Alegerea de către Kamala Harris a lui Tim Walz, guvernator de Minnesota, drept partener de campanie a generat reacții diverse atât din partea publicului, cât și a experților.
Pe de o parte, experții au punctat că, în ciuda popularității lui Walz în Minnesota, el este relativ necunoscut publicului american. După cum punctează sondaje naționale consultate de Forbes și NBC News, printre altele, peste 50% din alegători declarau la sfârșitul lunii iulie că nu știau sau “nu erau siguri” cine este guvernatorul din Midwest, ceea ce îl pune într-un dezavantaj considerabil față de concurentul său principal, Josh Shapiro, guvernatorul democrat de Pennsylvania.
În ciuda acestei surprize, explică revista People, politicianul în vârstă de 60 de ani a devenit o adevărată senzație pe internet în ultimele zile, printr-o serie de postări pe rețelele de socializare și videoclipuri care s-au viralizat – în mod notabil, tendința lui Walz de a-i numi “ciudați” pe Donald Trump și J.D. Vance, partenerul său de campanie, a atras atenția a milioane de internauți și a declanșat dezbateri aprinse în spațiul public în ultimele zile.
- Mai multe informații despre J.D. Vance, supranumit “moștenitorul” lui Donald Trump, aici.
Midwest-ul american, un câmp de bătălie esențial pentru democrați
După cum arată o analiză a Miami Herald, candidații la președinția americană au tendința istorică de a-și alege partenerii de campanie în baza unor considerente ” considerente pur electorale”. Vicepreședintele american nu are o listă lungă de atribuții odată ajuns în Casa Albă, dar în timpul campaniei poate ajuta la acoperirea unor goluri electorale.
- “Ei aleg vicepreședinți care îi ajută să-și consolideze sprijinul în rândul unui segment al bazei electorale – fie că este vorba de alegători de culoare, alegători dintr-o anumită regiune geografică, alegători religioși (sau) alegători din clasa muncitoare”, explică Lindsay M. Chervinsky, istoric și director executiv al Bibliotecii Prezidențiale George Washington.
Din acest punct de vedere, Tim Walz aduce campaniei Harris o serie de avantaje evidente: Deși Minnesota nu se numără printre așa numitele “swing states”, state americane unde alegerile prezidențiale sunt extrem de competitive și care au o valoare ridicată în Colegiul Electoral, prezența sa pe buletinele de vot ar putea fi menită să confere democraților un avantaj în statele din Midwest-ul american – Walz este cel mai cunoscut alegătorilor din această regiune, unde s-a născut și și-a petrecut aproape întreaga carieră.
- Potrivit Britannica, termenul “Midwest” include 12 state americane: Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Michigan, Minnesota, Missouri, Nebraska, Dakota de Nord, Ohio, Dakota de Sud și Wisconsin.
După cum explică NPR și Associated Press, Midwest-ul este o regiune de importanță crticită pentru Partidul Democrat în acest ciclu electoral. Unele dintre cele mai strânse bătălii electorale vor avea loc în state precum Wisconsin și Michigan, iar “alegătorii mai tineri, diverși, favorabili forței de muncă” care se găsesc în aceste state au jucat un rol important în victoria lui Joe Biden din 2020.
În aest context, amintește AP, nu este de mirare că Harris și Walz și-au petrecut primele zile ca parteneri de campanie în aceste state, încercând să mobilizeze votanții democrați care începuseră să își piardă încrederea în Joe Biden, în ultimele săptămâni ale campaniei sale.
Walz: succesul electoral, platforma progresistă și principalele provocări
Dincolo de prezența în online și “stilul de midwest” pentru care este recunoscut, Tim Walz mai are două avantaje semnificative: În primul rând, explică The Guardian, și-a demonstrat abilitatea de a câștiga alegeri dificile împotriva republicanilor. În 2006, a învins un republican într-o zonă rurală pentru a câștiga un loc în Congres. După șase mandate în Camera Reprezentanților, a candidat pentru funcția de guvernator al statului Minnesota în 2018. A câștigat și această cursă, împotriva republicanului Jeff Johnson.
Ulterior, a reușit să câștige din nou, în 2022, chiar și după ce a trebuit să gestioneze unele dintre cele mai mari crize cu care s-a confruntat Minnesota în ultimele decenii, îndeosebi pandemia de Covid-19 și protestele violente care au izbucnit după uciderea de către poliție a lui George Floyd.
În final, explică The Atlantic, a obținut aceste victorii în timp ce a susținut o serie de politici progresiste, aliniate în mare măsură platformei lui Joe Biden și Kamala Harris. La nivel statal, în Minnesota, a susținut proiecte legislative care prevedeau lucruri precum concediul plătit pentru creșterea copilului, protejarea dreptului la avort și scăderea prețurilor la insulină.
Astfel, progresiștii cred că au găsit un democrat care poate intra în contact cu alegătorii albi din mediul rural și cu cei din clasa muncitoare din zonele cruciale din Midwest, fără a face compromisuri în ceea ce privește platforma politică a partidului, concluzionează The Atlantic.
Cu toate acestea, cariera lui Walz nu este lipsită de controverse și căi de atac pentru republicani. De exemplu, amintește The New York Times, răspunsul său în cazul protestelor din 2020 a fost unul puternic dezbătut, iar multe voci sunt de părere că a convocat mult prea târziu Garda Națională.
Pe deasupra, explică Vox, politicile progresiste ale lui Walz s-ar putea dovedi a fi prea extreme pentru mulți dintre alegătorii mai conservatori. Josh Shapiro, competitorul lui Walz, ar fi putut ameliora această problemă, dat fiind faptul că este unul dintre cei mai conservatori politicieni din tabăra democrată. Pe deasupra, Shapiro este foarte popular în Pennsylvania, unul dintre cele mai importante state pentru alegerile din 2024, unde se prezice o cursă strânsă.
Pentru moment, totuși, Kamala Harris continuă să câștige teren în fața lui Donald Trump, atât în sondajele naționale cât și în strângerea de fonduri, cu 310 milioane de dolari doar în luna iulie.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: