Constanța: Edificiul Roman cu Mozaic, monument din secolele II-IV, este aproape de prăbușire. Consiliul Județean Constanța speră că va fi salvat cu fonduri europene

Edificiul Roman cu Mozaic din Constanța a fost construit între secolele II-IV d.Hr. și este unic în sud-estul Europei, astfel de vestigii ale artei romane fiind rar păstrate până în zilele noastre. Însă valoarea inestimabilă a acestui monument istoric de categoria A nu a fost multă vreme înțeleasă și apreciată de instituțiile abilitate să-l protejeze, fapt pentru care, astăzi, monumentul se află în pericol de prăbușire. După schimbarea conducerii Consiliului Județean Constanța, în anul 2016, instituție în subordinea căreia se află monumentul, lucrurile au început să se miște în direcția corectă pentru salvarea monumentului, pe care autoritățile județene speră să îl reabiliteze cu fonduri europene.

În anul 1959, în timp ce săpau fundația unui bloc în Piața Ovidiu, muncitorii au descoperit, din greșeală, Edificiul Roman cu Mozaic, un fost „centru comercial“ al fostei cetăți Tomis. Descoperirea a precedat o serie de săpături arheologice și studii în urma cărora specialiștii au concluzionat : cel mai vechi oraș încă locuit din România era reprezentat prin multe construcții ale lumii romane – amfiteatru, rețele stradale și canalizări, terme, apeducte, galerii subterane și sisteme de aducțiune, păstrare și distribuție a apei.

Citiți articolul complet pe www.justitiecurata.ro

Publicitate electorală
publicitate electorală

Autor: Andreea Pavel

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: