Cum a primit un investitor turc 4000 mp de la Radu Mazăre, fără licitație, cu 25 de euro/mp. Gur Ramazan (Solid House) și-a început imperiul imobiliar cu fosta soție a procurorului șef al Constanței

Ramazan Gur (s), Radu Mazăre (d)
  • Radu Mazăre le-a vândut investitorului imobiliar turc Gur Ramazan (care deține Solid House) și soției unui important procuror din Constanța 4000 mp în intravilanul Constanței, prin negociere directă, cu doar 25 euro/mp, în rate eșalonate pe șase ani, începând cu anul 2010. La sfârșitul lunii decembrie 2020, fostul primar a fost trimis în judecată pentru această tranzacție de procurorii DNA Constanța. 
  • Fostul primar a ocolit procedura de licitație, iar terenul a fost vândut prin negociere directă, în urma invocării unei legi privind dreptul de preemțiune al proprietarilor de construcții și a unei hotărâri judecătorești, emisă în defavoarea municipiului după ce primăria nu s-a apărat în instanță, a renunțat la căile de atac și, mai mult, a luat apărarea investitorului imobiliar. 
  • În 2005, Gur Ramazan a pus bazele imperiului imobiliar pe care îl deține în Constanța înființând SC Gur Holding SRL împreună cu Monica Ștefan, la acea vreme soția procurorului Gigi Valentin Ștefan, care a ajuns între timp procuror șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, în subordinea căruia sunt toți procurorii județului, cu excepția celor DIICOT și DNA. 
  • Monica și Gigi Ștefan au locuit într-o vilă opulentă pe care și-au construit-o pe un teren retrocedat de Radu Mazăre, pe malul Lacului Siutghiol. Soții Ștefan, împreună cu socrul procurorului, au desfășurat mai multe tranzacții imobiliare bizare cu Gur Ramazan, dar și cu persoane din apropierea fostei administrații. Cei doi au divorțat în urmă cu câțiva ani, iar mare parte din averea lor a ajuns pe numele fostei soții. 
  • Gur Ramazan a declarat pentru Info Sud-Est că a plătit pentru terenul de 4000 mp mai mulți bani decât ”prețul pieței” și că terenul se află în continuare într-o zonă izolată, fără utilități și neatractivă din punct de vedere imobiliar și a negat orice legătură cu Radu Mazăre, invocând hotărârea judecătorească rămasă definitivă după ce Primăria Constanța nu s-a mai apărat. 
Click pentru a accesa toate documentele

În februarie 2007, societatea lui Gur Ramazan și a Monicăi Ștefan a formulat o cerere pe care a depus-o la Primăria Constanța condusă de Radu Mazăre, prin care solicitau să cumpere un teren în zona Popas Cișmea din cartierul Palazu Mare. Cei doi nu au completat însă suprafața de teren pe care o solicită, ci au trecut în rubrica respectivă semnul întrebării (”?”). 

Ulterior, Mazăre inițiază un proiect de hotărâre prin care cere Consiliului Local să aprobe vânzarea directă, fără licitație, a mai multor terenuri din domeniul privat al municipiului, printre care și terenul pentru investitorul imobiliar și soția procurorului. Suprafața: 4000 mp, foarte aproape de malul Lacului Siutghiol. Proiectul inițiat de Mazăre a fost adoptat fără ezitare de consilierii locali, în 18 mai 2007. 

Primul motiv în temeiul căruia administrația locală susține că societatea lui Ramazan și Ștefan avea drept de preemțiune în cumpărarea terenului solicitat este faptul că firma deținea o construcție amplasată în zona respectivă. SC Gur Holding SRL cumpărase un imobil P+1 de 64 de mp împreună cu un grajd și o fosă septică, aferente construcției. 

Publicitate electorală
publicitate electorală

Pentru că dețineau această construcție de 64 mp, un grajd și o fosă septică, în realitate o ruină ce nu putea fi folosită în vreun fel, Primăria Constanța a decis că societatea celor doi trebuie să primească 4000 mp.

Astfel, următorul pas spre tranzacție a fost runda de negocieri între o comisie a primăriei și reprezentanții societății. 

Terenul a fost evaluat la 210.000 euro fără TVA (52,50 euro pentru un metru pătrat), însă Comisia s-a poziționat împotriva vânzării terenului, pe motiv că municipiul nu mai are foarte multe terenuri libere, în schimb, cererile de retrocedări în baza Legii 10/2001 sunt în creștere. 

Totuși, Radu Mazăre nu inițiază un alt proiect de hotărâre prin care să abroge hotărârea de consiliu anterioară, prin care fusese aprobată vânzarea către Gur Holding, ci lasă HCL să producă efecte în continuare.

Așa se face că societatea lui Ramazan și Ștefan a deschis o acțiune în instanță, invocând fix faptul că HCL prin care li s-a aprobat cumpărarea celor 4000 mp fără licitație este în continuare în vigoare. 

Primăria Constanța nu se apără în instanță, nu depune nici întâmpinare (esențială în câștigarea unui proces) și nici probe prin care să susțină cauza municipiului, ba chiar le dă dreptate investitorilor, așa cum notează judecătorii Tribunalului Constanța în sentință. 

Click pentru a accesa toate documentele

Prin sentința civilă din martie 2008, magistrații admit acțiunea Gur Holding și obligă Primăria Constanța să îi vândă terenul de 4000 mp, prin negociere directă. 

Primăria Constanța nu contestă sentința și renunță să apeleze la căile de atac pe care le mai avea la dispoziție pentru a se apăra, astfel că decizia favorabilă Gur Holding rămâne definitivă. 

Apoi, deși Primăria Constanța evaluase deja terenul, decide ca în februarie 2010 să întocmească un nou raport de evaluare a imobilului și, de această dată, prețul stabilit este de 2 ori mai mic, de la 210.000 euro la 101.000 euro, fără TVA, adică 25,25 euro/mp. 

Însă, conform grilei notarilor de la acea vreme, terenurile din cartierul Palazu Mare se vindeau cu prețuri cuprinse între 40 și 80 de euro/mp.

În 26 martie 2010, Mazăre, căruia i-a aparținut inițiativa vânzării, semnează tranzacția, acceptând inclusiv ca investitorii să plătească 101.000 euro în 6 ani, cu 4 rate anuale. 

În decembrie 2020, procurorii DNA Constanța l-au trimis în judecată pe Radu Mazăre pentru tranzacționarea ilegală a mai multor terenuri din Constanța și stațiunea Mamaia, printre care și terenul de 4000 mp al societății Gur Holding.

Conform raportului de expertiză judiciară, valoarea reală a terenului vândut către investitorul turc și soția procurorului șef al Constanței valora de 3 ori mai mult decât suma pentru care s-a perfectat tranzacția.

Conform Monitorului Oficial, la câteva zile de la momentul tranzacției, Monica Ștefan a ieșit din firma pe care a fondat-o cu Ramazan în 2005, cedând cele 50% acțiuni pe care le deținea lui Sen Serkan. Și Gur Ramazan iese din firmă, în aprilie 2013, apoi, în ianuarie 2014, Sen Serkan schimbă numele societății din Gur Holding în Red Gold. 

În prezent, Ramazan deține 100% din compania Solid House, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Constanța, și deține în totalitate și societatea Ghiural Eximp SRL. 

Gur Ramazan, despre tranzacția cu Primăria Constanța

Contactat de Info Sud-Est, Gur Ramazan a transmis, prin e-mail, că a plătit pentru terenul de 4000 mp mai mulți bani decât ”prețul pieței” care se afla în plină criză. 

Ramazan a spus că, în continuare, terenul este lipsit de utilități, se află într-o zonă izolată și neatractivă din punct de vedere imobiliar. 

Șeful Solid House a negat orice relație cu fostul primar Radu Mazăre și a declarat că tranzacția terenului de 4000 de mp s-a realizat exclusiv în urma hotărârii judecătorești. Redăm în continuare punctul de vedere al investitorului Gur Ramazan, așa cum ne-a fost transmis prin e-mail, de către reprezentanții Solid House: 

”SC Gur Holding SRL a incercat sa achizitioneze terenul si imobilul in cauza , direct de la proprietar , insa societatea respectiva se afla in insolventa , motiv pentru care a cumparat doar cladirea de la lichidator prin licitatie publica.

La nivelul anului 2010 , Primaria Constanta a refuzat sa vanda terenul . In acest sens Sc Gur Holding Srl  a chemat in judecata Primaria Constanta pentru a clarifica statutului terenului . Hotararea definitiva a instantei de judecata a obligat Primaria in acest sens. Ca atare s-a intocmit un raport de evaluare si terenul aferent constructiei , detinuta deja de Sc Gur Holding Srl , a fost vandut.

Sc Gur Holding Srl nu are cunostinta decat de un raport de evaluare al terenului , pretul stabilit de evaluator fiind , peste pretul pietei din momentul respectiv , intrucat activele erau deja detinute de catre aceasta. La momentul respectiv piata imobiliara se afla in plina criza , iar terenul era si este in continuare lipsit de orice utilitati ( fara drum de acces , apa , canalizare , energie electrica ) , se afla intr-o zona izolata , neatractiva din punct de vedere imobiliar.

Referitor la Radu Mazare , precizam ca nu au existat nici un fel de legaturi sau contacte cu acesta , iar vanzarea s-a realizat in urma unei hotarari judecatoresti.

In prezent valoarea terenului in discutie, din evaluarea firmelor de specialitate , urmare a absentei utilitatilor , dar si al plasamentului neatractiv din perspectiva imobiliara , se afla sub valoarea medie a terenurilor din zona de referinta”. 

Soții Ștefan și încrengăturile imobiliare de la Constanța

Veniturile Monicăi Ștefan obținute ca angajată a lui Gur Ramazan în Ghiural Eximp au început să dispară din declarațiile de avere ale soțului ei, procurorul șef Gigi Valentin Ștefan, pe motiv de ”confidențialitate”. Ulterior, cei doi au divorțat și cea mai mare parte din averea procurorului a ajuns pe numele fostei soții. 

O investigație Info Sud-Est și RISE Project dezvăluia, în iunie 2018, cum averea familiei procurorului Gigi Valentin Ștefan s-a mărit cu două terenuri retrocedate ilegal de gruparea din jurul lui Radu Mazăre, la mijlocul anilor 2000. 

Unul dintre terenuri a fost cumpărat de magistrat chiar în timp ce subalternii săi închideau cauze penale cu retrocedări orchestrate de gruparea Mazăre.

Pe al doilea teren, familia procurorului a construit o vilă impunătoare și foarte luxoasă, gard în gard cu Andreea Șerban, fiica Sorinei Hortolomei Moscu, prietena de casă a lui Radu Mazăre și șefa Aqua Magic din Constanța, care a obținut terenul vecin cu familia procurorului tot în urma retrocedărilor.

Sorina Hortolomei-Moscu a fost trimisă în judecată în 2015 pentru spălare de bani alături de Radu Mazăre. 

În primă instanță, femeia a primit doi ani și 11 luni de închisoare cu suspendare, pentru că a beneficiat de la Primăria Constanței de terenuri subevaluate, iar Radu Mazăre a fost condamnat la 6 ani și jumătate în dosarul cu un prejudiciu calculat la 4 milioane de euro. 

Moscu și Mazăre au fost achitați recent, printr-o decizie definitivă a președintelui Curții de Apel Constanța, Marius Cristian Epure, care recunoaște că faptele există, dar nu consideră că sunt de natură penală. Judecătorul Epure și-a construit, de asemenea, o vilă pe un teren retrocedat de Radu Mazăre în anii 2000.

Pe de altă parte, nașii Ramonei Dospinescu, directoarea Patrimoniului din primăria condusă de Mazăre (condamnată la 7 ani în Dosarul Retrocedărilor), i-au vândut procurorului Ștefan 1300 mp cu suma de 70.000 de euro deși cu doi ani înaintea tranzacției, terenul fusese evaluat la 929 de mii de euro.

Procurorul Gigi-Valentin Ștefan s-a mai intersectat cu filiera Mazăre, în urmă cu 17 ani. Atunci, magistratul a achiziționat o bucată de 300 de metri pătrați pe malul lacului Tăbăcăriei, la adresa Bulevardul Mamaia 281.

Parcela respectivă fusese retrocedată cu câteva luni mai devreme unui revendicator inculpat tot în dosarul mamut al retrocedărilor din Constanța – trimis în judecată de DNA București.

Când prim-procurorul Gigi Ștefan a cumpărat acest teren, în 2003, DNA nici nu exista.

În timp ce procurorul Gigi Ștefan beneficia de teren, subalternii săi, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, au închis trei dosare penale în care Radu Mazăre era suspect de retrocedări ilegale.

La doi ani după ce DNA București a demarat investigația la Constanța, Gigi Ștefan a vândut terenul de 300 de metri pătrați firmei Gur Holding, controlată de soția sa și de Gur Ramazan – fostul președinte al Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din Dobrogea. Suma tranzacției: 400 de mii de euro. Plata a fost făcută printr-un credit bancar în contul procurorului.

Suma a apărut în declarația de avere a magistratului doar un an, după care banii și contul bancar aferent au dispărut în neant. Nu apar achiziții sau investiții.

Despre cei 400 de mii, Gigi Ștefan nu a vrut să facă declarații, spunând că va da explicații organelor competente, nu unor jurnaliști, dacă va fi întrebat – a închis el subiectul.

În fine, pe lângă vechiul teren de 300 mp, deja vândut firmei soției, procurorul a mai cerut încă 150 mp de la primăria lui Mazăre ca să amenajeze o parcare.

Compania Gur Holding i-a achiziționat și pe aceștia din urmă, numai că la un preț foarte mic, în raport cu valoarea de piață a terenului vecin (300 mp/400 mii euro).

Fiecare metru pătrat din cei 150 adăugați a fost vândut la un preț de aproape nouă ori mai mic, astfel că primăria Constanța a încasat doar 22.500 euro pe tot.

Procesul verbal care stabilește instituțional și această sumă a fost semnat inclusiv de șefa patrimoniului, Ramona Dospinescu.

A contribuit Cristian Andrei Leonte

Citește și

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: