Despre cum să nu anunți o donație. De ce a complicat Decebal Făgădău o poveste simplă despre aparatura adusă din China pentru COVID-19

Primarul Decebal Făgădău a contribuit la donație, dar nu a plătit aparatura medicală. Așa s-ar rezuma în cele mai puține cuvinte povestea aparatelor și testelor cumpărate din China și livrate Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța sub forma unei donații pe care primarul și viceprimarii și-au însușit-o.

De ce s-a complicat povestea și cum a ajuns primarul în mijlocul unui scandal pe care sigur nu și l-a dorit?

Decebal Făgădău nu a furnizat informații complete și a lăsat mai multe puncte nevralgice în anunțul pe care l-a făcut public în 2 aprilie, pe Facebook. Primarul a vrut și să anunțe că a contribuit la o donație importantă pentru comunitate, dar nici nu a vrut să spună tot. Or există o vorbă care a intrat în folclor tocmai din acest motiv, pentru că nu se poate și așa, și așa.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Decebal Făgădău ar fi trebuit să nu facă public gestul său, dacă nu voia să ducă povestea până la capăt. Sau, pentru că a ales să anunțe donația, atunci n-ar fi trebuit să scoată piese din puzzle. Pentru că un puzzle devine enervant abia atunci când ajungi la final și vezi că-ți lipsesc piese. Dai cu el de pământ.

Cam cum s-a întâmplat și cu donația primarului.

Anunțul donației a avut două rânduri și suna așa: ”Împreună cu Dumitru Babu și Costin Răsăuțeanu am donat spitalului nostru 5 aparate și 5000 de kituri de testare COVID-19. Le mulțumesc din suflet lui Dragoș V. și echipei mele!”

Primarul a scris pe Facebook doar 30 de cuvinte, dar oamenii au primit bonus și câte o întrebare cam la fiecare 3 cuvinte: Cât a costat donația? Despre ce fel de aparate este vorba? Sunt kituri sau teste? Dacă este vorba de aparate RT PCR și kituri (așa cum a înțeles mare parte din public tocmai din cauza informațiilor incomplete), atunci de unde au avut un primar și doi viceprimari aproape 1,5 milioane de euro să le achite? Dacă nu le-au plătit ei, iar donația e făcută din bani publici, atunci de ce și-o asumă cei trei în nume propriu? Cine este Dragoș V.? Și, mai important de-atât, de ce nu putem să știm cine e? Apoi tot așa, din întrebare în întrebare până la cea din urmă întrebare.

Presa și-a făcut treaba și a căutat răspunsuri. Primarul a avut astfel o bună ocazie să pună toate piesele la loc în puzzle, dar n-a făcut-o. A lăsat două găuri, cele mai importante, pe care jurnaliștii le-au acoperit, așa cum se întâmplă de fiecare dată, fie mai devreme sau mai târziu.

Decebal Făgădău a refuzat să dezvăluie identitatea și rolul pe care le-a avut Dragoș Vasile, vicepreședintele Camerei de Comerț Româno-Chineze. Jurnaliștii l-au identificat, l-au sunat și l-au întrebat cum a fost cu donația.

Povestea omului de afaceri nu s-a pliat pe cea a primarului, iar cele 30 de cuvinte prin care edilul a anunțat donația au explodat ca artificiile după ce a fost acuzat de o parte a publicului și a presei că și-a însușit o donație care nu-i aparține.

Presa i-a cerut din nou explicații, dar Decebal Făgădău a tăcut nu o zi, nici două sau trei, ci fix cinci zile, suficient cât să nu mai conteze prea mult ce a urmat după.

Pentru a umple vidul de transparență de care a fost acuzat, primarul a publicat toate documentele care aveau legătură cu donația, chitanțe, contracte și fotografii, iar în locul unei postări zgârcite pe Facebook a preferat să înregistreze video o declarație de 7 minute în care a relatat personal, cu detalii, ce rol a avut fiecare în donație. Citește declarațiile aici sau vezi înregistrarea video aici.

Primarul a povestit în detaliu cum firma lui Dumitru Babu a cumpărat și trimis echipamente de protecție în valoare de aproximativ 2200 de euro pentru o firmă din Hong Kong, când criza din China se adâncea, iar cea din România încă nu exista. Intermediarul tranzacției a fost Dragoș Vasile, vicepreședintele Camerei de Comerț Româno-Chineze. În semn de mulțumire, când criza COVID-19 se adâncea în România, iar în China era sub control, patronul societății chineze i-a întors lui Babu gestul și a trimis spre Constanța cele 5 aparate și 5000 de teste în valoare de aproape 21.000 de dolari. Transportul, de aproape 1900 de dolari a fost plătit jumi-juma de viceprimarul Costin Răsăuțeanu și primarul Decebal Făgădău.

Decebal Făgădău și viceprimarii lui au reușit astfel să fie și morți, și vii în același timp după ce au contribuit la obținerea donației, fără ca vreunul să o plătească însă. Nu e clar totuși de ce primarul a împachetat anunțul donației sub forma unei ecuații cu ”n” necunoscute, când transparența i-ar fi cerut doar o banală regulă de trei simplă.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: