În timp ce Rareș Mănescu coordona campania lui Geoană, fiul său Vlad Mănescu a vândut o companie de consultanță unei foste colaboratoare a oligarhului rus Moshe Kantor, sancționat internațional. Conform unei investigații Context.ro, este vorba de Lisa Schmidt, care a făcut parte din board-ul unei companii deținute de oligarhul care face parte din cercul apropiat al lui Putin. Presa a relatat pe larg despre afacerile lui Kantor cu un șef al Serviciului de Informații Extern al Federației Ruse. Schmidt s-a autodenumit „prietena familiei Mănescu” și apare într-o poză cu Alexey Kozlov, partenerul de afaceri al fostului manager al campaniei lui Geoană. Kozlov a folosit o identitate falsă în Ucraina pentru a face propaganda pro-Kremlin dupa invazia din 2014, după cum au descoperit reporterii. Conform Digi24, soții Mănescu au donat 14.000 de euro fundației a cărei președinte este Mihaela Geoană, soția fostului număr 2 în NATO.
- O investigație internațională publicată marți a descoperit că un coordonator al campaniei lui Mircea Geoană este partener de afaceri cu un propagandist rus care a fost în Crimeea de cel puțin 10 ori după anexarea ilegală din 2014.
- Jurnaliștii rețelei The Organized Crime and Corruption Reporting Project, din care face parte și Context.ro, au aflat că Rareș Mănescu, fostul primar al Sectorului 6, a înființat o firmă alături de un om de afaceri rus, în timp ce se ocupa de campania lui Geoană pe când acesta era încă adjunct la NATO.
- Ancheta jurnalistică arată o serie de ramificații care duc chiar și la un mercenar care a luptat în Donbas de partea rușilor.
În martie-aprilie 2024, fiul lui Rareș Mănescu și-a vândut firma de consultanță, la care era co-proprietar. Acțiunile sale și ale partenerului său au fost cumpărate de Lisa Schmidt (Benoliel de Carvalho Wahnon Martins – Schmidt Elizaveta – numele integral, n.red.) și soțul acesteia. La momentul tranzacției, Mănescu senior era implicat în campania electorală a lui Mircea Geoană, pentru alegerile prezidențiale, deși acesta era încă Secretar General Adjunct al NATO. Contractul de vânzare a acțiunilor a fost semnat la finalul lui martie și înregistrat la Registrul Comerțului (autoritatea care se ocupă de toate companiile din România) în prima parte a lunii aprilie. Vlad Mănescu nu a răspuns solicitărilor reporterilor de a transmite un punct de vedere.
Citește investigația completă pe Context.ro
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: