Coreea de Nord este acuzată că a vândut muniție grupului de mercenari Wagner, Phenianul neagă/ Washington: Independența grupării de mercenari față de Ministerul rus al Apărării este în creștere

sursa foto: Telegram/ Ministerul ucrainean al Apărării
sursa foto: Telegram/ Ministerul ucrainean al Apărării

Ministerul de Externe al Coreei de Nord a negat acuzația potrivit căreia ar fi furnizat muniții Rusiei, pe care a numit-o “nefondată”, și a denunțat Statele Unite pentru că au furnizat  armament Ucrainei, a relatat vineri agenția oficială de știri KCNA, conform The Guardian.

Aceste declarații vin după ce publicația japoneză Tokyo Shimbun a relatat anterior că Coreea de Nord a trimis luna trecută muniții, inclusiv obuze de artilerie, către Rusia, cu trenul, peste granița lor, și că se așteaptă transporturi suplimentare în următoarele săptămâni.

“Raportul fals al presei japoneze potrivit căruia Republica Democrată Coreeană a oferit muniții Rusiei este cea mai absurdă pistă roșie, care nu merită niciun comentariu sau interpretare”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului într-o declarație preluată de KCNA.

Publicitate electorală
publicitate electorală

O așa numită “pistă roșie”, după cum a fost numită de către Ministerul nord coreean de Externe, reprezintă o informație care are scop crearea unei narațiuni false sau distragerea atenției publicului țință.

În ciuda acestei negări categorice, Casa Albă a declarat joi că Nordul a finalizat o primă livrare de arme către Grupul Wagner pentru a contribui la consolidarea forțelor rusești din Ucraina.

“Putem confirma că Coreea de Nord a finalizat o primă livrare de arme către Wagner, care a plătit pentru acest echipament. Luna trecută, Coreea de Nord a livrat proiectile de infanterie și rachete în Rusia pentru a fi folosite de Wagner”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Statelor Unite, citat de Reuters.

Statele Unite estimează că Wagner are 50.000 de trupe desfășurate în Ucraina, inclusiv 10.000 de contractori și 40.000 de condamnați recrutați din închisorile rusești, a adăugat Kirby.

Pe de cealaltă parte, Yevgeny Prigojin, conducătorul Grupării Wagner, a negat acuzațiile, pe care le-a caracterizat drept “zvonuri și speculație”.

“Toată lumea știe că Coreea de Nord nu mai furnizează arme Rusiei de mult timp. Și nici măcar nu au fost depuse eforturi în acest sens”, a afirmat aliatul lui Vladimir Putin.

Indiferent de implicarea Coreei de Nord, ceea ce este clar este importanța Grupului Wagner pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina. 

Gruparea de mercenari, care a început să își afișeze în mod public existența în urmă cu doar câteva luni, conform Al Jazeera, folosește aproximativ o sută de milioane de dolari lunar doar pentru activitățile sale din Ucraina.

Informațiile obținute de serviciile de informații ale Statelor Unite indică că mercenarii Wagner ar fi jucat un rol important în bătălia pentru Bahmut, unde cel puțin o mie din oamenii lor au fost uciși în ultimele luni.

În interiorul Rusiei, influența lui Prigozhin se extinde, iar independența grupului său față de Ministerul rus al Apărării “nu a făcut decât să crească și să se accentueze pe parcursul celor 10 luni ale acestui război”, a declarat John Kirby, fără a furniza însă dovezi.
Folosirea serviciilor unei organizații enigmatice de mercenari, a căror provizii și finanțare par a avea origini la fel de obscure, reprezintă doar un alt aspect îngrijorător al unui conflict în care crimele de război sunt un subiect amintit cu regularitate și admis, ocazional, chiar de către soldați ruși.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: