Evgheni Prigojin, finanțatorul grupului de mercenari Wagner, care activează în războiul din Ucraina de partea Rusiei, cere ca averile oligarhilor să fie naționalizate pentru a susține efortul de război al Kremlinului, arată o analiză a understandingwar.org.
Prigojin a cerut acest lucru la înmormântarea unui mercenar, atunci când ”bucătarul lui Putin” a transmis că ”Rusia trebuie să confiște bunurile de lux și cazările de la elitele care ignoră sau nu sprijină efortul de război de teama pierderii stilului de viață privilegiat”. Astfel, Prigojin s-ar putea să se folosească de astfel de propuneri populiste pentru a-și ridica autoritatea în societatea rusă sau pentru a influența revenirea unor măsuri de naționalizare mai stricte, mai arată analiza.
Vladimir Putin i-a atacat și el, indirect, pe oligarhii ruși la 22 decembrie, declarând că rușii care scurg banii Rusiei din străinătate și nu au o legătură cu țara „reprezintă un pericol” pentru Rusia.
Ritmul de avansare a forțelor rusești în zona Bahmut a încetinit probabil în ultimele zile, deși este prea devreme pentru a evalua dacă ofensiva rusă pentru capturarea Bahmut a culminat, transmite publicația understandingwar.org.
Bloggerii ruși au recunoscut că forțele ucrainene din zona Bahmut au reușit să încetinească ușor ritmul avansului rusesc, unul dintre ei afirmând că forțele ucrainene au împins înapoi elemente ale Grupului Wagner pe pozițiile pe care le dețineau cu câteva zile în urmă.
Sursele ucrainene de pe rețelele de socializare au susținut anterior că forțele ucrainene au împins complet armata rusă afară de la periferia estică a Bahmut în jurul datei de 21 decembrie. ISW a evaluat, de asemenea, că forțele rusești au făcut în general puțin mai puține avansuri generale în zona Bahmut în lunile noiembrie și decembrie combinate, în comparație cu luna octombrie.
Forțele rusești vor avea probabil dificultăți în menținerea ritmului operațiunilor lor ofensive în zona Bahmut și ar putea încerca să inițieze o pauză tactică sau operațională. Ministerul britanic al Apărării (UK MoD) a raportat la 24 decembrie că forțele rusești nu dispun în prezent de stocul necesar de muniție de artilerie pentru a susține operațiuni ofensive pe scară largă și că susținerea operațiunilor defensive de-a lungul liniei lungi a frontului din Ucraina necesită ca armata rusă să cheltuiască zilnic un număr semnificativ de obuze și rachete.
Grupul operativ al forțelor comune ucrainene a dat publicității la 24 decembrie un interviu cu un militar ucrainean din zona Bahmut, în care se detaliază faptul că forțele ruse au desfășurat un ritm extrem de ridicat de atacuri asupra pozițiilor ucrainene din zonă, cu puține progrese corespunzătoare. Pierderile grele raportate de Grupul Wagner în zona Bahmut în ultimele săptămâni au pus, de asemenea, probabil, la încercare capacitățile operaționale actuale ale forțelor ruse în zonă.
Constrângerile de personal și de muniții ale armatei ruse vor împiedica probabil menținerea ritmului ridicat actual al operațiunilor ofensive în zona Bahmut pe termen scurt. Forțele rusești au alocat anterior resurse semnificative într-un efort de măcinare a cărnii pentru a cuceri Severodonețk și Lysychansk în primăvara-vara anului 2022. Forțele rusești au culminat după ce au capturat Lysychansk la începutul lunii iulie și nu au reușit să captureze Siverskul vecin la est sau Slovyanskul la nord-est. Fixarea armatei ruse de a desfășura o campanie extrem de uzurată pentru a atinge obiectivele tactice de capturare a Severdonețk și Lysychansk a subminat în cele din urmă capacitatea armatei ruse de a-și atinge obiectivul operațional mai mare de a învălui forțele ucrainene într-un cazemată de-a lungul autostrăzii E40 și, în cele din urmă, de a conduce până la granițele administrative vestice ale regiunii Donețk. Împingerea necruțătoare și costisitoare a Rusiei asupra Bahmut poate, de asemenea, să degradeze capacitatea Rusiei de a urmări obiective pe termen lung în teatrul Donbas.
- Este posibil ca rușii să stabilească condițiile de informare pentru a justifica naționalizarea resurselor oligarhilor pentru a sponsoriza efortul de război al Rusiei. Finanțatorul Wagner, Evgheni Prigojin, a participat la 24 decembrie la funeraliile unui mercenar decedat din Grupul Wagner din Sankt Petersburg, unde a declarat că Rusia trebuie să confiște bunurile de lux și cazările de la elitele care ignoră sau nu sprijină efortul de război de teama pierderii stilului de viață privilegiat.
Prigojiin a adăugat că acești indivizi bogați susțin o viziune în care „curatorii occidentali” domină Rusia în schimbul sponsorizării stilurilor lor de viață și a comparat oligarhia rusă de astăzi cu cea din Ucraina sau cu Rusia anilor 1990. Prigojin a declanșat un scandal cu privire la înmormântarea militarului Wagner în ultimele săptămâni pentru a-și promova obiectivele politice – cum ar fi legalizarea lui Wagner în Rusia – iar declarațiile sale care pledează pentru redistribuirea bogăției la înmormântare au căpătat o tracțiune semnificativă pe internetul rusesc.
Bloggeri afiliați lui Wagner au sprijinit pe scară largă criticile lui Prigojin la adresa oficialilor ruși și au lăudat sprijinul său pentru efortul de război. Prigojin s-ar putea să se folosească de astfel de propuneri populiste pentru a-și ridica autoritatea în societatea rusă sau pentru a influența revenirea unor măsuri de naționalizare mai stricte.
Cu toate acestea, președintele rus Vladimir Putin i-a atacat indirect și pe oligarhii ruși la 22 decembrie, declarând că rușii care scurg banii Rusiei din străinătate și nu au o legătură cu țara „reprezintă un pericol” pentru Rusia. Putin a afirmat că, deși marea majoritate a oamenilor de afaceri ruși sunt patrioți, există unii care nu împărtășesc acest sentiment. Putin a concluzionat că „toată lumea se străduiește nu doar să rămână, să trăiască și să lucreze în Rusia, ci să lucreze în beneficiul țării noastre”.
Putin a naționalizat anterior mari întreprinderi la începutul anilor 2000 pentru a-și consolida cleptocrația autoritară și este posibil să încerce să folosească naționalizarea pentru a constrânge elitele să sprijine războiul său din Ucraina sau să le confiște proprietățile pentru a finanța cheltuielile militare.
Serviciile secrete ucrainene de informații continuă să sugereze că armata rusă nu respectă structurile sau procedurile de comandă adecvate. Șeful Direcției principale de informații militare ucrainene (GUR) Kyrylo Budanov a declarat că Prigojin a format o alianță cu comandantul Forțelor Armate Ruse din Ucraina, generalul de armată Serghei Surovikin. Budanov a remarcat că atât Prigojin, cât și Surovikin sunt rivali ai ministrului rus al apărării Serghei Șoigu și că Prigojin a folosit alianța în avantajul său pentru a primi arme grele de la Forțele Armate Ruse pentru forțele Wagner. Alocarea resurselor militare ar trebui, în principiu, să revină ministrului apărării și nu comandantului teatrului, deși Surovikin ar putea avea autoritatea de a face transferuri odată ce echipamentul intră în teatru. Alianța Prigojin-Surovikin este plauzibilă, având în vedere că Prigojin l-a lăudat anterior pe Surovikin pentru eforturile sale de a salva Uniunea Sovietică în colaps.
Concluzii cheie
- Forțele rusești vor avea probabil dificultăți în a menține ritmul operațiunilor lor ofensive în zona Bahmut și ar putea încerca să inițieze o pauză tactică sau operațională.
- Este posibil ca rușii să stabilească condițiile de informare pentru a justifica naționalizarea resurselor oligarhilor pentru a sponsoriza efortul de război al Rusiei.
- Serviciile de informații ucrainene continuă să sugereze că armata rusă nu respectă structurile sau procedurile de comandă adecvate.
- Forțele rusești au continuat să efectueze contraatacuri limitate pentru a recâștiga pozițiile pierdute de-a lungul liniei Kreminna-Svatove.
- Forțele ruse au continuat să desfășoare operațiuni ofensive în jurul Bahmut și Avdiivka.
- Forțele ruse au lovit o zonă rezidențială din orașul Herson cu un sistem de rachete cu lansare multiplă Grad, provocând moartea a cel puțin 10 persoane și rănirea a 55.
- Biserica Ortodoxă Rusă – o instituție afiliată Kremlinului – a cerut Kremlinului o scutire de mobilizare pentru clerul său, în ciuda faptului că susține cu aviditate războiul președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina.
- Oficialii ruși plănuiesc să ducă copiii din Horlivka, Donețk, în Belarus, posibil ca o schemă de deportare a copiilor ucraineni.
- ISW a introdus o nouă secțiune în actualizare pentru a urmări indicatorii și contraindicatorii observați zilnic, în concordanță cu cel mai periculos curs de acțiune evaluat în prezent – o invazie rusă a Ucrainei dinspre Belarus.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții: