Cu ce impresii a plecat din Constanţa rectorul Universităţii „Babeş Bolyai“?

 

„Reuşita organizării Comisiei Bilaterale se datorează în special rectorului Dănuţ Epure şi prorectorului Florin Anghel“

     În luna septembrie s-a semnat şi un Acord de parteneriat între Universitatea „Ovidius” din Constanţa şi Universitatea „Babeş – Bolyai” din Cluj Napoca, ce vizează desfăşurarea de activităţi educaţionale şi academice comune, în scopul promovării calităţii educaţiei şi în vederea schimburilor interinstituţionale de studenţi şi personal didactic. Nu în ultimul rând, cu privire la organizarea celei de a XVII-a întâlniri dintre academicienii ruşi şi români, din cadrul Comisiei Bilaterale, rectorul Universităţii Babeş Bolyai, care a fost şi preşedintele delegaţiei române, Ioan Aurel Pop, ne-a declarat:
     „Întâlnirea de la Constanţa a Comisiei bilaterale româno-ruse a istoricilor, a XVII-a din noua serie, de după căderea regimului comunist, a fost o reuşită din punct de vedere organizatoric, iar acest lucru se datorează, în primul rând, gazdelor noastre, adică Universităţii „Ovidius”, conducerii acestei prestigioase instituţii. În pregătire s-au implicat, cu precădere, domnul Rector Dănuţ Epure şi domnul Prorector Florin Anghel, cărora le mulţumesc sincer şi pe această cale.
     Pe de altă parte, Constanţa este întotdeauna un loc privilegiat. Îmi amintesc un discurs impresionant, din anii studenţiei mele clujene, în care Constantin C. Giurescu – unul dintre marii istorici ai secolului trecut – aducând elogii provinciilor noastre istorice, numea Dobrogea cel mai vechi pământ românesc, fiindcă aici a început sinteza daco (geto)-romană, adică formarea poporului nostru. Chiar şi numai pentru aceasta, Constanţa – unde a scris atâtea versuri nemuritoare şi triste Ovidiu – şi Dobrogea sunt locuri de istorie, de cultură şi de meditaţie demne de arătat cu mândrie străinilor. Iar oaspeţii ruşi au plecat cu impresii deosebite, profund marcaţi de cultura şi de civilizaţia acestor locuri. De asemenea, pe aceeaşi linie, în acele zile de septembrie, Universitatea Babeş-Bolyai (cea mai mare instituţie de învăţământ superior din România, cu 45.000 de studenţi!) şi Universitatea „Ovidius” au semnat un acord cadru de colaborare. Suntem convinşi că toate acestea sunt de bun augur!”, a conchis Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş Bolyai, din Cluj.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: