De la sfârșitul anului 2022, țările UE au raportat probleme grave în încercarea de a-și procura anumite medicamente importante, majoritatea confruntându-se acum cu lipsuri, conform Politico.
Într-un sondaj efectuat de grupuri care reprezintă farmacii din 29 de țări europene, inclusiv state din afara UE, precum Turcia, Kosovo, Norvegia și Macedonia de Nord, aproape un sfert dintre țări au raportat o aprovizionare insuficientă de peste 600 de medicamente, iar 20% au raportat lipsuri de medicamente.
Este un portret susținut de date de la autoritățile de reglementare. Astfel, autoritățile belgiene raportează că aproape 300 de medicamente sunt insuficiente. În Germania, acest număr este de 408 , în timp ce în Austria peste 600 de medicamente nu pot fi cumpărate în farmacii în acest moment. Lista Italiei este și mai lungă – cu peste 3.000 de medicamente incluse, deși multe sunt formulări diferite ale aceluiași medicament.
Antibioticele – în special amoxicilina, care este utilizată pentru a trata infecțiile respiratorii – sunt insuficiente . Alte clase de medicamente, inclusiv siropul pentru tuse, paracetamolul pentru copii și medicamentele pentru tensiune arterială, sunt, de asemenea, rare.
De ce se întâmplă asta?
Infecțiile sezoniere – gripa și virusul respirator sincițial (VRS) în primul rând – au început devreme și sunt mai puternice decât de obicei. Există, de asemenea, un focar neobișnuit de boală a gâtului Strep A la copii. Experții cred că nivelul neobișnuit de ridicat al activității bolii este legat de sistemele imunitare mai slabe, care nu mai sunt familiarizate cu nivelul de germeni care ne înconjoară în viața de zi cu zi.
Anul trecut, Centrient Pharmaceuticals, un producător olandez de ingrediente farmaceutice active, a declarat că fabrica sa produce cu un sfert mai puțin decât în 2021 din cauza costurilor ridicate ale energiei. În decembrie, InnoGenerics, un alt producător din Țările de Jos, a fost salvat de guvern după ce a declarat faliment, pentru a-și menține fabrica deschisă.
Rezultatul, potrivit lui Sandoz, unul dintre cei mai mari producători de pe piața europeană a medicamentelor generice, este o „situație strânsă de aprovizionare”. Un purtător de cuvânt a declarat pentru Politico că alți vinovați includ deficitul de materii prime și constrângerile capacității de producție. Ei au adăugat că Sandoz este capabil să răspundă cererii în acest moment, dar „se confruntă cu provocări”.
Cum reacţionează guvernele?
Unele țări frânează exporturile pentru a proteja livrările interne. În noiembrie, autoritatea de reglementare a medicamentelor din Grecia a extins lista medicamentelor propuse pentru revânzare în alte țări. România a oprit temporar exporturile de anumite antibiotice și analgezice pentru copii. La începutul lunii ianuarie, Belgia a publicat un decret care permite autorităților să oprească exporturile în caz de criză.
Aceste înghețări pot avea efecte secundare. Într-o scrisoare a comisarului european pentru sănătate, Stella Kyriakides, adresată ministrului grec al sănătății, Thanos Plevris, i-a cerut să ia în considerare efectele interdicțiilor asupra țărilor terțe. „Statele membre trebuie să se abțină de la a lua măsuri naționale care ar putea afecta piața internă a UE și ar putea împiedica accesul la medicamente pentru cei care au nevoie în alte state membre”, a scris Kyriakides.
Guvernul Germaniei ia în considerare modificarea legii pentru a ușura cerințele de achiziție, care în prezent obligă asigurătorii de sănătate să cumpere medicamente acolo unde sunt cele mai ieftine, concentrând aprovizionarea în mâinile câtorva dintre cei mai competitivi producători. Noua lege ar obliga cumpărătorii să cumpere medicamente de la mai mulți furnizori, inclusiv de la unele mai scumpe, pentru a face aprovizionarea mai fiabilă. Țările de Jos au introdus recent o lege care impune vânzătorilor să păstreze stocuri de șase săptămâni pentru a compensa deficitul, iar în Suedia, Guvernul propune reguli similare.
La un nivel mai granular, un comitet condus de autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), a recomandat ca regulile să fie relaxate pentru a permite farmaciilor să elibereze pastile sau doze de medicamente individual, printre alte măsuri . În Germania, președintele Asociației Medicale Germane a mers până acolo încât a cerut crearea unor „piețe de vechituri” informale pentru medicamente, în care oamenii să ofere medicamentele neutilizate către pacienții care au nevoie de ele.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: