Mai multe obiective de patrimoniu istoric și cultural din Constanța și Dâmbovița sunt scanate de cercetători din Statele Unite pentru a fi conservate sub forma de modele 3D detaliate și interactive, transmite Muzeul Național de Istorie și Arheologie din Constanța într-un comunicat de presă.
Proiectul este realizat prin colaborarea dintre Institului Național al Patrimoniului (INP) și ONG-ul american Global Digital Heritage (GDH), adaugă muzeul. Organizația cu sediul în Florida se ocupă în principal cu documentarea, conservarea și promovarea patrimoniului cultural istoric prin folosirea tehnologiei.
În acest sens, GDH oferă atât tehnologii precum scanarea laser, fotogrammetrie și fotografierea 3D folosite în realizarea modelelor 3D care vor fi disponibile pentru studenți, cercetători și publicul larg, cât și majoritatea finanțării pentru proiect, se mai arată în comunicatul citat.
Activitățile din cadrul proiectului au început miercuri, 25 octombrie și vor continua până luni, o perioadă de aproape două săptămâni, specifică MINAC.
Obiective din Constanța care vor fi reproduse în 3D:
- Cetatea Tropaeum Traiani
- Monumentul triumfal “Tropaeum Traiani”
- Metopele aflate în Muzeul Arheologic Adamclisi
- Situl arheologic “Cetatea Histria”
Obiective din Dâmbovița:
- Curtea Domnească din Târgoviște
- Ruinele Casei Domnești a lui Vlad Dracul
- Turnul Chindiei
- Biserica Domnească “Adormirea Maicii Domnului”
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: