EDITORIAL: Pribegie prin PSD. De ce vine Ion Iliescu la Congres

Florin Anghel
Florin Anghel

„Vin la congres!”

Aşa a anunţat fostul preşedinte al României şi al PSD, Ion Iliescu. Pe 2 martie a împlinit 85 de ani şi pare că îşi doreşte să lase ca testament politic un partid care să se oprească din degringolada din ultima vreme, declanşată după pierderea alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2014.

Derapajul partidului spre măsurile de dreapta, anunţate recent de prim ministrul Victor Ponta, adică noile legi electorale şi fiscale, nu este pe placul vechilor structuri din cel mai mare partid românesc. Liderii administraţiei locale au răbufnit, recent, în public: preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a cerut demisia şefului Camerei Deputaţilor iar fratele primarului Constanţei a anunţat afilierea la gruparea disidentă a lui Mircea Geoană şi Marian Vanghelie.

Publicitate electorală
publicitate electorală

Eforturile lui Victor Ponta de coabitare cu preşedintele Klaus Iohannis şi, poate, de a forma o mare coaliţie după stil german cu PNL sunt vizibile. Mai ales că apare evidentă modificarea, în curând, a majorităţii din Senat şi, la capătul drumului, un succes al moţiunii de cenzură la adresa guvernului. Relaţia amicală cu Palatul Cotroceni şi o colaborare cu PNL sunt singurele soluţii găsite de şeful guvernului pentru a păstra puterea. Condiţiile au devenit şi mai vitrege după ce principali colaboratori, precum Liviu Dragnea, Dan Şova sau Sebastian Ghiţă, au înceout să dea explicaţoo instituţiilor din Justiţie pentru diverse cauze.

Majoritatea tăcută a PSD şi susţinătorii partidului spun, însă, altceva. De la sfîrşitul anului, partidul scade constant în sondajele de opinie şi, de o vreme, PNL a înlocuit PSD în intenţiile de vot. Acţiunile guvernului, convergente cu ale opoziţiei, nu pot aduce procentaje suplimentare. Sprijinul anunţat pentru numirea lui Eduard Hellvig la conducerea SRI ar putea aduce şi divorţul dintre PSD şi UNPR, un dezastru de imagine şi o gripare serioasă a majorităţii parlamentare. Începutul sfârşitului actualului guvern.

Ion Iliescu a construit un sistem politic şi un PSD care nu au nimic de a face cu modernizarea în spirit european. Fostul preşedinte al României este încorsetat între două curente pe care nu le poate agrea: fiecăruia dintre liderii în dispută din partid şi din disidenţă le-a găsit formule relevante, care au cucerit media şi spectrul politic. „Cârlanul”, adică actualul prim ministru, este făcut vinovat de lipsa de strategie în campania pentru alegerile prezidenţiale, pentru eşecul devastator din noiembrie 2014 şi, deşi nu este declarat public, pentru abandonarea şefilor administraţiei publice în braţele Justiţiei.

Venerabilul lider ştie că slăbirea organizaţiilor locale anulează orice şanse de reuşită în alegerile locale şi parlamentare din 2016. La fel de mult, Ion Iliescu ştie şi mai bine că o reformare a PSD, pe care Victor Ponta ar agrea-o, ar împinge partidul spre o limită maximă de 20- 25%. Adică, pierderea electoratului captiv şi asistat, acela care a asigurat procentaje confortabile la ultimele confruntări şi care a stabilizat PSD spre un permanent 35- 40%.

„Prostănacul”, disidentul Mircea Geoană, este acela care a eşuat în 2009 şi care l-a înlocuit pe Adrian Năstase la şefia partidului. Adică, tocmai pe urmaşul declarat al lui Ion Iliescu în politică. PSD sub conducerea lui Geoană a abdicat de la multe dintre principiile stabilite până în 2004 şi a acceptat inclusiv o alianţă cu PDL, sub conducerea lui Emil Boc şi sub supravegherea lui Traian Băsescu. A fost nevoie, în 2011, de construcţia politică denumită USL şi de coabitarea cu inconsecventul Crin Antonescu pentru ca PSD să ajungă din nou la putere, prin alegeri, în 2012, după aproape opt ani de opoziţie. Acum, în această grupare încep să-şi anunţe intrarea nemulţumiţi cu influenţă în teritoriu şi în Parlament.

Eşecurile lamentabile din vara lui 2012, când Traian Băsescu a rămas la Cotroceni, dar mai ales din noiembrie 2014, când Victor Ponta a pierdut alegerile în faţa primarului din Sibiu, au condus PSD în pragul unei crize interne de substanţă. Reformă, prin pierderea electoratului tradiţional şi a primatului în viaţa politică sau revenirea la formulele de conducere şi de alianţe din perioada dinaintea lui Victor Ponta şi a lui Mircea Geoană? Aceasta este întrebarea la care vor răspunde delegaţii la congresul PSD din martie. La vremea aceea, poate, şi cu o altă înfrângere la activ: pierderea guvernării, în urma succesului moţiunii de cenzură. Ceea ce ar prăbuşi cariera politică a lui Victor Ponta.

La o vârstă venerabilă şi cu o longevitate politică greu de egalat în politica românească, Ion Iliescu a anunţat că merge la congresul PSD şi că doreşte să spună lucrurilor pe nume. În spatele ideilor lui se vor aduna toţi cei care nu mai agrează actuala stare de fapt din partid. Influenţa lor în teritoriu şi o strategie de revenire la partidul monolit pot stabili scorurile electorale de anul viitor.

Ne bucurăm că ne citești!

Dacă vrei să ne și susții: