Ministrul Finanţelor a declarat la 21 aprilie, după o vizită de lucru la Iaşi şi întâlniri cu oameni de afaceri, că problema forţei de muncă din România este una extrem de serioasă. Foarte curând, a scris Eugen Teodorovici pe Facebook, „vom iniţia negocieri cu toate statele membre ale UE pentru a implementa un pachet de măsuri care să răspundă atât nevoii, cât şi dorinţei de revenire acasă a celor plecaţi la muncă în străinătate”.
Eugen Teodorovici a anunţat că, din momentul în care România a preluat conducerea Consiliului UE, a discutat cu majoritatea celor 27 de omologi despre stoparea exodului forţei de muncă, în special calificate, dinspre statele din Răsăritul UE spre cele din Occident.
Nu este foarte limpede ce fel de măsuri vizează ministrul Finanţelor dar se poate să fie legate de limitarea dreptului de lucru în străinătate pentru muncitorii din UE, pe baza acordării unui singur permis de muncă, valabil pentru maxim cinci ani într-o anumită ţară. Această propunere a fost anunţată public de Eugen Teodorovici la 28 noiembrie 2018 şi a stârnit, atunci, rumoare şi îngrijorare.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a criticat poziţia ministrului Teodorovici, susţinând că libertatea de circulaţie a forţei de muncă este nu doar un drept fundamental în Uniunea Europeană, ci şi cel mai îndrăgit în rândul europenilor. Mobilitatea forţei de muncă – a mai precizat Comisia Europeană la 28 noiembrie – trebuie să se bazeze pe reguli clare, corecte şi aplicabile.
Declaraţia recentă a lui Eugen Teodorovici a stârnit îngrijorare în rândul comunităţii române din Spania, acolo unde se află în jur de un milion de muncitori. Una dintre cele mai populare publicaţii româneşti din Spania, „El Rumano en España”, scria la 22 aprilie că la nivelul guvernului de la Bucureşti vor fi iniţiate negocieri cu toate statele membre UE pentru a implementa un pachet de măsuri care să răspundă „nevoii şi dorinţei de revenire acasă” a românilor plecaţi la muncă în străinătate.
Peste 4 milioane de români au părăsit ţara din 2007, când România a aderat la UE, pentru a se integra pe pieţele muncii din Italia, Spania, Germania, Marea Britanie, Franţa. Până şi Slovacia, stat fost comunist, a devenit importatoare de forţă de muncă românească.
La începutul lunii aprilie 2019, la reuniunea miniştilor Economiei şi Finanţelor din statele membre UE, desfăşurată la Bucureşti, Eugen Teodorovici a cerut omologilor săi să gândească „un pachet agresiv” privind mobilitatea de pe piaţa comunitară a muncii.
În ultima perioadă, cabinetul condus de Viorica Dăncilă a vizat atât aducerea de forţă de muncă din străinătate, prin negocierea unor acorduri cu liderii din Vietnam, cât şi reformarea sistemului de educaţie, în special prin reînfiinţarea şcolilor profesionale.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: