De la lucrători de birou și casierițe la oameni de știință și asistente medicale: Deși slab reprezentate în funcții de conducere, femeile din Europa au dominat mai multe meserii în 2023

sursa foto: Unsplash
sursa foto: Unsplash

Cele mai multe slujbe de birou și în industria ospitaliății în UE au fost ocupate de femei în 2023. Deși rămân slab reprezentate în funcții de conducere, femeile nu au fost totuși limitate doar la posturi de secretare, vânzătoare la magazin și menajere, ci au reprezentant și o majoritate dintre oamenii de știință și profesorii activi pe piața muncii la nivel european, potrivit ultimelor date publicate de Eurostat.

În cel de-al treilea trimestru al lui 2023 (perioada iulie-septembrie), peste 53% dintre angajații cu vârstele cuprinse între 15 și 64 de ani erau bărbați, potrivit ultimelor date. Cu toate acestea, femeile au reprezentant majoritatea angajaților în câteva dintre cele mai populate câmpuri de pe piața muncii. 

Astfel, femeile au fost majoritare în unele dintre grupele majore de ocupație: 65,8% dintre funcționarii administrativi erau femei, 63,5% dintre lucrătorii din domeniul serviciilor și vânzărilor, 54,3% dintre profesioniști (de exemplu oameni de știință, profesori), și 53,0% dintre cei din ocupațiile elementare erau femei.

Publicitate electorală
publicitate electorală
  • Notă: Aceste clasificări sunt făcute în baza Clasificării Internaționale Standard a Ocupațiilor, sau ISCO, o structură de clasificare emisă de către Organizația Internațională a Muncii (OIM), agenția specializată a ONU care se preocupă cu problemele legate de muncă la standarde internaționale de muncă. 

Conform standardelor impuse de OIM:

Funcționarii administrativi, domeniul în care femeile sunt cel mai bine reprezentate, sunt acei muncitori care înregistrează, organizează, stochează, calculează și extrag informații și îndeplinesc o serie de sarcini de birou ce țin de manipularea banilor. Femeile care se încadrează în această categorie pot fi, printre altele, secretare, dactilografe, recepționere la hotel sau la o clinică medicală, bibliotecare, asistente de resurse umane și multe alte funcții de birou.

Lucrătorii din domeniul serviciilor și al vânzărilor furnizează servicii personale și de protecție legate de călătorii, menaj, catering, îngrijire personală sau protecție împotriva incendiilor și a actelor ilicite, sau prezintă și vând produse în anumite magazine, precum și la tarabe și în piețe. În această categorie se încadrează menajerele, asistentele și asistenții de zbor, ospătărițele, dădacele, asistentele medicale, vânzătoarele din ușă în ușă, din piață sau de la magazin și multe alte profesii.

Profesioniștii, domeniul în care femeile au o majoritate ușoară (54%), sunt definiți de OIM drept muncitori care sporesc fondul existent de cunoștințe; aplică concepte și teorii științifice sau artistice; predau în mod sistematic aceste concepte sau se angajează în orice combinație a acestor activități. În mod evident, acest domeniu include cercetători și profesori, dar și arhitecți, asistenți de laborator, ingineri, dar și creatori din diverse domenii, de la artă digitală la literatură, modă și divertisment. 

Ocupațiile elementare, domeniul ocupat în proporție de 53% de femei, sunt acelea care presupun îndeplinirea de sarcini simple și de rutină care pot necesita folosirea de instrumente manuale și un efort fizic considerabil. Unele exemple de astfel de activități sunt aranjarea rafturilor, servicii de curățare și căratul de bagaje.

  • Categoriile și datele lor aferente pot fi consultate pe ILOSTAT, site-ul pentru monitorizarea statisticilor și tendințelor muncitorești al OIM.

Faptul că femeile ocupă o parte tot mai mare a forței de muncă nu doar la nivel european, dar și mondial, a fost bine documentat în ultimii ani. Un studiu al Centrului de Cercetare Pew, din Statele Unite, a arătat că în 2016, femeile reprezentau cel puțin 40% din forța de muncă în peste 80 de țări. Studiul a fost bazat pe analizarea datelor statistice din 114 state.

Cu toate acestea, femeile au întâmpinat și anumite dificultăți în această privință, în multe cazuri mai multe decât bărbații. Spre exemplu, ultimul Raport Global privind Diferențele de Gen realizat de World Economic Forum arată că între 2019 și 2020 rata participării la forța de muncă a scăzut în întreagă lume, însă scăderea în cazul femeilor a fost de 3,4%, cu 1% mai mare decât în cazul bărbaților.

Situația s-a îmbunătățit între 2022 și 2023, când rata de ocupare a forței de muncă a crescut la 64% la nivel mondial, însă femeile rămân încă în urma bărbaților în această privință.


În ceea ce privește Uniunea Europeană, conform Eurostat, femeile rămân slab reprezentate în funcțiile de conducere, cu un procent de 35% de asemenea posturi ocupate, dar și în domenii precum construcții, demolări și operarea sau asamblarea de mașinării industriale, care necesită un nivel mai ridicat de forță fizică și în care femeile rămân o minoritate la nivel mondial, în ciuda unor creșteri semnificative în ultimii ani.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

Add a comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.