După ce preşedintele Republicii Madagascar, Andry Rajoelina, a confirmat la 20 martie primele trei cazuri de infectare cu covid-19, în urma testelor făcute la Institutul Pasteur din Antananarivo, insula a fost închisă complet pentru sosiri şi plecări.
La 21 martie a fost instituită starea de urgenţă pe întregul teritoriu al ţării iar la 24 martie preşedintele Andry Rajoelina a anunţat închiderea totală a două mari oraşe: capitala, Antananarivo şi Toamasina, în estul insulei. Toate transporturile aeriene, rutiere şi feroviare către aceste două destinaţii au fost interzise, intrările fiind păzite de armată.
Banca Naţională a Madagascarului (Banky Foiben i Madagasikara) a anunţat, la rândul ei, că a trimis în piaţă 420 miliarde ariary (aproximativ 112 milioane dolari) şi că mai are la dispoziţie încă 200 miliarde ariary (aproximativ 50 milioane dolari) pentru a ajuta economia malgaşă, una dintre cele mai sărace de pe glob. Cea mai mare parte a celor peste 26 milioane locuitori trăieşte cu mai puţin de 2 dolari zilnic. În paralel, Banca Mondială a disponibilizat un fond de urgenţă de 2,5 milioane dolari pentru a trimite alimente de primă necesitate pe insulă.
Cel mai afectat sector din Madagascar este turismul. Preşedintele Andry Rajoelina a ordonat oprirea tuturor zborurilor internaţionale şi acostarea oricărei nave de pasageri în porturile insulei. Toţi străinii au fost trimişi în ţările de rezidenţă sau în alte destinaţii din afară. Insula Madagascar este vizitată anual de peste 300.000 de turişti străini, care antrenează locuri de muncă pentru aproape 650.000de malgaşi şi venituri în valută esenţiale pentru supravieţuirea economică.
La sfârşitul săptămânii trecute, Madagascar nu anunţase nici un deces în urma pandemiei coronavirus iar numărul de infectaţi diferă în funcţie de surse, nicio cifră nedepăşind însă 100. Cum sistemul sanitar din insulă este unul dintre cele mai sărace din lume, este greu de stabilit numărul real al bolnavilor.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: