Călin Georgescu este candidatul-surpriză care se află pe locul trei, conform primelor exit-polluri de la ora 21:00, contrar așteptărilor din urmă cu nici două luni, atunci când Georgescu nici măcar nu apărea în sondaje. ISE și G4media au arătat în exclusivitate cum Georgescu a crescut semnificativ în sondaje în ultima lună după o strategie de promovare masivă pe Tik Tok, conform datelor analizate de reporteri pe rețeaua chinezească de socializare. Citește analiza integrală aici.
Călin Georgescu are un discurs puternic antisemit, legionar, ”mesianic”, pro-rus și anti-Occident. Este născut în 26 martie 1962, susține că vine dintr-o familie de preoți și declara în podcasturile la care a participat în campanie că ”nu este un candidat”, ci că ”este la nivelul unei chemări, unul pentru toți și noi toți cu Dumnezeu”.
Conform site-ului oficial, este căsătorit din 2006 cu Cristela Georgescu și are trei băieți. Pe pagina oficială, Georgescu notează că a absolvit Liceul de Matematică – Fizică din București (absolvit cu nota 8.00 la Bacalaureat, conform site-ului). În perioada 1981-1986 a absolvit Facultatea de Îmbunătățiri Funciare din cadrul Institutul Agronomic Nicolae Bălcescu din București (absolvit cu examen de stat, nota 10.00, susține acesta pe site).
Georgescu susține că a absolvit doctoratul în 1999 în pedologie (știința solului) la Institutul Agronomic Nicolae Bălcescu din București.
Fostul ”premier” al lui Simion și AUR, apologet al criminalilor de război
Călin Georgescu a fost vizibil pe televiziuni atunci când George Simion l-a numit propunerea AUR pentru funcția de premier, dar a făcut un pas în spate la scurt timp, în februarie 2022.
Atunci, Georgescu a devenit motiv de tensiune între George Simion și co-președintele AUR de la acea vreme, Claudiu Târziu, după ce a făcut apologia criminalilor de război calificându-i ”eroi” pe șeful legionar Corneliu Zelea Codreanu și pe autorul Holocaustului din România, Ion Antonescu. Tot el a spus despre asasinarea lui Nicolae Iorga de către legionari că ”istoria este mistificată”. Procurorii i-au deschis dosar penal pentru elogierea vinovaților de genocid și crime de război, dar nu e clar în ce stadiu este ancheta.
- Georgescu a făcut adesea și apologia ”înțelepciunii rusești”, iar într-o dezbatere electorală de la Digi24, Georgescu nu a fost în stare să verbalizeze dacă este sau nu un admirator al lui Putin, deși moderatorii au insistat pentru un răspuns simplu, cu ”Da” sau ”Nu”. Georgescu a devenit vizibil iritat, a comentat că primește prea des această întrebare și nu a răspuns dacă îl admiră sau nu pe Vladimir Putin, inculpat internațional pentru crimele de război din Ucraina.
Ulterior episodului în care a făcut apologia criminalilor de război, Georgescu a fost retras de AUR, ”pierzând” funcția de ”premier” și fiind nominalizat drept ”președinte de onoare” al partidului. O lună mai târziu, Georgescu a anunțat că a întrerupt discuțiile cu partidul extremist (februarie 2022). Călin Georgescu nu a mai fost vizibil în presa tradițională, dar a început să crească pe rețeaua chinezească de socializare Tik Tok.
- Tik Tok este și canalul favorit al Dianei Șoșoacă, șefa partidului extremist S.O.S România, care are în comun cu Georgescu discursul anti-Ucraina, anti-UE/NATO/Occident și puternic pro-rus.
La 1 octombrie 2024 Georgescu și-a depus candidatura la alegerile prezidențiale, iar aceasta i-a fost validată de Biroul Electoral Central, semn că Georgescu a reușit să strângă peste 100.000 de semnături din țară, fără să aibă însă structuri politice în teritoriu sau susținerea, cel puțin fățișă, a vreunui partid.
Ulterior, Biroul Electoral Central (BEC) a decis, în miercurea dinaintea alegerilor, înlăturarea tuturor clipurilor și materialelor electorale online ale candidatului independente Călin Georgescu care nu conțin codul de identificare al mandatarului financiar.
- G4Media și ISE au arătat cum un val de clipuri a apărut în ultimele zile înainte de primul tur pe TikTok cu voturi filmate în cabinele de vot din Diaspora: O parte din electoratul român se filma în timp ce aplica ștampila pe candidatul Călin Georgescu, reporterii identificând sute de astfel de înregistrări pe rețeaua chinezească. Citește detalii, aici.
- Tot în ultimele zile înainte de alegeri, mai multe site-uri fantomă îl dădeau pe rețelele de socializare retras pe Georgescu din cursa prezidențială: Site-urile fantomă aparțineau rețelei de propagandă a partidului extremist AUR, după cum arată o analiză Misreport din 2023. Detalii, aici.
Carieră profesională, conform CV-ului de pe site-ul oficial:
1986 – 1989 Inginer de îmbunătățiri funciare (Făgăraș, Brașov)
1991 – 1992 Consilier al Ministrului Mediului (București)
1992 – 1994 Stagii de formare și specializare în strategii de dezvoltare durabilă și politici de mediu, în Marea Britanie și Statele Unite
1995 – 1996 Secretar General în Ministerul Mediului (București)
2000 – 2003 Director al Direcției Organizații Economice Internaționale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (București)
1996 – 2008 Director de Proiect in cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), coordonator la Planurilor de Dezvoltare Durabilă în peste 40 de orașe și județe din România (București)
2008 – 2009 Coordonator Național al Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă, proiect al Guvernului României, aflat sub egida Academiei Române și PNUD
1996 – 2012 Director Executiv al Centrului Național pentru Dezvoltare Durabilă (CNDD) (București)
2010 – 2013 Raportor Special ONU pentru efectele adverse ale transportului de produse toxice și periculoase asupra realizării drepturilor omului (Geneva) www.mae.ro/node/2647)
2013 – 2015 Președintele Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma (Viena)
2015 – 2016 Director Executiv al Institutului ONU pentru Indicele Global al Sustenabilității (Geneva)
2016 – 2021 Consultant internațional independent pe probleme de mediu, Baden bei Wien
2021 – prezent Lector la Facultatea de Știinte a Universității din Pitești
Publicații, conform site-ului oficial
- România 2020 (Ed. Conspress, 1998)
- Reprofesionalizarea României (IPID, 2008)
- Șansa României – oamenii (IPID, 2009)
- România după criză. Reprofesionalizarea (Ed. Compania, 2010)
- Pentru un ideal comun (Ed. Compania, 2012)
- Cumpăna României (Ed. Logos, 2014)
- Marea Renaștere. Adevăr. Libertate. Suveranitate. Ieșirea din Matrix (Ed. Prestige, București, 2023)
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: