Andrew Tate (38 de ani) este un influencer americano-britanic, acuzat de evaziune fiscală, misoginism extrem și violențe în Marea Britanie, trimis în judecată în România pentru viol și trafic de persoane și cercetat într-un alt dosar DIICOT cu noi acuzații, de trafic de minori, act sexual cu un minor și grup infracțional organizat. În activitățile sale îl are partener pe fratele său, Tristan Tate.
Cei doi au inundat rețelele de socializare în ultimii ani, în special Tik Tok și X, cu mesaje extremiste, care incită la ură, îndeosebi împotriva femeilor, și care propagă masculinitatea toxică, cea în care bărbații sunt ”superiori” femeilor și au dreptul să recurgă la violență pentru a le ”stăpâni”.
Au devenit rapid foarte virali, iar în promovarea ideilor misogine și violente, frații Tate au înființat și o ”academie”, Hustler’s University, unde adepții lor plătesc ca să primească ”sfaturi” despre cum pot deveni ”bărbați adevărați” care ”domină femeile”.
De la masculinitatea toxică în social media la acuzații de viol și trafic de persoane în România
Viralitatea în rețelele de socializare a fost cauzată și de o rețea de conturi de imitatori pe TikTok, iar acest efort coordonat a fost descris de experți ca fiind o „încercare flagrantă de a manipula algoritmul” și de a stimula în mod artificial conținutul său.
Astfel, în mai puțin de trei luni, strategia i-a adus lui Andrew Tate un număr uriaș de fani online și i-a adus potențial milioane de lire sterline, 127.000 de membri plătind în 2022 câte 39 de lire sterline pe lună pentru a se alătura comunității Hustler’s University, mulți dintre ei fiind bărbați din Marea Britanie și SUA, conform The Guardian.
În România, aici unde s-ar fi mutat cu afacerile pentru a scăpa de acuzațiile de abuz din Marea Britanie, Tate au devenit cunoscuți publicului larg după ancheta deschisă de autorități în primăvara anului 2022, atunci când două fete, din care una cetățean american, ar fi fost reținute împotriva voinței sale în casa acestora din Voluntari.
Thank you for confirming via your email address that you have a small penis @GretaThunberg
— Andrew Tate (@Cobratate) December 28, 2022
The world was curious.
And I do agree you should get a life ❤️ https://t.co/mHmiKHjDGH pic.twitter.com/SMisajQRcf
La finalul anului, în decembrie 2022, DIICOT s-a întors în casa celor doi frați britanici, de data aceasta pentru percheziții care vizau constituire de grup infracțional organizat și viol. Cei doi erau acuzați de racolarea unor fete prin metoda ”Loverboy” (prin care agresorii promit relații de lungă durată sau căsnicii cu victimele pe care le fac să se îndrăgostească de ei, apoi le exploatează), pentru crearea de clipuri pornografice destinate difuzării contracost pe site-uri de profil, în special Onlyfans.
Cei doi frați britanici sunt acuzați că au obținut astfel importante sume de bani cu care au cumpărat case, autoturisme de lux și cryptomonede. Frații Tate au stat în arest, împreună cu două complice, mai multe luni, apoi în arest la domiciliu, iar în cele din urmă au rămas cu control judiciar, deci, printre altele, nu au voie să părăsească România, cea mai recentă decizie fiind luată de Curtea de Apel București în iulie 2024. Între timp, frații Tate au fost trimiși în judecată pentru viol, trafic de persoane și constituire de grup organizat.
În ianuarie 2023, ANABI, instituția care confiscă și gestionează prejudiciile din dosarele penale în România, a preluat în administrare mai multe sume de bani, 15 mașini și 14 ceasuri de lux în valoare totală de aproximativ 18 milioane de lei, după sechestrul pus de DIICOT pe numele fraților Tate. Detalii, aici.
Judecat pentru viol, invitat la cel mai popular festival de tineri: „Escape the Matrix”. De ce prinde sindromul Tate la tineri?
Frații Tate propagă pe rețelele de socializare și conspirația unui ”matrix” care conduce lumea, un fel de stat paralel care i-a trimis și pe ei în spatele gratiilor. Andrew Tate a fost invitat de French Montana pe scena ”Beach, Please!”, cel mai important festival de hip-hop pentru tineri, cu cel mai numeros public de până acum în România, pentru a ”spune câteva cuvinte”.
Pe de-o parte ovaționat, pe de alta huiduit, Tate a invocat ”matrixul”, i s-a dedicat o manea și a rămas pe scenă câteva minute, în fața tinerilor, în timp ce este judecat pentru viol, trafic de persoane și grup infracțional organizat. Organizatorii festivalului au transmis ulterior că nu ei l-au invitat pe Tate pe scenă, iar artiștii care participă la festival au voie să își urce proprii invitați pe scenă fără să anunțe în prealabil organizatorii evenimentului.
În august 2022, Andrew Tate a fost interzis de pe platformele social media Tik Tok, Youtube, Instagram sau Facebook. Interdicțiile au fost puse în aplicare din cauza unei campanii care l-a prezentat pe britanic ca fiind dăunător pentru publicul său, mai ales pentru cel tânăr, conform Forbes.
Chiar dacă Andrew Tate a fost interzis pe social media, materialele cu el nu au dispărut. Acestea încă sunt prezente pe internet, publicate de diverși utilizatori care au preluat din mesajele sale. Cu conturile blocate, popularitatea de care se bucura Tate nu s-a prăbușit, așa cum era de așteptat. Acest lucru poate fi văzut în căutările de pe Google, din anul 2022, când motorele de căutarea l-au indicat pe britanic, al patrulea cel mai căutat om, cu peste 4,5 milioane de search-uri, după personalități politice, ca Donald Trump sau din lumea sportului, cum sunt Lionel Messi și Pele.
Pe Tik Tok, o mare parte din internauți își exprimă admirația pentru britanic. “Tipul acesta este o legendă!”, “Îl iubesc pe omul ăsta, chiar dă niște sfaturi de viață perfecte”, “Tate, președintele României”, “Respect pentru frații Tate!” sunt doar câteva din comentariile lăsate de utilizatori.
Organizaţia World Vision România a făcut o analiză a publicului lui Andrew Tate în țara noastră, concluzia fiind că influencerul arestat preventiv sub acuzația de trafic de persoane şi viol are succes în rândul tinerilor cărora le oferă iluzia că pot avea bani în mod facil, iar astfel îşi pot îndeplini orice dorinţă. Cristina Praz, expertă în comunicare și egalitate de gen în cadrul Centrului Filia, o organizație care luptă pentru respectarea drepturilor femeilor, a explicat pentru ENTR/G4Media.ro de ce foarte mulți tineri sunt atrași de discursul fraților Tate și de modul de viață afișat de aceștia.
Acuzații și în Marea Britanie: Au întreținut violențele din Southport, misoginism extrem și evaziune fiscală în serie
Andrew Tate este acuzat de poliția din Marea Britanie, citată de BBC, că radicalizează băieții prin ”misoginie extremă” și într-un mod „terifiant”. Ofițerul de poliție Maggie Blyth a explicat, spre exemplu, cum tinerii, în special băieții, ar putea fi radicalizați în același mod în care teroriștii atrag adepți online.
Vorbind despre conținutul dăunător online, ea a spus: „Știm că unele dintre acestea sunt legate de radicalizarea tinerilor online, știm că influencerii, Andrew Tate, elementul de influențare în special a băieților, este destul de terifiant și este ceva ce discută atât specialiștii în contraterorism, cât și noi înșine din perspectiva VAWG (violența împotriva femeilor și fetelor).”
Mai mult, politicianul britanic de extremă dreapta Nigel Farage, ultrapopulist și promotor al Brexit, a declarat recent că Andrew Tate a fost sursa comentariilor sale conspiraționiste care au pus sub semnul întrebării autoritatea poliției britanice în cazul fetițelor ucise cu un cuțit în Southport, care a tulburat și cutremurat Marea Britanie și a provocat violențe în rândul populației. Detalii, aici și aici.
Andrew Tate este menționat și de ziarul The Times printre figuri publice care incită la violențe în confruntările din Marea Britanie, fără precedent în ultimele decenii:
- ”Tate, un teoretician al conspirației hiper-masculin de dreapta, a semănat neîncredere în poliție, spunându-le celor nouă milioane de adepți ai săi că este anchetat pe nedrept pentru infracțiuni sexuale, în timp ce susține în mod fals că suspecților asiatici din Regatul Unit li se permite să jignească liber. În zilele care au urmat atacului de la Southport, acesta a distribuit o imagine cu un bărbat cu pielea maronie într-o barcă pneumatică, cu un cuțit și un braț plin de bancnote de lire sterline, care a strâns 11,3 milioane de vizualizări și 41 000 de „like-uri” și retweet-uri”, scrie The Times.
Andrew Tate s-a autoproclamat „misogin” și a devenit celebru în Marea Britanie după ce a apărut la Big Brother în 2016. Mai multe școli din Regatul Unit au declarat pentru BBC că se confruntă cu un număr tot mai mare de elevi care îl admiră pe Tate.
Nu în ultimul rând, frații Tate sunt acuzați de autoritățile britanice de ”evaziune fiscală în serie” după ce nu ar fi plătit niciun ban din impozitele aferente pentru încasări de 26 de milioane de dolari obținute din afaceri online în perioada 2014-2022, transmiteau dpa şi PA Media citate de Agerpres.ro.
Poliția îi numea pe frații Tate ”evazionişti în serie şi cu neruşinare”, spunând despre Andrew Tate că atitudina sa a fost de a „ignora, ignora, ignora, pentru că într-un final (datoriile) dispar”, a mai argumentat poliţia. Potrivit acesteia, fraţii Tate au deschis „un număr uriaş de conturi bancare” în Regatul Unit, dintre care şapte au fost blocate. Conturile au fost folosite „ca mecanism de plimbare a veniturilor din afaceri”, susţine poliţia: „Aşa arată evaziunea fiscală, aşa arată spălarea de bani”, a conchis Clarke în faţa curţii. Detalii, aici.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: