Articol apărut inițial pe G4Media.ro.
Subiectul numirilor făcute joi de președintele Iohannis la șefia DIICOT, DNA și a Parchetului General aproape că nu a existat pe agenda televiziunilor centrale, cu mici excepții. Subiectul a fost complet ignorat de TVR, România TV și Digi 24. Tema instalării celor trei procurori la conducerea marilor parchete a fost de interes maxim în ziua numirilor, cu atât mai mult cu cât numele acestora au stârnit controverse în spațiul public, iar doi dintre ei nu au obținut aviz pozitiv de la Secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii.
În situații precedente similare, numirea procurorilor la conducerea parchetelor, inclusiv propunerile sau interimatele acestora, reprezentau subiecte care deschideau emisiunile din prime time ale televiziunilor și acopereau spații generoase de emisie. În cazul numirii lui Crin Bologa la DNA, a Georgianei Hosu la DIICOT și a Gabrielei Scutea la Parchetul General, televiziunile au ocolit subiectul, alegând teme secundare pentru dezbaterile de joi seară.
Antena 3 a bifat subiectul începând cu ora 19:00, în emisiunea lui Radu Tudor, pentru scurt timp și doar pentru a semnala, prin Adina Anghelescu, una dintre fostele voci ale Luju.ro, că avizul negativ al CSM nu e solid, apelând la argumente similare cu cele ale președintelui Iohannis. Realitatea Plus, în emisiunea lui Denise Rifai, a dezbătut subiectul de la 21:00, pentru fix 20 de minute, împreună cu Raluca Turcan. La B1TV, Marius Pieleanu, de obicei invitat semi-permanent în emisiunea lui Mihai Gâdea, a transmis că ”nu contează prea mult numirea noilor procurori și că aceștia ar trebui să fie lăsați în pace, ca să-și facă treaba”.
- România TV: Moartea jurnalistei Cristina Țopescu, Vulpița și planul de lichidare a lui Raed Arafat
La România TV subiectele principale din emisiunea lui Victor Ciutacu au fost evoluția Vulpiței, un personaj din emisiunea ”Acces Direct”, amendată recent de CNA din cauza nerespectării vieții private, atacul din Germania în care mai multe persoane și-au pierdut viața, moartea jurnalistei Cristina Țopescu, cazul Caracal și un presupus ”plan de lichidare” a lui Raed Arafat care urma să anunțe ”o situație de urgență pentru țară”.
- TVR: Ministrul Muncii a vorbit despre alocații
În emisiunea moderată de Ionuț Cristache la TVR a fost invitat ministrul propus al Muncii, Violeta Alexandru, care a făcut mai multe declarații referitoare la măsurile pe care le-a luat sau le propune în eventualitatea continuării activității. Una dintre temele discutate au fost alocațiile copiilor, despre care ministrul Muncii a spus că de multe ori ”sunt jucate la păcănele”.
- B1 TV: Subiectul TAROM, de interes maxim în ziua numirilor procurorilor șefi
La B1 TV, în emisiunea lui Silviu Mănăstire, subiectul central a fost soarta companiei aeriene de stat, iar acesta a fost dezbătut pe larg împreună cu Lucian Bode, ministrul propus al Transporturilor. Bode a discutat și despre relația cu Uniunea Europeană, iar începând cu ora 22:00, discuțiile s-au concentrat în sfera politică, cu accent pe USR care ”nu își mai găsește locul”. Subiectul numirii lui Bologa, Hosu și Scutea a fost punctat prin burtiere care anunțau numele și prenumele noilor procurori șefi, rulând printre alte titluri ale zilei, cum ar fi scandalul provocat de posibila candidatură a lui Mihai Chirică din partea PNL. Ulterior, subiectul a intrat în dezbatere pentru câteva minute, împreună cu europarlamentarul PSD Gabriela Zoană. Moderatorul a subliniat că atunci când vede că ”PSD tace pe subiectele despre Justiție, își ridică semne de întrebare”. Prezent în studio, Marius Pieleanu, invitat frecvent la Antena 3, a spus că ”până la urmă nu contează numirile procurorilor în fruntea parchetelor”, ci ”să nu mai vedem abuzuri ale procurorilor”. Pieleanu a mai spus că ar fi indicat ca ”noii procurori să fie lăsați în pace, ca să își facă treaba”.
- Digi24: Strategia PNL pentru dejucarea boicotului PSD, mai importantă decât numirile controversate ale lui Klaus Iohannis
La Digi24, subiectul numirii celor trei procurori de către președintele Iohannis a lipsit complet din dezbaterile moderate de Cosmin Prelipceanu. Temele discuțiilor s-au concentrat cu precădere în zona politică, pornind de la boicotul anunțat de PSD privind învestirea Guvernului Orban 2 care ar trebui să aibă loc luni. Invitații de la Digi24 au fost preocupați și au dezbătut strategii prin care PNL ar putea să fenteze planul PSD de a împiedica învestitura noului Executiv.
- Antena 3: Argumentele Adinei Anghelescu (ex-Luju) privind avizele negative ale CSM, similare cu cele invocate de Iohannis
Antena 3 a anunțat, încă de la ora 19:00, că, în emisiunea moderată de Mihai Gâdea, va fi prezentată ”o bombă” despre Guvernul Orban. Știrea explozivă a constat în faptul că moneda euro ar putea să ajungă la 5 lei la un moment dat, într-un viitor incert. Subiectul numirii procurorilor a fost trecut sub tăcere mormântală în emisiunea care, altădată, acorda atenție maximă temelor din justiție și trecea toate numirile șefilor de parchete prin filtrul propriilor ”jurați”, invitații semi-permanenți ai Antenei 3. De data aceasta, subiectul noilor conduceri ale DNA, DIICOT și PG a fost bifat doar în treacăt, dar nu în prime time, ci în emisiunea lui Radu Tudor, începând cu ora 19:00. Verdictul Antena 3 în privința numirii celor trei a fost dat prin vocea Adinei Anghelescu (ex-Luju.ro) care a subliniat că avizele negative ale CSM nu sunt solide și sunt slab susținute, apelând astfel la unul dintre argumentele invocate joi de președintele Iohannis. Anghelescu a mai precizat că noul procuror general, Gabriela Scutea, ar fi trebuit să primească aviz negativ, dar nu din motivele invocate de CSM, ci pentru că a încheiat protocoalele cu SRI.
- Realitatea Plus: 20 de minute în care Raluca Turcan a repetat că și Laura Codruța Kovesi a primit aviz negativ de la CSM
Până la ora 21:00, în emisiunea moderată de Denise Rifai la Realitatea Plus s-a discutat despre liberalizarea sistemului de sănătate. Ulterior, subiectul numirilor procurorilor a fost dezbătut de moderator împreună cu Raluca Turcan, prim-vicepreședinte PNL, care a repetat insistent că și Laura Codruța Kovesi a primit aviz negativ de la CSM și, totuși, ”a făcut treabă foarte bună”. Turcan a insinuat că CSM nu a acționat de fiecare dată în interesul societății, amintind că CSM nu a reacționat atunci când ”legile Justiției au fost măcelărite”.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: