Direcția Națională Anticorupție a anunțat, luni, printr-un comunicat de presă, că va monitoriza condamnările definitive care vor fi înregistrate în spețele instrumentate de procurorii instituției.
Decizia a fost luată de conducere ca urmare a faptului că din momentul deschiderii dosarelor de urmărire penală și până la comunicarea sentinței definitive trece o perioadă lungă de timp.
De precizat că DNA își prezintă anual bilanțul, de obicei la finalul lunii februarie, atunci când procurorii anunță inclusiv condamnările definitive din anul precedent.
În ultimii ani, direcția a înregistrat o scădere a fluxului de personaje și spețe de anvergură pe care le instrumentează, pe de-o parte din cauza schimbărilor care au avut loc în Justiție și legislație.
În luna aprilie 2022, în dosarele de corupție instrumentate de D.N.A. au fost condamnați 33 de inculpați prin 17 hotărâri judecătorești definitive, pentru infracțiuni de luare și dare de mită, trafic de influență, fraudarea fondurilor europene, transmit procurorii Anticorupție.
Pedepsele variază de la amendă penală de 20.000 lei la 6 ani de închisoare.
Comunicatul integral al DNA
În luna aprilie 2022, în dosarele de corupție instrumentate de D.N.A. au fost condamnați 33 de inculpați prin 17 hotărâri judecătorești definitive, pentru infracțiuni de luare și dare de mită, trafic de influență, fraudarea fondurilor europene etc.
Printre cei condamnați definitiv se află trei foști directori de la Opera Națională București, doi medici, 5 polițiști (dintre care un ofițer de poliție), un primar etc.
Pedepsele dispuse de judecători față de cei 33 de inculpați variază între 6 ani închisoare și 20.000 lei amendă penală.
Detalii se regăsesc pe pagina de Internet, la adresa www.pna.ro , secțiunea „Comunicate – hotărâri definitive de condamnare”.
Având în vedere că, în multe cazuri, între pronunțarea deciziilor, motivarea acestora și transmiterea acestor decizii de către instanțele de judecată, în format electronic, se înregistrează o anumită diferență de timp, D.N.A. a decis publicarea unor informări cu privire la soluțiile de condamnare definitive, la momentul pronunțării acestora, sub formă de comunicate de presă.
În acest fel, D.N.A. răspunde cerinței de informare a opiniei publice asupra întregului proces penal în cazuri de mare corupție, inclusiv asupra finalității dosarelor trimise spre judecare.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: