTE PE SPAȚIILE VERZI DE PE BULEVARDUL LĂPUȘNEANU
Astăzi, societatea care se pregătește să construiască pe Bdul Lăpușneanu este SC Cambela Prod SRL, cu sediul în Stejaru, Tulcea, al cărei asociat unic este Bela Tănase. Până în anul 2016, asociat a fost și Constantin Camburi, primarul comunei Beidaud, din Tulcea.
Însă terenul a aparținut unei alte companii, mult mai controversată, care de altfel a reușit să obțină și Planul Urbanistic Zonal, documentație prealabilă pentru construirea clădirii. AGEXCOM INTERNATIONAL LTD SRL, cu sediul pe strada Washington, București, este deținută în procent de 50% de SISTEME INTERNAȚIONALE DE AFACERI SA și de Popescu Burghi Dragoș Alexandru Vlad.
Societatea Sisteme Internaționale de Afaceri SA a fost înființată în anul 2003 de Valentin Gheorghe Ionescu, fost coleg de facultate și apropiat de Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și Sorin Strutinsky.
Valentin Gheorghe Ionescu a fost condamnat recent la 5 ani de închisoare în celebrul dosar al Retrocedărilor din Constanța.
Societatea Sisteme Internaționale de Afaceri SA este cea care, în anul 2004, a câștigat contractul de închiriere a Portului Turistic Tomis, în urma a două licitații la care nu s-a mai prezentat niciun ofertant. Chiria stabilită pentru cele două hectare din port a fost mai degrabă simbolică: 2605 euro/lunar.
Totuși, în timp ce proprietarii au îngrădit terenul și se pregătesc să dea drumul la construcție, pe rolul instanțelor de judecată din Constanța se află două procese care privesc documentația ce stă în spatele acestei investiții: Instituția Prefectului a făcut recurs la Curtea de Apel Constanța, prin care atacă PUZ-ul aprobat de consilierii locali în anul 2015 (în primă instanță solicitarea Instituției Prefectului a fost respinsă pentru tardivitatea cererii), în timp ce Asociația Constanța Altfel cere suspendarea autorizației de construire la Tribunalul Constanța.
Despre consilierii locali care au votat Planul Urbanistic Zonal de pe Bdul Lăpușneanu puteți citi și în Ziua de Constanța.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: