De la comedie la dramă istorică și spectacole concert: SEAS 2023 continuă în a patra săptămână cu cinci nopți de reprezentații

sursa foto: Teatrul de Stat Constanța
sursa foto: Teatrul de Stat Constanța

A patra săptămână a Stagiunii Estivale a Artelor Teatrale aduce cinci spectacole pe scenele din Constanța, în fiecare seară de la ora 21:00, de miercuri până duminică, transmite Teatrul de Stat Constanța într-un comunicat de presă.

Miercuri, Trupa AICI va veni în Parcul Arheologic și va prezenta constănțenilor o lume de vis creată în baza scrierilor lui Mircea Cărtărescu. “Rem”, spectacol regizat de Tiberiu Roșu, este bazat pe mai multe din prozele autorului și poartă numele uneia dintre ele.

“E ca un vis, ca un fel de poveste asemeni celor din „O mie și una de nopți” unde nu pot pătrunde decât cei care visează realitatea, amintirile copilăriei. Plecând de la dinamica visului, timpul este variabil, trecând ușor din prezent în trecutul copilăriei și invers, trecerile fiind realizate prin diverse mijloace artistice – coregrafie, muzică sau elemente de circ și mișcare”, descrie teatrul piesa care va fi interpretată de tinerii adolescenți ai trupei AICI.

Publicitate electorală
publicitate electorală
sursa foto: Teatrul de Stat Constanța

Spectacolul are un preț special, de doar 20 de lei, mai puțin de jumătate din prețul stnadard de 50 de lei pentru spectacolele din cadrul SEAS.

Joi, festivalul continuă pe scena Teatrului de Vară Soveja, cu piesa “Dosarele Siberiei”, pusă în scenă de către trupa Teatrului Național “Mihai Eminescu” din Chișinău, în regia lui Petru Hadârcă.

Spectacolul este bazat pe fapte reale, pe memoriile Margaretei Spânu-Cemârtan și ale lui Ion Moraru, doi oameni care au supraviețuit încercărilor Uniunii Sovietice de a extermina populația românească din sptațiul pruto-nistrean în timpul ocupării sovietice a Basarabiei (1940; 1944-1991). Piesa expune strategiile brutale ale Uniunii Sovietice, de la deportări sistemice la foamete organizată, care au lăsat în urmă sute de mii de victime, multe dintre ele femei și copii.

sursa foto: Teatrul de Stat Constanța

Ziua de vineri vine cu o reprezentație mult mai puțin sumbră. Teatrul Municipal “Matei Vișniec” din Suceava ajunge în Parcul Arheologic cu spectacolul concert “Pisici 2”, pus la cale de grupul muzical Fără Zahăr pe versurile lui Bobi Dumitraș și Bobo Burlăcianu, iar cel din urmă este și regizorul piesei.

“Vă întrebați cumva: oare ce s-a mai întâmplat în lumea pisicilor? Nu e nevoie. Vă spunem noi oricum (…) Pe scurt, Alioșa emigrează peste ocean, unde lucrează pentru un mare fabricant de lapte praf. Iar Andrei se întoarce acasă. În plus, mai apar în spectacol un inventator, un impresar, un purice, un iaz cu hipopotami, un sac maro, câțiva șoareci, o pisică de mare, un lăutar și Dumnezeu. Pisica, oricum îi dai drumul, tot în picioare cade.”, este rezumatul poveștii oferit de către teatru.

sursa foto: Teatrul de Stat Constanța

Sâmbătă, Teatrul Național “Mihai Eminescu” din Timișoara aduce spectacolul “Zobra Grecul” la Teatrul de Vară Soveja. Spectacolul de Nikos Kazantakis este adaptat de Hristo Boicev și regizat de Mihaela Lichiardopol.

“Spectacolul Teatrului Național din Timișoara traduce în limbaj teatral marea sensibilitate a frumoasei povești cretane a lui Kazantzakis, pe care Anthony Quinn a făcut-o celebră prin filmul de Oscar, și, totodată, repune în discuție câteva dintre constantele unei lumi care nu s-a schimbat chiar atât de mult pe cât ne-ar plăcea să credem:violența, însingurarea, dar și iubirea ca forță motrice, ca forță vitală și catalizator al speranței”, este descris mesajul piesei care este bazată pe fapte reale.

sursa foto: Teatrul de Stat Constanța

Teatrul Municipal Baia Mare încheie duminică săptămâna cu spectacolul “Floare de Cactus”, de Pierre Barillet Barrilett și Jean-Pierre Gredy, în regia lui Daniel Vulcu. Bazat pe un film de comedie premiat cu Oscar, spectacolul spune povestea unui dentist frivol care, pentru a evita complicații matrimoniale, îi spune amantei sale că este deja însurat și are copii. Ajutat de asistena sa, care joacă rolul soției, dentisul trece prin situații din ce în ce mai complicate din cauza minciunilor încurcăturilor care apar.

sursa foto: Teatrul de Stat Constanța

La fel ca în săptămânile anterioare, spectacolele din săptămâna 4 beneficiază de campania promoțională Early Bird, amintesc organizatorii – primele 150 de bilete la fiecare spectacol programat la Teatrul de Vară Soveja și primele 50 de la spectacolele programate în Parcul Arheologic se vând cu preț redus, de 30 de lei. După ocuparea primelor locuri, tariful revine la 50 sau 60 de lei, în funcție de spectacol.

Biletele pot fi achiziționate la agenția de bilete a TSC (bulevardul Tomis nr. 97), de la Info Desk (City Mall) sau online, pe platforma Mystage, încheie teatrul de Stat Constanța.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: