Decizie bizară a Consiliului Județean Constanța: Proiectul de 700 de milioane de euro pentru lărgirea plajelor, blocat pentru a obține acordul proprietarilor de beach-baruri

sursa foto: Facebook/ Bogdan Bola
sursa foto: Facebook/ Bogdan Bola

Consiliul Județean Constanța condiționează înnisiparea plajelor de pe litoralul românesc de acordul proprietarilor de beach-baruri, așa cum arată o adresă pe care CJC a trimis-o Administrației Bazinale a Apelor Dobrogea Litoral în 25 septembrie.

Practic, Consiliul Județean Constanța, instituția care trebuie să emită autorizația de construcție pentru începerea lucrărilor, a blocat proiectul de înnisipare cu puțin timp înainte de termenul de demarare a investiției prevăzut în proiectul european.

Lucrarea de lărgire a plajelor este finanțată cu bani europeni, iar proiectul nu poate începe din cauza cererii Consiliului Județean Constanța, semnată de Horia Țuțuianu, al cărui mandat de președinte s-a încheiat după alegerile din 27 septembrie.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Important în context este că acțiunile directorului ABADL, Bogdan Bola, au fost contestate de majoritatea proprietarilor de beach-baruri pe care Bola i-a amendat sau pentru care a dispus demolarea, cerându-le acestora să intre în legalitate și să solicite avizele necesare funcționării.

Printre proprietarii de beach-baruri sancționați de Bola s-a numărat și Mirela Matichescu, prietenă apropiată a fostului președinte CJC, Horia Țuțuianu, adică același care a condiționat acum proiectul european al ABADL de acordul beach-barurilor.

G4Media a scris în exclusivitate cum Eugen Teodorovici, și el un apropiat al Mirelei Matichescu și Horia Țuțuianu, a încercat să salveze de la demolare toate beach-barurile construite ilegal, care intraseră pe lista neagră a ABADL și pe care instituția începuse să le amendeze sau desființeze, într-o amplă acțiune din zona Mamaia-Năvodari.

Exact în zona vizată de inspectorii ABADL la începutul sezonului estival ar trebui să se desfășoare acum proiectul european de lărgire a plajelor. Altfel spus, ABADL trebuie să ceară acordul de începere a investiției de 700 de milioane de euro tocmai proprietarilor de beach-baruri pe care i-a amendat sau cărora le-a demolat construcțiile ilegale.

Bogdan Bola, directorul ABADL, a declarat pentru Info Sud-Est că instituția pe care o reprezintă e obligată să obțină acorduri care nu sunt prevăzute de nicio lege, deci care nu sunt necesare pentru începerea proiectului. Mai mult, spune Bola, acordurile ar trebui solicitate de la ”persoane neavizate”, adică de la operatorii de plajă și proprietarii parcelelor limitrofe. Șeful ABADL a mai declarat că ”a ajuns să se roage de o instituție județeană să trateze cu echitabilitate un proiect de importanță majoră pentru Statul Român și pentru comunitatea locală”.

Ce invocă CJC

În adresa semnată de Horia Țuțuianu în 25 septembrie, încă președintele Consiliului Județean Constanța la acea dată, sunt invocate prevederile Legii nr. 50/1991 și ale Ordinului nr. 839/2009:

„În conformitate cu Legea nr. 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și Ordinul nr. 839/2009 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii 50/1991 (…) este necesară completarea documentației depuse cu următoarele:

  • (…) este necesară obținerea acordului administratorilor:  Litoral Connect SRL, Activ GSM 2004 SRL, Mazuria SRL, Complex Palace Pelican SA;
  • (…) este necesară obținerea acordului administratorilor:  Deco Partener SRL, Safra Mali SRL, Mig 2000 SRL;
  • În conformitate cu art. 27 din Ordinul 839/2009 este necesar acordul/punctul de vedere al proprietarilor parcelelor situate în limitele terenurilor studiate în proiect”, se arată în adresa trimisă de CJC la Apele Române.

Context

Cu aproape 1 miliard de euro, pe litoralul românesc s-a redus eroziunea costieră, grație unui amplu proces de reabilitare și extindere a plajelor. Primul proiect cofinanțat cu bani europeni a adus astfel României 33 de hectare de plajă nouă, în schimbul a 500 de milioane de lei. Pentru al doilea proiect ce vizează extinderea plajelor, în valoare de 752 milioane de euro, contractul de finanțare a fost semnat în noiembrie 2018.

În 2015, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral finaliza proiectul „Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanța și Eforie Nord”. Valoarea totală s-a ridicat la 544.307.222 lei, din care 465.328.244 lei au fost puse la dispoziție din fonduri de coeziune.

În cadrul proiectului au fost reabilitate și construite diguri emerse (care ies din apă – n.red.) în lungime de 3544 de metri, au fost construite diguri submerse (sub apă – n.red.) pe o lungime de 1392 metri și a fost adăugat un volum de nisip de 3,5 milioane metri cubi, pe o distanță de plajă de 5770 metri.

Valoarea totală a celui de-al doilea proiect ajunge la 752 milioane euro, iar lucrările vor fi efectuate pe tot cuprinsul litoralului românesc, în zonele: Edighiol și Periboina, faleza Constanței, în zona Cazino, Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn, 2 Mai.

sursa foto: Facebook/ Bogdan Bola

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții:

1 comments
  1. Este necesara redepunerea documentatiei dupa instalarea noii conduceri a CJ.
    Nu putem exclude necesitatea ca numitul Horia Tutuianu sa fie atârnat într-un copac, lânga plaja, ca soarele (fie el de octombrie) sa-l ajute la dezvoltarea intelectuala.

Comments are closed.