Două proiecte finanțate cu bani de la Bruxelles, prin care mai mulți pescari din Delta Dunării urma să se școlească pentru a deveni bucătari, agenți de turism, ghizi sau antreprenori, s-au transformat într-un fiasco, al cărui rezultat a fost doar simpla emitere a diplomelor și prezentarea unui teanc de acte considerate false de procurori. DNA Constanța a demantelat toată construcția frauduloasă, iar cei mai mulți dintre inculpați și-au recunoscut faptele. Speța, în care Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă, a ajuns pe masa judecătorilor Tribunalului Constanța și așteaptă un verdict.
În final, pescarii s-au ales doar cu niște hârtii semnate, pe care scrie că sunt calificați, bugetul Uniunii Europene cu o gaură de aproximativ 100.000 de euro iar România cu încă câțiva zeci de oameni nepregătiți, dar purtători de diplomă.
În anul 2014, Asociația Prodelta Consult a câștigat două proiecte cu finanțare europeană prin Programul Operațional pentru Pescuit. În cadrul ambelor proiecte urma să fie ținute cursuri unde mai mulți pescari din Delta Dunării trebuia să învețe meseriile de bucătar, agent de turism, ghid sau antreprenor, iar la finalul programului să obțină o diplomă cu calificarea respectivă.
În total, valoarea proiectelor „Cursuri de formare profesională pentru pescari şi familiile lor ca alternativă ocupaţională în eco-turism” și „Investiţie durabilă în oamenii Deltei” s-a ridicat la aproape 800.000 lei.
Asociația care urma să implementeze cele două proiecte a contractat, la rândul ei, o societate de formare profesională – SC ANDEMA COMP SRL, care a câștigat licitațiile pentru ambele proiecte. Cele două contracte au fost semnate în aceeași zi, deși la momentul încredințării societatea era autorizată doar pentru programul de calificare bucătar, celelalte autorizații pentru ghizi și antreprenori fiind obținute ulterior semnării contractelor.
Cursurile urmau să fie ținute în Sulina și Jurilovca, două localități din Delta Dunării cunoscute pentru comunitățile de pescari.
Însă lucrurile nu au stat deloc așa, după cum reiese din hârtiile prezentate în momentul decontării banilor europeni.
Ajunși în fața procurorilor, inculpații din dosar au recunoscut că majoritatea cursurilor nu au fost ținute, unii dintre cursanți nu au fost prezenți doar la examenul final, ba chiar unii nu s-au prezentat nici atunci, deși au obținut diploma de calificare. Mai mult, mulți dintre formatorii contractați în cadrul proiectului au declarat că nu au primit toți banii de la societatea care s-a ocupat de implementarea proiectului, iar sumele care le-au intrat în buzunar au fost aduse în plic. Aceștia au mai declarat că au semnat foile de prezență și condicile care le-au fost livrate “din când în când” și că semnăturile de pe multe documente sunt false și nu le recunosc.
Chiar reprezentantul societății SC ANDEMA COMP SRL, inculpat în dosar, a recunoscut că proiectul nu a fost implementat așa cum trebuia, declarând că a crezut că singura responsabilitate este eliberarea diplomelor:
“Referitor la organizarea cursurilor îmi asum că acestea nu s-au desfăşurat conform programului iniţial stabilit, că nu au participat toţi formatorii incluşi în proiecte şi că nu s-au făcut cheltuielile stabilite pentru cazare şi masă. Am explicat în cursul declaraţiei că eu am interpretat ca singură responsabilitate, absolvirea cursurilor de către participanţi şi eliberarea diplomelor”, a declarat procurorilor reprezentantul societății, inculpat în dosar.
Din declarațiile formatorilor din cadrul proiectului și ale martorilor audiați se creionează un tablou mult mai sumbru, în care cursurile de formare profesională au fost doar un pretext pentru cheltuirea banilor europeni. Aceștia au declarat că orele practice, care reprezentau o bună parte din proiect, nu au fost niciodată ținute, ori că au absolvit cursanți care la momentul examenelor finale nu se aflau în țară:
“Examenele finale nu au fost examene propriu-zise întrucât au fost şi persoane absente, chiar plecate din ţară, şi cu toate acestea au fost trecute prezente şi li s-au eliberat certificatele de calificare profesională”, este declarația unuia dintre formatorii din cadrul proiectului.
“Proba practică la cursul de ghid a constat din prezentarea de către cursanţi a unor proiecte cu diferite teme pe care le-am dat fiecăruia. Nu au fost efectuate deplasări în teren sau alte activităţi practice”, a declarat un alt formator.
“Ştiu că la cursul de la Sulina au fost şi nişte militari, care nu au fost prezenţi la cursuri, dar care au fost înscrişi pe liste, tocmai pentru a primi şi ei diplome de ghizi. Nu ştiu pe ce filieră au ajuns în proiect şi cine anume i-a înscris”, a declarat un alt formator din cadrul proiectului.
În final, procurorii au consemnat în rechizitoriu că din suma de 544.000 de lei pe care societatea a primit-o de la Asociația Prodelta Consult, bani rambursați din fonduri europene, reprezentantul societății, inculpat în dosar, are documente justificative doar pentru aproximativ 10.300 lei.
Procurorii au mai arătat că au fost prezentate mai multe înscrisuri false, dintre care condici, liste de prezență, foi colective de prezență, convenții civile de prestări servicii, ordine de deplasare.
De asemenea, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în calitate de Autoritate de Management pentru fonduri europene derulate prin Programul Operaţional pentru Pescuit 2007-2013, s-a constituit parte civilă pentru suma de 220.304,09 lei.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: