Consilierii locali din Constanța, amenințați de investitori imobiliari că vor fi dați în judecată ”fiecare în parte” dacă vor revoca PUZ Mamaia. Proiectul va fi amânat vineri (surse)/ Ce spun juriștii

sursa foto: Captură Youtube

Consilierii locali din Constanța au fost amenințați că vor fi dați în judecată ”fiecare în parte” de investitori imobiliari dacă vor vota revocarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) din stațiunea Mamaia, în ședința de vineri a Consiliului Local, au declarat surse pentru Info Sud-Est. Revocarea PUZ ar putea opri construcțiile haotice din stațiune.

Unul dintre dezvoltatori ar veni chiar din rândurile liberalilor, iar consilierii USR și PNL ar urma să ceară amânarea votului pentru a se consulta cu juriștii, de teamă să nu răspundă personal în cazul unui vot pro-revocare.

Planul Urbanistic General al Constanței este în vigoare din 1999 și nu a fost actualizat în timpul administrației Radu Mazăre, drept pentru care mutilarea urbanistică și arhitecturală a Constanței a fost posibilă din cauza construirii prin derogări, adică prin planurile urbanistice zonale.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Păstrarea PUZ Mamaia obligă primăria să emită în continuare autorizații de construire pentru investitorii imobiliari care cer asta. O revocare a PUZ ar putea să blocheze toate construcțiile de după decizia revocării până la aplicarea unui PUZ nou.

Ce spun juriștii despre legalitatea revocării unui PUZ. Cazul Nicușor Dan care a câștigat definitiv în procesele de revocare a PUZ-urilor din Capitală

Juriștii consultați de Info Sud-Est au explicat faptul că, în situația Constanței, revocarea PUZ este oportună mai ales în condițiile în care Planul Urbanistic General este depășit, neactualizat din 1999, fapt pentru care ”PUZ-urile sunt în aer”.

Pe de altă parte, au mai declarat sursele juridice, eventualul prejudiciu invocat de investitorii imobiliari nu îndeplinește condițiile legale în condițiile în care dezvoltatorii imobiliari nu cer nici măcar eliberarea unui certificat de urbanism până la momentul revocării.

Juriștii mai susțin că orice Consiliu Local este un organ colectiv care funcționează altfel decât unul individual și e discutabil dacă cineva poate acționa cu succes în instanță pe fiecare consilier în parte, pentru că ar trebui introdusă o formă de vinovăție personală și ar trebui dovedit că persoanele respective au comis cu intenție o presupusă faptă.

Mai mult, poate fi angajată răspunderea personală a unui funcționar care emite un act sub singura lui semnătură, dar nu poate fi angajată răspunderea personală a unui funcționat într-un act asumat de membrii unui organ colectiv.

Pe de altă parte, mai spun juriștii, conform Înaltei Curți de Casație și Justiție, Planul Urbanistic Zonal este un act administrativ cu caracter normativ, deci poate fi suspendat. Cel mai cunoscut exemplu este cel al primarului Capitalei, Nicușor Dan, care a câștigat definitiv în instanță procesele privind suspendarea PUZ din sectoarele 3, 4 și 5.

Totodată, nu există răspundere juridică pe acțiuni privind acte normative, aici fiind incluse emiterea, suspendarea sau revocarea lor. Ca o concluzie, ”avertismentele investitorilor sunt, cel mai probabil, pure forme de intimidare pentru ca suspendarea PUZ să nu fie votată”, au conchis sursele juridice pentru Info Sud-Est.

Consilierii PNL și USR cer timp să se consulte cu avocații

Alin Vintilă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, a declarat pentru Info Sud-Est că toți cei care au depus cerere pentru obținerea certificatului de urbanism până la momentul intrării în vigoare a eventualei hotărâri de revocare vor putea construi în baza PUZ actual, propus spre revocare. Primăria a mai transmis că proiectul de achiziție pentru elaborarea unui nou PUZ va fi lansat în curând, iar ”dacă totul decurge normal” acesta va fi finalizat într-un an de zile. Alin Vintilă a mai declarat că primarul nu poate comenta în discuția privind amenințările primite de consilieri pentru că nu i-au fost adresate edilului, dar că toate justificările privind necesitatea de revocare a PUZ sunt în raportul direcției de specialitate.

Grupul consilierilor PNL, cel mai numeros din Consiliul Local Constanța, a evitat să își asume o eventuală revocare a PUZ și a intrat într-o retorică a dreptului administrativ, ocolind întrebările Info Sud-Est cu privire la amenințările primite din partea investitorilor imobiliari:

  • ”Poate autoritatea emitentă revoca un act administrativ? Dar suspenda? Pentru a răspunde la aceste întrebări, este nevoie să evocăm mai multe noțiuni/reguli specifice materiei dreptului administrativ. Autoritatea acționează ca legiuitor, iar suspendarea aplicării unei legi/reglementări este diferită de suspendarea executării unui act administrativ individual. Pornind de la aceste principii, răspunsul la întrebările de mai sus trebuie circumstanțiat. Da, pentru revocare, unde dispozițiile legale prevăd, dar cu condiția să nu fi intrat în circuitul civil – când este vorba de act administrativ individual pentru că actul reglementar normativ intră în vigoare de la data adoptării/publicării după caz. Același răspuns ar putea fi dat și cât privește suspendarea, mergând pe regula cine poate mai mult, poate și mai puțin (cu mențiunea că această teorie este primită cu rezerve în administrativ, unde întinderea competenței autorității este de strictă interpretare). În mod firesc, suspendarea planurilor urbanistice zonale actuale nu ar trebui să aibă un impact asupra continuării proiectelor în curs sau începerii noilor proiecte de construcții. Caracterul temporal (durata prestabilită) al normării permite emitentului să activeze în timp și pentru o perioadă determinată efectele reglementărilor urbanistice anterioare, verificate din perspectiva lor legală, în anii de aplicare efectivă”, a transmis grupul de consilieri locali PNL.

Grupul consilierilor USR nu a transmis niciun răspuns până la publicarea articolului.

Nici grupul consilierilor PSD nu a oferit un punct de vedere până la publicarea acestui material.

  • Construcțiile haotice, principala temă din campania electorală a lui Vergil Chițac și a USR

Construcțiile haotice din Mamaia și oprirea procesului de dezvoltare imobiliară agresivă au reprezentat una dintre cele mai puternice teme din campania electorală din 2020, atât pentru echipa de campanie a primarului Vergil Chițac, cât mai ales pentru USR, care a câștigat astfel un important capital electoral.

Proiectul de revocare a PUZ Mamaia a fost inițiat de primarul Vergil Chițac (PNL) și urma să fie votat atât de consilierii PNL, cât și de cei USR, înainte ca acestora să li se transmită că vor fi dați în judecată ”fiecare în parte” pentru prejudicii uriașe, au declarat sursele Info Sud-Est.

În prezent, ambele grupuri de consilieri invocă necesitatea unor ”consultări suplimentare” împreună cu juriștii pentru a stabili dacă revocarea PUZ este oportună sau nu.

În rândul PNL există numeroși afaceriști care au prosperat în domeniul imobiliar în timpul administrației Radu Mazăre, o parte dintre aceștia construind inclusiv pe terenuri retrocedate. Aceeași situație se înregistrează și în rândurile social-democraților sau ale celor apropiați de PSD.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: