Dan Diaconescu, noua „trompetă“ a PSD în lupta pentru Cotroceni

info-sud-est-trompeteEste foarte probabil ca în momentul apariției acestui articol alianța dintre PSD și PP-DD să se fi consimțit deja. Însă scopul materialului nostru nu este de a previziona soarta acestei alianțe ce se ivește la orizont (care, în fapt, a prins contur și are foarte mici șanse să eșueze), ci de a încerca să înțelegem motivele ce stau la baza acestui nou „mariaj“ din politica românească: alianța PSD – PP-DD.

Contextul politic

Rezultatele alegerilor europarlamentare din 25 mai a.c. au așternut peste scena politică din România confuzie și incertitudine. Scorurile obținute atât de dreapta, cât și de stânga politicii românești, au demonstrat că balanța de putere nu poate fi înclinată într-o parte sau alta decât cu ajutorul unui sprijin din exterior. Dreapta se dorește unificată în jurul alianței PNL-PDL, iar stânga, reprezentată în principal de Partidul Social Democrat, ce pleacă în lupta pentru prezidențiale de la 37%, scor obținut la europarlamentare, a început înregimentările pentru a putea sări de pragul de 50%. Această mișcare a fost oglindită elocvent de discursul premierului, care a declarat că el nu l-a votat nici pe Iliescu și nici chiar pe Mircea Geoană, în momentul când șeful acestuia de campanie era chiar tânărul Ponta. Această încercare de îndulcire a electoratului de dreapta demonstrează clar că scorul obținut la alegerile europarlamentare nu a fost nici pe departe cel scontat de social-democrați.

Ce câștigă PSD din alianța cu partidul lui Dan Diaconescu?

Dincolo de procentul obținut de PP-DD la alegerile europarlamentare, partidul lui Dan Diaconescu are de oferit mult mai mult viitoarei probabile alianțe. În primul rând, nu trebuie uitat, și cu atât mai mult neglijat, procentul obținut de pepedediști la alegerile locale din iunie 2012, atunci când PP-DD a reușit să se plasese pe un neașteptat loc trei printre forțele politice din România, după USL și PDL, obținând un scor de aproape 10%. Acest rezultat s-a materializat prin obținerea de mandate de primar, în număr de 31, de viceprimar, și, deloc lipsit de importanță, un număr foarte mare de consilieri locali și județeni. Cu atâția reprezentanți în administrațiile locale, PP-DD poate avea un rol mult mai important în alegerile prezidențiale din noiembrie decât arată scorul obținut de partid la europarlamentare.
Dincolo de aceste calcule bazate strict pe procente, mai trebuie să introducem un indice foarte greu de apreciat din perspectiva rezultatului final: Cât de mult va reuși Dan Diaconescu să scadă din credibilitatea prezidențiabililor de pe flancul drept al politicii?
Este clar că Dan Diaconescu a fost îmbarcat la „babord“ din două motive:

Publicitate electorală
publicitate electorală

1. Pentru procentele pe care le poate aduce stângii în turul doi al alegerilor prezidențiale;
2. Pentru a încerca, timp de cinci luni rămase până la alegeri, să erodeze candidații de dreapta.

În ceea ce privește punctul doi, Dan Diaconescu este recunoscut ca un om de televiziune hipnotizant pentru o anumită categorie a electoratului din România, lucru certificat de rezultatele obținute de PP-DD cu ajutorul unei simple televiziuni ce a pornit într-o garsonieră. Iar din moment ce Dan Diaconescu se revendică ca fiind cel mai de dreapta politician și prezidențiabil din tot spectrul politic, miza este cât se poate de străvezie: Dan de la Vatican va reprezenta un pion pe tabla de șah a PSD-ului ce va ataca în mod constant candidații de dreapta, în timp ce Partidul Social Democrat va sta la adăpost, pregătind un candidat curat și odihnit pentru prezidențialele din noiembrie.
Primul semnal a fost dat chiar săptămâna ce a trecut, atunci când, prezent la o emisiune la România TV, canalul de casă al Partidului Social Democrat, Dan Diaconescu a creionat lista prezidențiabililor și a declarat răspicat că misiunea lui este aceea de a-l întrece în sondaje pe Klaus Iohannis, posibilul candidat din partea dreptei. În realitate, politicianul din Caracal știe că nu va putea face acest lucru, însă atât el, cât și PSD, speră ca Dan Diaconescu să reușească, prin veleitățile de „one -man show“, să rupă din procentele celorlalți candidați.

Ce câștigă Dan Diaconescu din alianța cu PSD?

La acest capitol, lucrurile sunt mult mai clare și variabilele mult mai reduse. Ca orice partid mic, mai ales în cazul PP-DD, care a scăzut în sondaje în doi ani în jur de 5 procente, partidul lui Dan Diaconescu cu siguranță își dorește să profite de beneficiile formațiunii politice ajunse la guvernare: oameni numiți în funcții cheie la deconcentratele din teritoriu, posibil câștigarea unui portofoliu în vreun minister (deja PP-DD și-a anunțat pretențiile pentru ministerul Transporturilor și mi-nisterul pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, posibilitatea obținerii celui din urmă fiind mult mai posibilă) și rolul activ pe care îl joacă un partid la guvernare pe scena politică.
Dincolo de aceste lucruri, trebuie să notăm și posibiliatea ca mișcarea lui Dan Diaconescu să aibă legătură și cu dorința acestuia de a emite, din nou, din studioul OTV.

Victor Ponta și Dan Diaconescu, dragoste cu năbădăi

Cu toții știm că în politică nu există scrupule, iar orgoliul și cuvântul nu reprezintă piedici în lupta pentru putere. După mariajul nefericit dintre PSD și PNL, în cadrul USL, iată că istoria îi pune de aceeași parte a baricadei pe Victor Ponta și Dan Diaconescu. Deși în spatele acestor două personaje există structuri de partid și interese ce trec peste injurii și tachinări din trecut, ținem foarte mult să punctăm câteva momente hilare din trecutul celor doi lideri politici.
Privatizarea Oltchimului a fost evenimentul care i-a adus față în față pe Victor Ponta și Dan Diaconescu, iar savoarea declarațiilor acestora a pus în umbră importanța evenimentului propriu-zis. Declarațiile premierului conform cărora Dan Diaconescu este „unul de la Spitalul 9“ care a venit să blocheze privatizarea, susținând că pepededistul s-a bucurat de sprijinul politic din partea PDL, și „poate și din partea domnului Băsescu“, nu au fost mai prejos decât cele ale liderului PP-DD, care l-a numit pe Victor Ponta „Mickey Mouse“, dar și „Pinocchio“, făcând referire la minciunile pe care premierul le arună pe piață zi de zi. Iar dacă Ponta l-a suspectat pe Diaconescu că se bucură de sprijinul președintelui, nici OTV-istul nu s-a sfiit să îl folosească pe Traian Băsescu în lupta contra premierului, afirmând că încă nu a descoperit dacă șeful de la Cotroceni joacă rolul lui Geppetto, dar că are informații clare în acest sens.
Lăsând deoparte una dintre cele mai penibile încercări de privatizare a unei companii de stat din istoria României, ce i-a avut în prim plan pe Victor Ponta și Dan Diaconescu, și trecând repede peste candidatura celor doi pe Colegiul 6 din Târgu Jiu, județul Gorj, pentru alegerile parlamentare din 2012 (moment presărat, de asemenea, cu declarații picante și acide), nici actualul context se pare că nu îi apropie foarte mult pe cei doi lideri, cel puțin la nivel declarativ, deși PSD dorește să introducă PP-DD la guvernare. Astfel, fiind întrebat care este relația sa cu Dan Diaconescu, premierul Victor Ponta a declarat că „Mă înțeleg bine cu el, pentru că nu vorbim“.

În această situație, rămâne de văzut cum va decurge în continuare alianța PSD – PP-DD, în cazul în care aceasta se va concretiza. Cert este faptul că Partidul Poporului Dan Diaconescu rămâne un instrument politic pentru PSD, prin care mai poate rupe ceva voturi din dreapta politică, un partid balama de doar 3%, cu un lider vocal și obișnuit cu media din România, cu care social democrații încearcă să erodeze prezidențiabilii apăruți la orizont, un partid ce, foarte probabil, va dispărea de pe scena politică imediat după alegerile prezidențiale din noiembrie 2014.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: