Ziarul Info Sud-Est vă prezintă în exclusivitate noi detalii uluitoare despre vânzarea Palatului Reginei Maria din stațiunea Mamaia.
Continuarea anchetei noastre jurnalistice a scos la iveală faptul că privatizarea monumentului istoric, în anul 2003, s-a efectuat prin încălcarea Legii 422/2001.
Mai precis, Direcția Județeană de Cultură Constanța nu a fost înștiințată cu privire la intenția de vânzare a monumentului istoric, iar Statul nu și-a exercitat dreptul de preemțiune!
Altfel spus, în conformitate cu Art. 4 alin. (4) al Legii 422/2001, contractul de vânzare-cumpărare prin care fosta Vilă Regală (actual Club „Castel”) a ajuns din proprietatea Statului (SC MAMAIA SA) în proprietatea SC LIGHT SYSTEM SRL este nul! Așadar, Statul, prin Ministerul Culturii, poate reintra în posesia monumentului istoric, printr-o decizie judecătorească, deci în urma unei acțiuni în instanță.
Rămâne de văzut însă care este nivelul de interes al Ministerului Culturii în ce privește recuperarea unui monument istoric de importanță națională, mai ales având în vedere că foști miniștri ai Culturii ridică din umeri atunci când vine vorba de soarta Palatului Reginei Maria, unii dintre ei susținând chiar că nu știau de existența vreunui palat regal în stațiunea de pe litoralul românesc.
Ziarul Info Sud-Est inițiază, pe această cale, o campanie media de recuperare a Palatului Reginei Maria din stațiunea Mamaia. Ministerul Culturii trebuie să acționeze în conformitate cu respectarea legii și, având în vedere că prin neexercitarea dreptului de preemțiune, privatizarea monumentului istoric este nulă, atunci fosta Vilă Regală trebuie să revină în proprietatea Statului. Astfel, printr-o serie de scrisori deschise, Info Sud-Est va face tot posibilul să atragă atenția instituțiilor publice locale și naționale asupra situației în care se află monumentul istoric și să determine Ministerul Culturii să recupereze Palatul Reginei Maria din stațiunea Mamaia.
Direcția Județeană de Cultură Constanța: Statul nu și-a exercitat dreptul de preemțiune
După ce ziarul Info Sud-Est a publicat, în exclusivitate, un reportaj care a adus în atenția publicului faptul că monumentul istoric Palatul Reginei Maria din stațiunea Mamaia se află la un pas de prăbușire după ce a fost incendiat, ulterior am făcut publică și povestea privatizării monumentului care este cunoscut publicului larg drept Club ”Castel”. Apoi, am încercat să aflăm care este actualul statut al monumentului istoric și dacă legea a fost respectată de SC MAMAIA SA în momentul privatizării. Am aflat astfel de la reprezentanții Direcției Județene de Cultură Constanța că legea a fost încălcată în mai multe rânduri, dar și că privatizarea este nulă:
„Direcția Județeană pentru Cultură Constanța NU a fost înștiințată privind intenția de vânzare a Fostei Vile Regale din Mamaia, de către SC MAMAIA SA, în anul 2003. Statul NU și-a exercitat dreptul de preemțiune la vânzarea monumentului istoric Fosta Vilă Regală, conform Art. 4 al Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice. Conform Art. 36, alin (4) al Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu completările și modificările ulterioare, proprietarul este obligat: a) să înștiințeze în scris Direcția Județeană pentru Cultură privind intenția de vânzare a unui monument istoric, în vederea exercitării dreptului de preemțiune al statului, b) să înștiințeze viitorul proprietar privind regimul juridic al imobilului, c) să înștiințeze în scris Direcția Județeană pentru Cultură despre schimbarea proprietarului și să trimită o copie de pe acte. (…) Conform Art. 4, alin (4) al Legii 422/2001, monumentele istorice aflate în proprietatea persoanelor fi-zice sau juridice de drept privat pot fi vândute numai în condițiile exercitării dreptului de preemțiune al statului sub sancțiunea nulității absolute a vânzării. Totuși, pentru anularea unui act de proprietate, statul ar trebui să intenteze o acțiune în justiție”, sunt răspunsurile oficiale trimise de DJC Constanța în urma unei solicitări a ziarului Info Sud-Est.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: