Curtea de Conturi la Primăria Constanța: Camere de supraveghere de 36 de ori mai scumpe, reparații nelegale în campusul Henri Coandă, impozite neplătite de mai multe hoteluri și clădiri cu autorizații expirate

Imagine din Parcul Arheologic, aflat în apropierea clădirii Primăriei Constanța

Ultima vizită a Curții de Conturi la Primăria Constanța a constatat un prejudiciu de 2,1 milioane lei și abateri financiar-contabile în valoare de aproape 5 milioane lei. Printre problemele descoperite de auditori găsim camere de supraveghere care au costat de 36 de ori mai mult, reparații nelegale făcute în campusul social Henri Coandă sau sume consistente pe care municipalitatea ar fi trebuit să le încaseze de la mai multe hoteluri din stațiunea Mamaia sau de la cei ale căror autorizații de construire au expirat.

În perioada mai-iulie 2019, inspectorii Curții de Conturi au controlat Primăria Constanța și au luat la mână toate documentele aferente anului 2018. Auditorii au calculat că echipamentul de supraveghere video din Parcul Arheologic a fost achiziționat la un preț de 36,4 ori mai mare decât valoarea estimată în devizul general întocmit de proiectant. Mai mult, în momentul inspecției pe care auditorii au făcut-o în parcul de lângă primărie, camerele de supraveghere nici măcar nu erau funcționale, deși au fost, teoretic, pornite în urmă cu un an.  

“Cu privire la atribuirea și derularea contractului de achiziție publică lucrări aferente obiectivului de investiții „reabilitarea și amenajarea Parcului Arheologic”- Municipiul Constanța s-au constatat următoarele: La data efectuării unei inspecții fizice (17 iunie 2019) de către echipa de audit, sistemul de supraveghere video a parcului arheologic nu era utilizabil, echipamentele fiind montate pe poziții dar fără a fi activate și funcționale deși în data de 04.06.2018 reprezentanții entității au încheiat un Proces Verbal de Punere în Funcțiune a sistemului de supraveghere video. S-a mai constatat plata nelegală a sumei de 1.234.928 lei la care se adaugă majorări penalizatoare de 531.019 lei, reprezentând echipament de supraveghere video achiziționat la un preț de 36,4 ori mai mare decât valoarea estimată în devizul general întocmit de proiectant”, se arată în raportul de audit întocmit de inspectorii Curții de Conturi Constanța.

Publicitate electorală
publicitate electorală

De asemenea, auditorii au descoperit șase hoteluri din Constanța, clasificate ca atare de Ministerul Turismului, pe care proprietarii nu le-au declarat în vederea impozitării corespunzătoare. Prejudiciul calculat: peste 200.000 de lei pentru perioada 2016-2019.

Inspectorii mai notează în raport că Primăria Constanța nu a urmărit și încasat impozitul în sumă de 652.208 lei aferent clădirilor “a căror autorizație de construire a expirat și pentru care fie s-au finalizat lucrările de construcție, fie acestea au elementele constitutive ale unei clădiri”.

Auditorii Curții de Conturi mai impută Primăriei Constanța suma de 52.217 lei, plăți nelegale făcute pentru deplasările externe efectuate de aleșii locali și nerespectarea prevederilor legale cu privire la prezentarea rapoartelor de activitate în ședință ordinară de consiliu local.

De asemenea, Primăria Constanța a cedat cu titlu gratuit mai multe imobile și nu a încasat venituri calculate la 53.810 lei.

Și în cartierul Henri Coandă au fost făcute cheltuieli nelegale: “Nerespectarea prevederilor legale cu privire la modul de acordare și decontare a subvențiilor pentru activitatea de administrare a Campusului de locuințe sociale Henri Coandă. UATM Constanța a efectuat cheltuieli nelegale cu subvenții în sumă de 11.721 lei pentru reparațiile unor imobile din campusul de locuințe sociale Henri Coandă, acestea fiind în sarcina locatarului și nu a locatorului”, se mai arată în raportul Curții de Conturi.

Nu în ultimul rând, auditorii au atras atenția primăriei că au fot identificate clădiri – monumente istorice aflate în stare avansată de degradare, pentru care nu s-a dispus supraimpozitarea.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: