Daniel Citirigă, prodecanul Facultății de Istorie, Universitatea „Ovidius“: „Legile întotdeauna vor avea chichițe. Să vorbim, mai întâi, de bun simț și apoi de lege“

În perioada 21 septembrie – 21 noiembrie s-a desfășurat Campania #RecuperareaPatrimoniuluiPierdut, un demers inițiat de ziarul Info Sud-Est în parteneriat cu Consiliul Județean Constanța, Primăria Municipiului Constanța, Universitatea „Ovidius” din Constanța și Direcția Județeană pentru Cultură Constanța.

Campania a vizat modificarea Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice și s-a încheiat cu o conferință publică ce a avut loc în data de 23 noiembrie, în Sala Ovală a Prefecturii Constanța.

Întâlnirea a reprezentat o premieră pentru Constanța pentru că a reușit să îi aducă la aceeași masă pe toți actorii instituționali importanți pentru soarta patrimoniului istoric.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Prezent la eveniment, Daniel Citirigă, prodecanul Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius“ din Constanța a declarat:

„Este o anecdotă cu un filozof evreu care a emigrat în perioada interbelică în America și el trebuia să jure pe Constituție ca să devină cetățean american. Și la un moment dat i-a spus judecătorului: eu jur, dar în statul acesta se poate instaura oricând o dictatură legală. Judecătorul a zis că nu crede, până la urmă filozoful i-a demonstrat. Replica judecătorului zâmbind a fost: da, dumneata ai dreptate juridic, însă noi suntem în America și aici funcționează Statul pe bază de bun simț în primul rând, și după aceea pe bază de excepții pe lege. De ce-am povestit această anectodă?

Pentru că eu cred că noi nu am avut bun simț când am distrus patrimoniul în Constanța. Putem discuta foarte mult despre legi. Legile întotdeauna vor avea chichițe. Legile întotdeauna vor avea excepții prin care noi să putem să vindem un castel. Dar dacă nu s-a vândut Palatul Vulturul Negru din Oradea și Palatul Culturii din Târgu Mureș este pentru că acolo a funcționat bunul simț și mai puțin legea, care era aceeași. Problema de bun simț este și la Mangalia și mă bucur că aici sunt reprezentanți ai muzeului de acolo. Am semnat chiar o petiție. Problema patrimoniului pornește de la cât distrugem noi. Pentru că noi îl avem. De renovat, de reabilitat n-am putut. Dar cât distrugem? Și cum începe distrugerea? În primul rând prin subminarea autorității specialiștilor, care nu sunt întrebați, sau mă rog, cei care sunt întrebați sunt norocoși. Dar la Mangalia ce se întâmplă? Vor să desființeze 3 din 4 posturi sau tot colectivul de cercetare. Acum eu vă întreb dacă este vorba de lege sau de altceva la Mangalia. Peste 10 ani ne vom întâlni și vom spune domnule, la Mangalia, patrimoniul de acolo nu a avut cine să-l reabiliteze, nu a avut cine să-l mențină.

Păi este evident că peste 10 ani asta vom discuta pentru că asta s-a întâmplat și în Constanța. Nu au dispărut specialiștii din Constanța în acești ani. Ci pur și simplu au fost marginalizați. Știu specialiști care au suferit în această perioadă. Unii și-au făcut foarte bine treaba, dar s-au conservat acolo la locul de muncă pentru că altfel, probabil, ar fi fost distruși. Dacă ar fi spus, și sunt oameni în universitate care au spus la momentul respectiv că se distrug, dar a fost un risc în Constanța să spui asta. Cred că ar trebui să vorbim în primul rând despre bun simț când mergem în Parlament și mai puțin despre lege. Bun, noi putem face o lege, în ce condiții se reabilitează Cazinoul sau Palatul Regal și așa mai departe. Eu mă îndoiesc că nu se va găsi o chichiță să vindem și Cazinoul. Știu că la un moment dat era și el pe lista de vânzare. Un alt istoric spunea că istoria ne învață un singur lucru: că noi nu învățăm nimic din istorie. Cu asta cred că o să închei. Noi nu învățăm nimic din istorie. Dacă ne vom comporta tot așa nu vom da dovadă nici măcar că o cunoaștem, să o mai și respectăm cu atât mai puțin“.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: