Peste 34.000 de persoane au murit și alte zeci de mii au fost rănite după cutremurul cu magnitudinea 7,8 pe scara Richter a lovit luni Turcia și Siria, au anunțat autoritățile, potrivit CNN.
Situația gravă din Siria l-a făcut pe ambasadorul Statelor Unite la ONU, Linda Thomas-Greenfield, să îndemne Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite să aprobe încă două puncte de acces pentru a livra ajutor către zonele cele mai rău afectate de cutremur.
“Oamenii din zonele afectate se bazează pe noi. Ei fac apel la umanitatea noastră comună pentru a ne ajuta în momentul lor de nevoie”, a declarat Thomas-Greenfield într-un comunicat.
Eforturile de salvare din Siria, amintește CNN, au fost îngreunate de războiul civil Sirian, în cadrul căruia forțele de opoziție continuă să lupte împotriva guvernului condus de Bashar al-Assad. Rusia, spre exemplu, care susține regimul lui Assad, a blocat la un moment dat crearea unui nou punct de acces pentru ajutorul umanitar.
Între timp, forțele de intervenție fac tot posibilul pentru a continua să salveze oameni, chiar și acum, la o săptămână după izbucnirea cutremurului, transmite Al Jazeera. Iar așa numitele “salvări miraculoase”, în cadrul cărora oamenii sunt scoși în viață de sub dărâmături chiar și după 170 de ore continuă să aibă loc.
În ceea ce privește ramificațiile politice ale evenimentului, situația continuă să rămână tensionată. Autoritățile turcești au anunțat emiterea a peste 100 de mandate de arestare în legătură cu construirea defectuoasă a clădirilor, scrie BBC. Mișcarea vine în condițiile în care îngrijorările în privința construcțiilor necorespunzătoare în caz de cutremur există în Turcia de ani de zile, dar totuși va fi văzută de mulți oameni ca o încercare de a distrage atenția de la adevărații vinovați, specifică BBC.
Amintim că regimul președintelui turc Recep Erdogan a devenit ținta criticilor puternice în Turcia din cauza răspunsului insuficient la dezastru.
În aceste condiții, situația pare că va continua pentru o perioadă considerabilă. Potrivit lui Martin Griffiths, coordonatorul ONU pentru ajutoare de urgență, citat de DW, bilanțul morților se va ridica la peste 50.000. El a făcut această afirmație după ce a ajuns sâmbătă în Turcia pentru a evalua el însuși pagubele.
Afirmația lui Griffith vine în condițiile în care numărul de morți deja a depășit cu mult prognoza inițială de 20.000, emisă de Organizația Mondiale a Sănătății la scurt timp după izbucnirea dezastrului natural.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: