Partea I: Gigi Becali și Cristi Borcea
„Se duce fotbalul românesc. În doi-trei ani va fi zero.“ Aceasta a fost declarația lui Gheorghe Hagi în `98, la o conferință de presă a echipei naționale a României. Maradona din Carpați mai spunea că ar trebui să li se facă statui jucătorilor români, fiindcă ei își fac treaba bine, iar în doi-trei ani, când generația lor se va retrage, fotbalul românesc va avea de suferit și va fi zero la nivel de performanță. Iar Hagi a avut mare dreptate.
Fotbalul românesc suferă. Pepinierele de copii nu mai șlefuiesc talente (deși sunt convins că acestea se nasc), echipele românești abia mai scot timid capul în Europa, iar investitorii nu mai bagă bani în sportul rege. Ar mai băga ei, dar mulți aud zdrăngănitul cătușelor aproape și spală putina ușor-ușor.
Este cazul celor mai înfocați patroni din fotbalul românesc, nașul Jiji și finul Borcea.
Primul deja se acomodează cu gratiile de la Rahova, cel din urmă așteaptă verdictul în dosarul transferurilor. Pe de o parte, zic unii, este bine că Justiția își face treaba în România. Dar ce face fotbalul românesc fără bani?
Dincolo de afacerile făcute de Becali și Borcea, de banii curați sau spălați pe care îi fac, trebuie să recunoaștem că fără pasiunea și finanțele unora ca ei, fotbalul din țară va ajunge ușor, dar sigur, la vorbele lui Hagi din `98, dacă nu cumva a ajuns deja.
Borcea s-a retras oficial din fotbal în 2012, iar de atunci Dinamo este în cădere liberă, încercând să găsească banii vitali performanței. Steaua în schimb, având continuitate, banii lui Becali și susținerea necondiționată a fanilor a reușit să facă un sezon extraordinar, atât în Liga I, cât și în Europa, învingând echipe ca Ajax Amsterdam sau Chelsea Londra.
Și sunt convins că Gigi Becali, așa cum îl cunoaștem noi, va rezista după gratii doi ani de zile (căci cam atât va executa din pedeaspa de trei ani), va da declarații și din închisoare și probabil se va bate și va face petiții pentru drepturile condamnaților din pușcăriile românești, dar Steaua, Steaua va rezista? Va reuși să facă performanță fără baciul Becali în lojă? Iar în situația celor din Ghencea și Ștefan cel Mare sunt cam toate echipele de fotbal din România, cu mici excepții.
Formațiile patronate de oameni influenți și cu bani au probleme din cauza lipsei de profesionalism a acestora, iar echipele mici, finanțate din banii primăriilor și ai consiliilor locale nu au atâta putere financiară încât să emită pretenții la marea performanță.
Întrebarea iminentă este următoarea: Cum este mai bine pentru fotbalul românesc? Cu latifundiari plini de bani, lipsiți de profesionalism și propabil pușcăriabili, sau fără ei, însă cu bugetele stoarse și jucătorii flămânzi?
În acest context, vă invităm să urmăriți în edițiile ce urmează materialele dedicate crizei care a cuprins parcă iremediabil fotbalul românesc, în care vom prezenta finanțatorii echipelor din Liga I și Liga a II-a și situația în care acestea au ajuns, după ce patronii și-au tras fermoarele la buzunare sau, din diferite motive, nu au mai investit în fotbalul din România.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: