De ce trebuie să purtăm masca de protecție în clinicile medicale dacă ni se cere: ”Avem obligația să ne protejăm pacienții, nu doar de COVID, ci și de viroze, TBC, ori pe cei cu imunitate scăzută”/ Ce spune DSP 

sursa foto: Unsplash
sursa foto: Unsplash

Mai purtăm sau nu mască atunci când mergem la doctor? Au dreptul medicii să ne ceară să purtăm mască în timpul consultației, deși nu mai este obligatoriu? De ce în unele cabinete medicale încă ni se cere acest lucru? Info Sud-Est a vorbit cu reprezentanți ai mai multor cabinet medicale sau spitale private care au explicat dacă masca mai este sau nu obligatorie în spațiile lor și, dacă da, de ce este important acest lucru. 

Purtarea măștii de protecție este o măsură de precauție pentru medici și pacienți împotriva bolilor transmise pe cale respiratorie, iar protejarea pacienților, mai ales a celor vulnerabili, cu comorbidități, în spațiul de consultație reprezintă o obligație legală și morală a unui medic, ne explică specialiștii. 

O asemenea măsură, implementată de mulți ani în diverse state, îndeosebi din Asia, reprezintă semnul unei educații sanitare superioare, iar ea nu trebuie văzută ca o îngrădire a libertăților personale, ci ca o indicație medicală precum cea de a nu mânca sare sau a face mișcare, a declarat doctorul cardiolog Eleonora Gima pentru Info Sud-Est. 

Publicitate electorală
publicitate electorală

Odată cu începutul pandemiei de COVID-19 și instituirea stării de urgență în martie 2021, purtarea măștii de protecție a fost una dintre măsurile luate de guvernul României pentru prevenirea răspândirii bolii. Ea a devenit obligatorie în toate spațiile închise sau deschise începând cu octombrie 2021.

În contextul în care, în prezent, starea de alertă s-a încheiat în mod oficial în 2022, iar purtarea măștii nu mai poate fi impusă în instituții publice, mai multe entități private au optat să păstreze această măsură, atât pentru angajați, cât și pentru clienți. În particular, mai multe clinici medicale private au continuat să ceară purtarea măștii, pentru a își proteja personalul și pacienții, atât de COVID-19 cât și de alte boli infecțioase.

Reporterii Info Sud-Est au contactat mai multe instituții medicale private din România pentru a afla care este politica lor în privința purtării măștii. Rezultatele sunt următoarele:

În Clinica Sante, una din cele mai mari rețele de laboratoare de analize medicale din țară, purtarea măștii de protecție este obligatorie doar pentru personalul de la secția recoltare, ne-au declarat reprezentanți ai instituției.

În cazul Medlife, cu finanțări obținute de la Banca Mondială și unul dintre acționari banca franceză Societe Generale, pacienții sunt obligați să poarte în continuare masca în interiorul clinicii pentru a proteja pacienții vulnerabili.

Euromaterna le transmite pacienților care solicită informații cu privire la purtarea măștii în clinică faptul că purtarea nu mai este obligatorie nici în clinica lor și că pacienții folosesc mască doar dacă își doresc acest lucru.

Ovidius Clinical Hospital (OCH), cel mai complex spital privat din Dobrogea, menține obligatorie purtarea măștii de protecție atât pentru personalul angajat, cât și pentru pacienți:  

”La noi încă se poartă mască. Dacă pacienții vin fără mască, le dăm noi la intrarea în spital, gratuit”, a declarat un reprezentant al spitalului OCH pentru Info Sud-Est.

La maternitatea ISIS din Constanța, unul din primele spitale private înființate în oraș, pacienții nu sunt obligați să poarte mască în incintă, aceasta este opțională. Masca este însă obligatorie pentru personalul medical. 

Pentru a explica aceste răspunsuri diferite, Info Sud-Est a contactat Direcția de Sănătate Publică (DSP). Tudorel Ene, purtătorul de cuvânt al DSP, susține că la nivelul de incidență actual masca nu mai este necesară, însă recomandă vaccinarea anti-COVID. Ene susține că fiecare clinică medicală privată are dreptul să aleagă dacă păstrează obligativitatea măștii de protecție sau nu:

”Deși la nivelul de incidență actual pe raza județului Constanța nu se impune purtarea măștii și cea mai bună soluție de protecție anti-covid rămâne vaccinarea, impunerea măștii în clinicile private ține de deciziile luate de managementul intern”, a declarat reprezentantul DSP Tudorel Ene.

Motivul pentru care unele clinici au optat să continue impunerea purtării măștii este în detaliu explicat de către medicul primar cardiolog Eleonora Gima, din Constanța: 

  • “Obligativitatea purtării măștii în cabinetele/instituțiile medicale nu trebuie sa fie considerată o îngrădire a drepturilor pacienților, ci dimpotrivă, este o abordare merită să-i protejeze pe pacienți. Într-un cabinet medical de obicei vin oameni bolnavi cu afecțiuni acute care pot fi respiratorii (nu neapărat COVID-19, diverse viroze, pneumonii, tuberculoză ) precum și pacienți cu afectarea imunității și care se pot contamina ușor și pot contacta boli severe intrând în contact direct cu prima categorie de pacienți. Medicul are obligația legală și morală de a-și proteja toți pacienții de contractarea unor boli contagioase în spațiul în care se consultă. Purtarea măștii de protecție este o măsură menită să protejeze atât pe medic cât și pe pacient de contactarea unor boli transmisibile pe cale respiratorie. Țările asiatice au luat aceste măsuri de foarte mulți ani aceasta fiind o dovadă de educație sanitară superioară. Purtarea măștii de protecție este indicația medicală, ține de schimbarea stilului de viață; așa cum se recomandă unui pacient cardiovascular, de exemplu: de a nu mânca sărat, de a nu mânca grăsimi, de a face mișcare, de a combate obezitatea etc. Este o condiție ca actul medical să se desfășoare în condiții de siguranță pentru toată lumea”. 

Context:

După descoperirea virusului SARS-CoV 2 în Wuhan, China, în decembrie 2019 și declararea stării de pandemie de către World Health Organization (WHO) în 11 martie 2020, majoritatea țărilor de pe glob, printre care și România, au declarat stare de urgență (lockdown) și au impus măsuri drastice de protecție menite să protejeze publicul și să diminueze efectele și răspândirea virusului. 

Din cauza naturii extrem de infecțioase și capacității virusului de a fi transmis prin aer, obligativitatea purtării măștii de protecție, inclusiv în spații publice deschise, a fost impusă legal în România în octombrie 2021, un act care a stârnit reacții de indignare atât în rândul unei părți din societate, cât și în cel al unor reprezentanți politici.

Pe parcursul pandemiei, indiferent de statutul legal al obligativității, susținerea purtării măștii sau opoziția față de aceasta au devenit acte cu încărcătură politică și emoțională ridicată.

Ultimii doi ani au fost astfel marcați de scandaluri în spațiul public, cele mai de răsunet fiind cele referitoare la senatoarea ex-AUR Diana Șoșoacă.

Măsura a trecut și prin schimbări de natură legislativă, precum momentul februarie 2022, atunci când ordonanța privind impunerea măștii de protecție în spații deschise a fost găsită ca fiind neconstituțională de către judecătorii CCR. 

Deși starea de alertă s-a încheiat oficial în România pe 9 martie 2022, temerile comunității medicale în privința virusului, dar și atitudinea de opoziție față de purtarea măștii de protecție, au persistat, această contradicție creând controversele curente în ce privește purtarea măștii în instituțiile medicale private.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: