Premierul Florin Cîțu a declarat, sâmbătă, într-o scurtă conferință de presă organizată la ieșirea de la rapel, că România va încerca să producă vaccin COVID-19 la Institutul Cantacuzino.
Cîțu a declarat că România nu va cumpăra vaccin rusesc sau chinezesc, ci, în urma unor discuții cu Comisia Europeană, va porni demersurile pentru încercarea de a deveni producător de vaccin.
”Am început discuțiile, am fost întrebați dacă dorim, dacă avem capacitatea, am spus da, așteptăm răspunsul Comisiei Europene în acest sens”, a declarat premierul, sâmbătă.
Referitor la incendiul de la ”Matei Balș”, Cîțu a transmis că nu a primit încă raportul Ministerului Sănătății și că îl va face public atunci când îl va avea. Cîțu a infirmat că ar exista tensiuni între el și ministrul Vlad Voiculescu, dar a precizat că ”se mai contrazic” din cauză că informațiile nu ajung la cei doi în același timp.
Despre buget, prim-ministrul a declarat că reprezintă ”o provocare pentru orice coaliție”, dar că principalul criteriu de croșetare a bugetului este ”fără risipa banului public”, anunțând că există posibilitatea ca unele companii de stat cu multe datorii ”să nu supraviețuiască” planului de restructurare cerut de Guvern.
Principalele declarații:
- Dacă există tensiuni între ministrul Sănătății și premier: ”Nu există tensiuni, dar ne contrazicem pentru că informația nu ajunge la noi în același timp. Obiectivul nostru e de a vaccina cât mai mulți români, în cât mai scurt timp, pe acest lucru ar trebui să ne concentrăm. În privința tragediei de la ”Matei Balș”, nu am primit încă un raport, îl aștept de la Ministerul Sănătății, când îl voi avea vi-l voi transmite”.
- Dacă există tensiuni în coaliție din cauza bugetului: „Bugetul este o provocare pentru orice coaliție, mai ales că suntem oameni politici. Dar criteriile de la care pornim, am mai spus, este fără risipa banului public. În acest an am vorbit de câteva reforme. Sunt companii de stat în pierdere, cheltuielile cu subvențiile aproape că s-au dublat, am văzut adâncirea pierderilor. Aceste companii trebuie să vină cu un program de restructurare dacă vor să mai fie susținute. E posibil ca unele din ele să nu supraviețuiască. Apoi, cheltuielile cu personalul s-au dublat în ultimii 4 ani”.
- Dacă România a demarat discuții pentru cumpărarea vaccinului rusesc sau chinezesc: ”România a avut o comunicare cu Comisia Europeană. Vom încerca să producem vaccinul în România la Cantacuzino. Nu știm ce vaccin vom produce, dar asta este varianta pe care mergem noi. Am început discuțiile, am fost întrebați dacă dorim, dacă avem capacitatea, am spus da, așteptăm răspunsul Comisiei Europene în acest sens”.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: