„Clone vocale ieftine”, chat-boți, anti-sistem, anti-știință și multe alte instrumente și direcții de fake news este ceea ce au remarcat în ultimul an toate monitorizările pe domeniu.
Rețele de distribuție și amplificare ale dezinformării, mesajelor conspiraționiste și divizive care subminează încrederea cetățenilor în valori, strategii, obiective ale UE s-au diversificat și au intoxicat masiv mentalul colectiv în 2024, un an electoral important pentru Uniunea Europeană. Ce s-a întâmplat în România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovacia sau Republica Cehă? Ce se poate face de acum încolo?
Centrul Român de Politici Europene și G4Media organizează, 3 octombrie 2024, evenimentul “Ce impact a avut dezinformarea legată de UE în 2024 – Narațiuni, ținte și consecințe în Europa Centrală și de Est” care va avea loc între orele 11:00 – 12:30 la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România, sala Nicolae Titulescu (etajul 1), Vasile Lascăr 31, București.
Perioada post alegeri europene și o nouă configurație executivă la Bruxelles sunt un moment potrivit pentru a trece la acțiuni concrete. Este o dezbatere la care vă invităm să contribuiți cu idei și perspective.
AGENDA
10:30 – 11:00 Înregistrarea participanților
11:00 – 11:10 Bun venit!
11:10 – 12:00 Impactul dezinformării legată de UE în țările din Europa Centrală și de Est în timpul alegerilor din 2024 – date și studii de caz din România, Bulgaria Polonia, Cehia și Slovacia.
- Cristian Pantazi – Redactor șef, G4Media
- Bianca Toma – Centrul Român de Politici Europene, think tank: Teme și subiecte anti-europene – ținte ale dezinformării în 2024 în România (impact și audiențe)
- Ivan Radev, Redactor șef Factcheck.bg, AEJ-Bulgaria
- Kacper Forreiter, jurnalist, Onet.pl – coordonatorul pentru Polonia al proiectului ENTR, o rețea de redacții în 9 țări europene
- Maryia Sadouskaya – Komlach, director Free Press Eastern Europe, Cehia (fundație care sprijină presa independentă, cu activitate în 20 de țări)
- Maroš Žofčin, jurnalist, Zive.sk, Slovacia
- Peter Erdelyi, director fondator al Centrului pentru Media Sustenabilă, Ungaria
12:00 – 12:30 Sesiune Q/A pentru participanți
12:30 – 12:40 Concluzii
Participarea la evenimentul în format fizic este posibilă prin înregistrarea în acest formular.
Confirmarea înregistrării va fi transmisă prin email până la data de 1 octombrie, în limita locurilor disponibile.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: