Comunitatea din Dobrogea care l-a impresionat pe Regele Ferdinand a cinstit memoria regală în 10 Mai. De la Karamurat, la Mihail Kogălniceanu

Busturile Regelui Ferdinand I și al lui Mihail Kogălniceanu, dezvelite de Ziua Regalității

După o lungă perioadă de administrație otomană, Dobrogea a intrat în granițe românești la 1878, după ce România a ieșit învingătoare din războiul ruso-turc din 1877-1878 (Războiul de Independență). Însă, pe aceste teritorii, o fâșie nemțească ieșea în evidență la începutul secolului al XX-lea. Localitatea Karamurat a atras atenția regalității care a vizitat comunitatea de trei ori. Însăși Regina Maria, pe vremea când era încă principesă, a călcat pe meleagurile din Karamurat. Ferdinand I a fost impresionat de gospodării și de hărnicia germanilor de aici, care restructuraseră și amenajaseră în stil nemțesc toată suflarea. Comunitatea a fost decorată de capetele încoronate ale României interbelice, iar numele localității a fost schimbat din Karamurat în Ferdinand I, după numele Regelui. Astăzi, localitatea se numește Mihail Kogălniceanu, după numele marelui om politic român.

Administrația locală din Mihail Kogălniceanu a marcat importanța memoriei regalității în comunitatea lor și a organizat o festivitate în cadrul căreia personalități ale comunei și invitați speciali au punctat episoade din istoria și trecutul spațiului dobrogean. În cadrul evenimentului, au fost dezvelite busturile Regelui Ferdinand I și cel al lui Mihail Kogălniceanu (ministru de externe în momentul proclamării Independenței României). Monumentele au fost ridicate la inițiativa profesorului de istorie Willy Wisoșenschi, renumit în localitate datorită carierei lungi și cercetărilor sale. După slujba de sfințire a celor două monumente, la care au luat parte toți preoții din localitate, au luat cuvântul primarul localității, Ancuța Belu, profesorul Wisoșenschi, Bogdan Papacostea, Gabriel Stratenie și fiii satului, renumitul regizor Stere Gulea și cunoscutul sculptor Dumitru Cușa.

Sala Centrului Cultural din Mihail Kogălniceanu

Sala Centrului Cultural din Mihail Kogălniceanu a fost plină până la refuz de ziua Regalității. Peste 300 de persoane au participat la evenimentul dedicat zilei de 10 Mai.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Festivitățile au început cu intonarea imnului de stat, iar moderator a fost profesorul de istorie Costin Scurtu, director al Muzeului Național Militar “Regele Ferdinand I”. 

După intonarea imnului, primarul Ancuța Daniela Belu a ținut o alocuțiune în care a vorbit despre importanța memoriei regalității în comunitatea din Mihail Kogălniceanu și a mulțumit celor prezenți și invitaților care participă la eveniment. 

Profesorul Costin Scurtu a ținut un discurs în care a trecut în revistă câteva date istorice despre localitate și a punctat emoția din sală. 

Apoi a fost citit mesajul ambasadorului României în Macedonia de Nord, care a salutat “recuperarea legitimă a unui trecut prețios” prin dezvelirea celor două busturi, dar și energia și munca de cercetare depusă de profesorul Wisoșenschi. 

Profesorul Willy Wisoșenschi (stânga)

De altfel, profesorul de istorie Willy Wisoșenschi, fiu al satului Mihail Kogălniceanu, este cel care a avut inițiativa ridicării pe soclu a celor două busturi. Renumitul profesor de istorie din comunitatea Mihail Kogălniceanu a ținut o veritabilă lecție de istorie, făcând o scurtă trecere, din perioada romană până în prezent, în stilu-i inconfundabil. Pe scena centrului cultural, profesorul a captat atenția prin vocea vioaie, tonul alert și pasiunea cu care a trecut în revistă principalele momente din istoria comunității, dar și semnificația zilei de 10 Mai. Nu în ultimul rând, profesorul a adus un omagiu Reginei Maria pe care a numit-o “o femeie monumentală”, precizând că poate cele mai importante evenimente din istoria localității au fost cele trei vizite regale, ale Regelui Carol I, Ferdinand și Reginei Maria. Wisoșenschi a punctat și importanța apartenenței României la UE și NATO și a subliniat că “România trebuie să rămână acolo unde îi este locul, în structurile atlantice și europene”.

Bogdan Papacostea a punctat că 10 Mai este o “zi astrală” pentru că fără regalitate și Casa Regală România modernă nu ar fi existat. Papacostea a vorbit despre figura Regelui Ferdinand I. 

Regizorul Stere Gulea, evocând amintiri din copilăria sa din Mihail Kogălniceanu

Celebrul regizor Stere Gulea, născut și crescut în Mihail Kogălniceanu, a început discursul vizibil emoționat de faptul că s-a întors pe meleagurile unde a copilărit. Stere Gulea a încântat publicul cu amintirile sale, direrite episoade din copilărie, și a punctat nevoia și importanța unor valori precum onestitatea, prietenia și cinstea. Regizorul a salutat inițiativa profesorului Wisoșenschi de a marca Ziua Regalității prin dezvelirea celor două busturi. 

Primarul Ancuța Belu a oferit medalii simbolice invitaților și i-a rugat pe fiii satului Stere Gulea și Dimitri Cușa să nu uite că “Mihail Kogălniceanu este acasă”. 

Au urmat dansuri tradiționale ale comunității aromâne și Ansamblul “Armonia” din Oituz. 

Ulterior, doi elevi au citit mesajul lui Mihail Kogălniceanu rostit în Parlamentul României la 9 mai 1877. 

Au urmat mai multe momente artistice care au precedat decernarea premiilor onorifice acordate de Primăria și Consiliul Local al localității Mihail Kogălniceanu: 

Pentru contribuția adusă la cresterea prestigiului localității au primit premii Willi Wisoșenschi și Niculae Dușu.

Pentru contribuția extraordinară avută în dezvoltarea învățământului au fost premiați Musa Geagatai, Dumitrescu Constantin, Grosu Gherghina și Subţirică Valentina.

Pentru contribuția extraordinară avută în dezvoltarea sportului au primit premii Palangă Laurenţiu, Vasile Cornel și Ploţchi Adrian.

Pentru contribuția extraordinară avută în dezvoltarea cultelor a fost premiat Dumitru Bărcan.

Pentru înaltă ținută morală dovedită în îndeplinirea carierei de militar a primit premiu Nicolae Constantin.

Festivitatea a fost încheiată de Lt. Col. Christopher Marquez, Comandantul Garnizoanei Americane din Mihail Kogălniceanu. Organizatorii evenimentului i-au acordat acestuia ultimul cuvânt: „Mulțumesc că ne-ați primit alături de voi în această zi specială. Istoria și cultura sunt importante pentru noi și ne bucurăm să fim astăzi aici. Din partea soldaților și comunității americane de aici vrem să vă mulțumim că ne-ați primit alături de voi“

Lt. Col. Christopher Marquez, Comandantul Garnizoanei Americane din Mihail Kogălniceanu (centru)

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: