CNN: China operează peste 100 de stații pe poliție peste hotare cu ajutorul unor țări gazdă, printre care și România

sursa foto: Hitesh Choudhary/Pexels
sursa foto: Hitesh Choudhary/Pexels

Beijingul a stabilit peste o sută de stații de poliție peste tot în lume pentru a monitoriza, hărțui și în unele cazuri chiar a repatria cetățeni chinezi care trăiesc în exil, scrie în exclusivitate CNN.

Statul chinez se folosește de înțelegeri de securitate bilaterale și inițiative polițienești comune cu state din Africa și Europa, printre care și România, pentru a extinde un sistem de secții de poliție peste hotare mai mare decât era inițial cunoscut, arată un studiu al Safeguard Defenders, o organizație pentru drepturile omului cu sediul în Madrid.

Conform descoperirilor recente ale studiului, cel puțin trei cetățeni chinezi au fost forțați să se întoarcă în China de operatori ai unor asemenea secți aflate în Spania, Franța și Serbia.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Autoritățile chineze au negat existența de forțe de poliție nedeclarate în afara teritoriului lor, iar ministrul chinez de externe a caracterizat asemenea acuzații drept un pretext pentru a murdări imaginea Chinei.

Totodată, Beijingul a declarat că secțiile identificate sunt centre administrative la care lucrează voluntari și care au fost instituite în urma pandemiei de Covid-19 pentru a ajuta cetățenii chinezi blocați în afara țării cu chestiuni birocratice, precum reînnoirea permiselor de conducere.

Pe de cealaltă parte, rapoartele Safeguard Defenders arată că 21 dintre aceste secții au angajat 135 de oameni, precum și faptul că sediile au apărut cu câțiva ani înaintea începerii pandemiei.

Notabil este și faptul că activitățile consulare nedeclarate în afara misiunilor diplomatice ale unui stat sunt, în orice caz, extrem de rare și ilegale, fără aprobarea explicită a statului gazdă.

Ideea de represalii împotriva cetățenilor chinezi expatriați la nivel mondial vine într-un moment de răscruce pentru regimul de la Beijing, care se confruntă deja cu instabilitate internă în contextul pandemiei de Covid-19. Săptămâna trecută, autoritățile chineze au sugerat că unele din măsurile de restricție impuse de politica de toleranță 0 anti-Covid vor fi ridicate, după ce mai multe proteste au avut loc.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: