Cine este Hashem Safieddine, posibilul succesor la șefia Hezbollah după moartea lui Hassan Nasrallah

Safieddine este una dintre cele mai proeminente figuri ale Hezbollah și are legături religioase și familiale profunde cu Iranul.
Hashem Safieddine Hashem Safieddine
sursa foto: Captură video

Conducerea organizației teroriste Hezbollah a fost destructurată după loviturile israeliene de vineri și sâmbătă, conform informațiilor furnizate de armata israeliană (IDF).

Libanul a instituit trei zile de doliu după bombardamentele care l-au ucis pe liderul grupării teroriste, Hassan Nasrallah, Ali Karaké, comandantul frontului cu Israelul din sudul Libanului, Abbas Nilforoushan, unul dintre adjuncții șefului Gardienilor Revoluției, armata ideologică a Iranului, dar și alți lideri importanți ai Hezbollah.

Liderul suprem din Iran, ayatollahul Ali Khamenei promite răzbunare Israelului pe care îl numește ”câine turbat sionist”.

Hashem Safieddine, un potențial succesor al vărului său ucis Hassan Nasrallah, este una dintre cele mai proeminente figuri ale Hezbollah și are legături religioase și familiale profunde cu Iranul, liderul mișcării musulmane șiite, scrie Arab News, citată de G4Media.

Safieddine seamănă izbitor cu vărul său pe linie maternă Nasrallah, dar este cu câțiva ani mai tânăr decât acesta, având vârsta de aproximativ 50 sau 60 de ani.

O sursă apropiată Hezbollah, care a solicitat anonimatul deoarece nu a fost autorizată să vorbească cu presa, a declarat că Safieddine, cu barbă căruntă și ochelari de soare, este „cel mai probabil” candidat pentru funcția de conducere a partidului.

Statele Unite și Arabia Saudită l-au inclus pe Safieddine, care este membru al puternicului Consiliu Shoura al Hezbollah, pe listele lor respective de „teroriști” desemnați în 2017.

Trezoreria SUA l-a descris drept „un lider de rang înalt” în Hezbollah și „un membru-cheie” al executivului său.

În timp ce șeful adjunct al Hezbollah, Naim Qassem, preia automat conducerea Hezbollah după moartea lui Nasrallah, Consiliul Shoura trebuie să se întrunească pentru a alege un nou secretar general.

Safieddine are legături puternice cu Iranul, după ce a urmat studii religioase în orașul sfânt Qom.

Fiul său este căsătorit cu fiica generalului Qasem Soleimani, comandantul ramurii de operațiuni externe a Gardienilor Revoluției Iraniene, care a fost ucis într-un atac american din 2020 în Irak.

Safieddine are titlul de Sayyed, turbanul său negru marcându-l, ca și pe Nasrallah, ca descendent al profetului Mahomed.

Spre deosebire de Nasrallah, care a trăit ascuns ani de zile, Safieddine a apărut deschis la evenimente politice și religioase recente.

Prezentând de obicei un comportament calm, acesta a intensificat retorica înflăcărată în timpul funeraliilor luptătorilor Hezbollah uciși în aproape un an de ciocniri transfrontaliere cu Israelul.

Nasrallah a declarat că forțele sale acționează în sprijinul militanților palestinieni Hamas care luptă împotriva Israelului în Gaza.

Amal Saad, o cercetătoare libaneză a Hezbollah care lucrează la Universitatea Cardiff, a declarat că, de ani de zile, oamenii spun că Safieddine este „cel mai probabil succesor” al lui Nasrallah.

„Următorul lider trebuie să facă parte din Consiliul Shoura, care are o mână de membri, și trebuie să fie o figură religioasă”, a spus ea. Safieddine „are multă autoritate… el este cel mai puternic candidat”, a adăugat ea.

Hezbollah a fost creat la inițiativa Gardienilor Revoluției din Iran și și-a câștigat porecla de „Rezistență” prin lupta împotriva trupelor israeliene care au ocupat sudul Libanului până în 2000.

Mișcarea a fost fondată în timpul războiului civil libanez, după ce Israelul a asediat capitala Beirut în 1982.

În iulie, într-un discurs susținut în suburbiile sudice ale Beirutului, Safieddine a făcut aluzie la modul în care Hezbollah își vede succesiunea la conducere.

„În rezistența noastră… când un lider este martirizat, altul preia steagul și merge mai departe cu o determinare nouă, sigură și puternică”, a spus el atunci.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.