De la jurnale de călătorie la ficțiune istorică și romane de debut: Șapte cărți de pus în bagaj când pleci în vacanță

carte carte
sursa foto: Unsplash
sursa foto: Unsplash

O carte bună este, pentru mulți oameni, un element esențial al unei vacanțe de succes, iar vestea bună este că anul 2023 nu duce lipsă de noi apariții pentru cititorii români. De la jurnale de călătorie la ficțiune și până la istorie iată mai jos o listă de cărți pentru acele zile relaxante pe plajă sau când petreci timp în natură, cu telefonul pe silent sau deconectat de la internet. 

Hoinar prin America Latină – Silviu Reuț (Humanitas)

Într-o lume care a fost deja explorată de nenumărate ori, un jurnal de călătorie poate că nu aude multe lucruri noi, însă aventurierul Silviu Reuț este determinat să arate și cele mai bine ascunse aspecte ale celor 12 țări din America Latină pe care le-a luat la pas. 

Publicitate electorală
publicitate electorală
  • În propriile sale cuvinte, “există încă mister și splendoare, chiar dacă acum pornim în căutarea lor cu unelte ca GPS-ul sau smartphone-ul. Trebuie doar să pleci la drum singur, să faci autostopul sau să hoinărești prin zone izolate, dormind sub cerul liber. Nu știi peste ce vei da acolo unde te duci, dar știi că doar ducându-te vei putea da un răspuns tuturor întrebărilor care te macină”.

Pentru oamenii care vor să vadă lumea dincolo de un ecran, această carte merită luată în calcul. 

Nopți în Marrakech – Jane Green (Corint)

Romanul apărut în engleză anul trecut reprezintă prima aventură a autoarei britanice Jane Green în domeniul ficțiunii istorice, iar pentru autoarea cunoscută pentru cărțile ce se adresează în principal unui public feminin, probabil nu există protagonist mai bun decât actrița olandeză Talitha Getty.

  • “Din exterior, viața Talithei pare perfectă. Deja un model faimos și actriță la numai douăzeci de ani, ea se mută din Londra într-un palat din Marrakech, împreună cu soțul ei, Paul Getty, moștenitorul celebrei familii de bogătași. Acolo, Talitha strânge în jurul ei artiști din toate domeniile, de la membrii trupei The Rolling Stones la designerul Yves Saint Laurent, dând frâu liber iubirii, artei, unei vieți fără opreliști”, este o scurtă descriere oferită de editura Corint

Ținutul Mlaștinilor – Virginia Hartman (Litera)

O altă noutate, „Ținutul Mlaștinilor” este primul roman semnat de autoarea Virginia Hartman, un debut îndrăzneț dar bine primit de critici și este mai degrabă potrivită amatorilor de mister care nu sunt deranjați de puțin romantism. 

  • „Loni Murrow este artistă specializată în desenarea păsărilor la Institutul Smithsonian și-și iubește meseria. Când însă fratele ei mai mic o cheamă acasă, deoarece încăpățânata lor mamă a suferit un accident și trece printr-o recuperare dificilă, viața sa perfect organizată din Washington, D.C. este azvârlită în haos, iar tânăra femeie se regăsește exact în postura în care nu vrea să se afle. Situată în peisajul luxuriant al mlaștinilor din Florida, cartea Virginiei Hartman examinează crime vechi de decenii, amintiri scoase cu greu la suprafață și întinderea fără margini a dragostei părintești”, descrie editura Litera povestea cărții. 

Rusia Secolului XX – O călătorie în 100 de povești – Michael Khodarkovsky (Cetatea de Scaun) 

Pentru unii cititori, lectura nu este o scăpare din realitate, ci momentul perfect pentru a-și aprofunda cunoștințele. Pentru cei ce doresc să înțeleagă mai clar istoria statului rus, profesorul american Michael Khodarkovsky abordează subiectul într-un mod inedit. 

  • „Este Rusia „o ghicitoare învăluită într-un mister în interiorul unei enigme”, așa cum a descris-o celebrul prim-ministru britanic Winston Churchill? Un stat condus de „expansionismul mesianic”, potrivit câștigătorului Premiului Nobel pentru Pace Andrei Sakharov? O civilizație blocată între apocalipsă și revoluție, în cuvintele filozofului rus din secolul XX Nikolai Berdiaev? Sau este pur și simplu un spațiu definit de dimensiunea sa vastă, de ideologia imperială, de culturile împletite și de civilizațiile care conviețuiesc și oamenii profund traumatizați? Un cititor poate găsi câteva răspunsuri la aceste întrebări în această carte neobișnuită, carte compusă din 100 de viniete, câte una pentru fiecare an al secolului XX”, este descrierea făcută de editura Cetatea de Scaun cărții. 

Visul Canadian – Bogdan Perțache (Polirom)

Un alt roman de debut, Visul Canadian poate că este ficțiune, dar în același timp este ancorat în experiențe și sentimente pe care majoritatea dintre noi le putem înțelege. 

  • După cum explică poetul Florin Iaru: „«Viața mea e un roman», pare să spună Bogdan Perțache în cartea de față. E un roman al evadărilor imposibile, improbabile sau ratate. Citindu-l, mi-au venit în minte două filme: Vaca și prizonierul și Pâine și ciocolată. Aidoma eroilor din film, el și-a pus în minte să fugă în Canada/Eldorado și să rămână acolo. De ce Canada? Nu mă întrebați, numai Bogdan știe. Personajul lui aleargă, se cațără, minte, se îndrăgostește și dispare, se ascunde, suferă de foame, de sete și de frică. Dar are un vis, iar pârdalnicul de vis îi râde sistematic în nas, pe căi numai de vis știute”.

Motanul care și-a luat rămas-bun – Hiro Arikawa (Humanitas) 

Poate fi ușor să uităm cât de multe fac animalele de companie pentru noi, însă Hiro Arikawa se asigură că nu vom uita prea curând cine ne este mereu alături în noua sa carte, apărută în română la editura Humanitas:

După succesul romanului “Memoriile unui motan călător”, un adevărat fenomen internațional, vândut în peste 1.000.000 de exemplare, Hiro Arikawa revine cu șapte povestiri despre șapte pisici și stăpânii lor: șapte întâmplări pline de empatie, înțelepciune și gingășie despre provocările mai mari și mai mici de zi cu zi, despre frumusețea schimbării și legătura vindecătoare dintre feline și oameni.

De ce medităm – Daniel Goleman, Tsoknyi Rinpoche (Curtea Veche)

Meditația este o activitate practicată de milioane de oameni, iar teoria din spatele ei este una vastă. Cartea “De ce medităm” nu oferă doar un ghid pentru meditație, ci o combinație rară de informații, datorită autorilor ei: Daniel Goleman, psiholog american și jurnalist pe teme științifice nominalizat la premiul Pullitzer oferă o perspectivă vestică, științfică asupra meditației. Tsoknyi Rinpoche, în schimb, își oferă perspectiva în calitate de lider spiritual al religiei budiste.

Cartea este, după cum explică Kirkus Reviews, revistă americană dedicată recenziilor literare, “o combinație atractivă și educativă între practicile spirituale orientale și cercetările științifice din prezent”.

*Articol publicat inițial pe G4media.ro

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: