„Am văzut la televizor”. Este răspunsul de pe buzele celor mai mulţi dintre noi, atunci când suntem întrebaţi de unde ştim ceea ce tocmai am afirmat, am comentat sau am adăugat.
Ca o ironie, nici una dintre primele cinci televiziuni de ştiri şi dezbateri politice nu a scăpat de anchetele procurorilor parchetelor sau ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Într-o societate care, în majoritatea ei, se lasă informată doar de breaking-news, procurorii au deschis o altă cutie a Pandorei, de unde încep să iasă, la fel ca în mitologia greacă, toate relele: trafic de influenţă, şantaj, luare de mită şi altele câte or mai fi. În final, la fel ca în povestea greacă, în cutie rămâne, totuşi, Speranţa.
Cea care este reprezentată de puţinii jurnalişti care încă au caracter şi principii, care îşi fac meseria cu profesionalism şi respectând codul deontologic şi datorită cărora, poate într-o zi, vom redefini corect rolul presei. Evident, aceşti jurnalişti nu fac obiectul acestui editorial.
OTV: Una dintre cele mai recente condamnări definitive de răsunet este cea a lui Dan Diaconescu, jurnalistul din garsonieră care, datorită televiziunii sale, ajunge în doar câteva luni a treia forţă politică, în anul 2012. Televiziunea cu un public captiv însemnat (şi care, ulterior, s-a transformat în bazinul electoral al PP-DD) este închisă din cauza unor amenzi neplătite, iar mogulul-jurnalist-politician ajunge la puşcărie pentru că a şantajat un primar cu publicarea unor informaţii compromiţătoare despre acesta. Nimic mai deontologic, nu-i aşa?
Antena 3: Nu mare a fost mirarea unora dintre noi atunci când am aflat de apariţia dosarului „şantaj la Antene”. Sorin Alexandrescu, directorul Antena Grup, este acuzat de procurorii DNA că l-ar fi şantajat si constrâns pe administratorul RCS-RDS să semneze reintroducerea în grila Digi a unor programe ale trustului Intact, sub ameninţarea că altfel va publica o serie de anchete compromiţătoare despre relaţia RCS-RDS. În acelaşi dosar sunt trimişi în judecată şi Camelia Voiculescu, şi tatăl acesteia, Dan Voiculescu, mogulul-şef al Antenelor care, în prezent ispăşeşte o pedeapsă de 10 ani de închisoare în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare.
România TV: Nici patronul televiziunii de casă a prietenului Victor nu a scăpat de întâlnirea cu procurorii DNA. La mijlocul lunii februarie, Sebastian Ghiţă, tânăr om de afaceri prosper, a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind suspectat de sprijinirea unui grup infracţional organizat, conform DNA. Cel care anunţa, la sfârşitul lunii ianuarie 2015, că vrea să renunţe la şefia postului de televiziune pentru a se putea ocupa exclusiv de un nou proiect politic, este acum în situaţia de a-şi amâna planurile măreţe, cel puţin pentru o vreme.
PRO TV: Adrian Sârbu, fostul patron al celei mai îndrăgite televiziuni de ştiri şi divertisment, a fost arestat preventiv de procurorii Parchetului General, de această dată. Infracţiunile de care îl acuză magistraţii sunt evaziune fiscală, spălare de bani şi delapidare, în dosarul „Mediafax”. Prejudiciul: 26 de milioane de euro.
Realitatea TV: În anul 2009, pe vremea când încă mai era patronul Realitatea TV, Sorin Ovidiu Vântu a fost declarat inculpat în dosarul fugii lui Nicolae Popa, mâna dreaptă a omului de afaceri în cazul Gelsor-FNI. Cinci ani mai târziu, fostul mogul este condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare. Nici nu a ieşit bine din închisoare, pentru că, la începutul lunii februarie 2015, SOV a fost condamnat la şase ani şi patru luni de închisoare, în dosarul devalizării Fondului Naţional de Investiţii (FNI), decizia nefiind definitivă. Recent, un alt reprezentant important al televiziunii este implicat într-un scandal de corupţie care îl are ca protagonist pe garantul Vanghelie: Moderatorul Rareş Bogdan apare în stenogramele procurorilor DNA ca fiind canalul de comunicare particular între Cotroceni şi primarul sectorului 5.
Aceasta este o radiografie schiţată succint şi rapid. Când veţi mai privi dezbaterile televizate, încercaţi să vedeţi dincolo de chipurile şi logoreea celor care vă informează. Priviţi-i pe ei ca fiind angajații celor de mai sus: al celor care şantajează un primar, şantajează un investitor, fentează legile şi nu sunt altceva decât interfaţa unor politicieni mafioţi.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: