Una dintre cele mai grave prevederi ale ordonanței adoptate în această dimineață face referire la vechimea procurorilor care vor activa în continuare în DNA și DIICOT. Conform OUG, procurorii au nevoie de 10 ani de experiență pentru a profesa în cadrul celor două structuri.
Nu este clar însă dacă această prevedere se va aplica inclusiv pentru procurorii care astăzi lucrează în DNA și DIICOT, dar nu au vechimea necesară, sau se va aplica doar în situațiile viitoare, atunci când un procuror care va dori să-și înceapă activitatea în DNA sau DIICOT va trebui să aibă minimum 10 ani de experiență.
Totodată, în situația în care ordonanța se va aplica inclusiv retroactiv, adică vor fi afectați și procurorii care lucrează deja în cele două direcții, nu este clar dacă textul actului face referire doar la procurorii delegați (cei care lucrează în DNA și DIICOT fără să fi susținut examen, ci au fost trimiși prin delegarea superiorilor) sau se adresează și procurorilor numiți (cei care au susținut examen și ocupă un post ”definitiv”).
Ultimul scenariu este unul sumbru pentru că dacă OUG se va aplica pentru toți procurorii din DNA și DIICOT, numiți și delegați, care au mai puțin de 10 ani de experiență, atunci ne vom confrunta cu o epurare a procurorilor mai tineri de 40 de ani, indiferent dacă aceștia au avut rezultate notabile sau nu în activitatea lor din cele două direcții.
Spre exemplu, în Constanța, Serviciul Teritorial a cărui activitate acoperă întreaga Dobroge va rămâne doar cu procurorul-șef și un procuror delegat pe judiciar – adică cel care reprezintă instituția în instanțe și nu lucrează efectiv dosare. Dacă prevederea care le cere procurorilor să aibă minimum 10 ani de experiență se va aplica inclusiv celor care au promovat concursul de ocupare a postului, atunci toți cei șase procurori din DNA Constanța se vor întoarce la parchetele de unde au venit (Sorin Constantinescu, fostul șef al ST Constanța va pleca din instituție din cauza unei alte prevederi ale OUG, cea referitoare la schimbarea gradului pe care trebuie să îl aibă un procuror care lucrează în DNA).
Procurorul-șef al ST Constanța, Andrei Bodean, este singurul care îndeplinește condițiile prevăzute în OUG și tot el va rămâne cu toate cele 227 de dosare care se află astăzi în lucru la instituția pe care o conduce, până când locurile rămase vacante vor fi ocupate din nou. Practic, activitatea DNA în Constanța și Tulcea va fi complet blocată pe o perioadă de timp care nu poate fi aproximată în momentul de față.
De subliniat ar fi că cei șase procurori care ar putea pleca din DNA Constanța au instrumentat dosare importante pentru județele Constanța și Tulcea: multe dintre ele făceau referire la fraudarea fondurilor europene, altele la corupția din mediul universitar, de la conducerea spitalelor și din rândul primarilor de municipii, două dosare îi vizează pe actualul primar al Constanței și pe fostul președinte al Consiliului Județean și alte dosare au adus în judecată activitatea din Portul Constanța, pe ÎPS Teodosie și preoți din Arhiepiscopia Tomisului. Începând din 2013 (atunci când la conducerea ST Constanța a venit Sorin Constantinescu, cel care acum ar putea părăsi instituția din cauza schimbării gradului profesional prin OUG), activitatea DNA Constanța a performat constant și, în ultimii ani, a ocupat primele locuri în clasamentele publicate de instituție în rapoartele de activitate.
Luni dimineață, judecătorul Cristi Danileț a declarat într-o intervenție telefonică la Realitatea TV că prevederile ordonanței se vor aplica retroactiv, ceea ce ar însemna că scenariul sumbru de la DNA Constanța ar putea deveni realitate iar instituția ar putea rămâne doar cu procurorul-șef și procurorul de pe judiciar.
Un aspect important este că duminică textul ordonanței prevedea o experiență de 8 ani pentru procurorii din DNA și DIICOT dar peste noapte acest termen a fost ridicat la 10 ani. Alexandra Lăncrănjan, procurorul care instrumentează dosarul TelDrum (în care este cercetat Liviu Dragnea), are 8 ani de experiență și termenul inițial din ordonanță nu i-ar fi afectat activitatea în DNA. Cu noua prevedere însă Lăncrănjan este unul dintre zecile de procurori care se vor întoarce în parchetele de unde au venit.
Tudorel Toader a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre textul ordonanței însă nu a dat publicității actul normativ propriu-zis. Nu sunt cunoscuți termenii exacți care fac referire la vechimea procurorilor din DNA și DIICOT și nici dacă aceste prevederi se vor aplica retroactiv sau doar în viitor. Ordonanța își va produce efectele în momentul în care aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: