Vineri s-a încheiat procedura licitației pentru organizarea ediției aniversare a Festivalului Mamaia 2023, care se va desfășura în perioada 25-27 august. La festival vor evolua cu totul alți artiști decât cei care se pregătiseră inițial, cu mult înainte de lansarea licitației, și care fuseseră anunțați în spațiul public, unii dintre ei chiar de președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.
Deși procedura de achiziție nu era încă demarată, președintele CJC le spunea jurnaliștilor, în luna iunie, că ”are confirmări” din partea artiștilor și a menționat chiar numele orchestrei care se afla în portofoliul uneia dintre firmele înscrise la licitația de 720.000 de euro: ”Or să fie multe surprize, cu orchestra Ionel Tudor, cu 40 de instrumentiști pe scenă”, detalia Mihai Lupu jurnaliștilor, deși, conform procedurii, nu putea să știe care va fi programul artistic.
Reprezentanții firmei care au pierdut în cele din urmă licitația au declarat pentru Info Sud-Est că, înainte de licitație, ”au făcut un acord de principiu” cu CJC și au confirmat că unii dintre artiști începuseră repetițiile:
- ”Noi am pregătit festivalul la cheie, dar trebuia licitație, că suma nu permitea achiziție directă. Surpriza a fost ca la licitație să se înscrie și alții”, au declarat aceștia.
Președintele CJC nu a răspuns solicitării Info Sud-Est de a transmite un punct de vedere referitor la cele relatate, iar purtătorul de cuvânt al instituției a transmis că acesta este în concediu. Vom publica punctul de vedere în momentul în care îl vom primi.
- UPDATE 11:45 Mihai Lupu a transmis că nu a avut atribuții în procesul de organizare și întocmire a caietului de sarcini și nicio implicare în organizarea licitației. Vezi punctul de vedere integral mai jos.
Festivalul Mamaia va fi reluat în august într-o singură ediție, aniversară, după 11 ani în care evenimentul nu a mai avut loc. În 2023 se împlinesc 60 de ani de la prima ediție a festivalului.
Cine va cânta, de fapt, la Festivalul Mamaia?
Licitația a fost câștigată de Media Group Services International, iar artiștii care vor evolua în cele trei seri de festival (25-27 august, în Piațeta Perla din stațiunea Mamaia) sunt cu totul diferiți de cei anunțați inițial în mass-media și care proveneau din portofoliul firmei perdante (NC Entertainment Agency).
Așadar, în cele trei zile de spectacol vor concerta, printre alții: Carmen Trandafir, Anca Țurcașiu, Aurelian Temișan, Narcisa Suciu, Alexandra Ungureanu, Dan Teodorescu, Xenti Runceanu și mulți alții.
- ”De asemenea, pregătim momente speciale și recitaluri cu artiști și trupe de top din industria muzicală românească, toți participanți și chiar câștigători, de-a lungul timpului, ai Festivalului Mamaia: Voltaj, Cargo, Direcția 5, Proconsul, Holograf, Loredana și Banda Agurida și mulți alții”, au declarat organizatorii festivalului pentru Info Sud-Est.
Înapoi în viitor: Pregătirile au început în martie, licitația s-a lansat în iunie
La licitație s-au înscris firmele NC Entertainment Agency și Media Group Services International. Discuțiile despre organizarea festivalului au început, între NC Entertainment Agency și Consiliul Județean, încă din ianuarie, conform reprezentanților firmei.
În perioada martie-mai, în presă și pe rețelele de socializare au apărut informații despre cine va concerta și va prezenta festivalul, deși procedura de licitație nici nu fusese lansată. Inclusiv președintele CJC înainta nume și detalii pe care nu avea de unde să le cunoască încă, dar care făceau parte din portofoliul firmei cu care discutase și făcuse ”un acord de principiu”.
- Notă: Cu trei zile înainte de lansarea licitației, procurorii DNA Constanța au făcut percheziții acasă la președintele CJC și l-au pus sub acuzare pentru luare de mită (fără legătură cu organizarea festivalului, detalii aici).
În cele din urmă, licitația pentru festival a fost lansată în 16 iunie, iar deschiderea ofertelor s-a făcut la 27 iunie, la sediul Centrului Cultural Județean Constanța (din subordinea Consiliului Județean).
Suma maximă a achiziției a fost stabilită de CJC la aproximativ 720.000 de euro. În timp ce NC Entertainement a licitat pentru suma maximă, Media Group Services a înaintat o sumă cu aproximativ 220.000 de euro mai mică și a câștigat licitația, chiar dacă ”surprizele” anunțate de Mihai Lupu și artiștii care se pregăteau de spectacol se aflau în portofoliul celeilalte firme.
Președintele Consiliului Județean susținea, în iunie, că ”are confirmări” de la artiști și dădea asigurări că va evolua ”orchestra Ionel Tudor, cu 40 de instrumentiști”, dar și că vor fi ”multe surprize”, cu o lună înainte de aflarea câștigătorului. Mihai Lupu anunța inclusiv numele prezentatorilor evenimentului, Dan Negru și Octavian Ursulescu (de fapt, vor prezenta Liana Stanciu și Aurelian Temișan).
- ”Va fi o reprezentație a tuturor celor care au câștigat de-a lungul timpului, care mai sunt activi, o să fie o mare surpriză, vor fi foarte mulți artiști de-a lungul timpului, cu orchestra Ionel Tudor, cu 40 de instrumentiști pe scenă (…). (Aveți confirmări din partea artiștilor?, n.red.). Da!”, spunea președintele CJ Constanța, deși licitația nu era lansată.
Mai mult, încă din 31 martie, dirijorul Ionel Tudor (parte din portofoliul firmei care a pierdut licitația) publica pe Facebook fotografii cu un grup de artiști despre care spunea că reprezintă ”echipa Mamaia60” împreună cu care va fi pe scenă în august. Unii artiști apăreau, două luni mai târziu, în caietul de sarcini al licitației pentru organizarea festivalului, iar numele dirijorului era menționat de însuși șeful CJC, înainte de încheierea procedurii de licitație.
În tot acest timp, patronul firmei care avea portofoliul cu nume ”predestinate” festivalului inunda pagina de Facebook cu mesaje și articole din presă care anunțau artiștii care urmau să evolueze la Festivalul Mamaia, deși procedura de licitație nu era nici măcar începută.
Mihai Lupu: ”Nu am atribuții în procesul de organizare și întocmire a caietului de sarcini și nicio implicare în organizarea licitației”
Președintele CJC, Mihai Lupu, a transmis, ulterior publicării articolului, un punct de vedere referitor la cele relatate. Lupu susține că nu a avut atribuții în procesul de organizare și întocmire a caietului de sarcini și nicio implicare în organizarea licitației:
- ”Ca președinte al CJC, eu nu am avut și nu am atribuții în procesul de organizare și întocmire a caietului de sarcini și nicio implicare în organizarea licitației la care faceți referire. Această inițiativă a fost demarată încă din anul trecut, printr-un parteneriat încheiat între Ministerul Culturii, Consiliul Județean Constanța și o instituție media, cu scopul de a stabili formatul festivalului, participanții și alte detalii relevante. În cadrul acelui proces, au avut loc discuții și cu organizatorii festivalului San Remo. Astfel, formatul festivalului a fost conturat și stabilit încă de anul trecut, având confirmări din partea unor artiști, câștigători ai edițiilor trecute ai Festivalului de la Mamaia. Din cauza faptului că proiectul nu a fost bugetat anul trecut de către partenerii menționați, evenimentul nu a putut fi organizat. În acest an, responsabilitatea organizării a fost încredințată Instituției de specialitate a județului Centrul Cultural Județean ‘Teodor T. Burada’ Constanța care s-a ocupat în întregime de această activitate. Nu am cunoștință despre existența vreunui acord de principiu semnat de către Consiliul Județean Constanța, în acest sens. De asemenea, nu am detalii suplimentare referitoare la organizarea festivalului. În ceea ce privește afirmațiile apărute în spațiul public, acestea nu îmi aparțin”, a declarat pentru ISE Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.
Firma care a pregătit artiștii înainte de licitație: ”Aveam un acord de principiu cu CJC/ Surpriza a făcut să mai vină și alții la licitație/ Din ianuarie-februarie ne pregăteam”
Reprezentanții firmei care se pregăteau să organizeze festivalul au declarat pentru Info Sud-Est că ei au venit cu ideea să fie organizat evenimentul și ”au făcut un acord de principiu” cu CJC, înainte de licitație.
- ”Am făcut un acord de principiu. Eu am venit cu ideea să se facă Festivalul Mamaia. Am făcut propunere oficială încă de anul trecut, am făcut conceptul, voiam să facem o înfrățire cu marele Festival de la San Remo. Consiliul Județean a acceptat chestia asta, propunerea, și a băgat-o în licitație publică. Și au venit alții care fac tot timpul acolo, și Primăria Constanța a făcut cu ei, și toată lumea”, a declarat Nicolae Constantinescu pentru Info Sud-Est.
Acesta susține că ”nu a anunțat că va organiza”, ci a început demersurile pentru că ”știam că durează”:
- ”Într-o lună jumate nu poți să faci o nuntă, darămite un festival. Și am vorbit cu artiștii, am făcut un acord de principiu, conform legii (…) Noi ne-am dorit de foarte mult timp să facem un festival la Mamaia, am făcut nenumărate solicitări la Consiliul Județean, le-am trimis proiecte, absolut toate detaliile de concepte, cum vedem noi că s-ar face acest festival. Am mers mai departe, le-am propus să se facă totuși o ediție aniversară de 60 de ani ca să marcăm acest festival, ca în următorii ani să se reia festivalul exact așa cum era el (…) Noi nu am spus că îl facem, ci că noi vrem să îl facem”, au mai spus reprezentanții firmei.
Întrebați fiind de ce, spre exemplu, dirijorul Ionel Tudor a început repetițiile cu orchestra, reprezentanții firmei au răspuns că ”inițial proiectul trebuia să se facă de către Consiliul Județean în colaborare cu Ministerul Culturii, toată lumea dorea să se implice și era în regulă”.
- ”Ideea e că dura foarte mult și atunci Consiliul Județean a hotărât să facă acest festival, să-l facă prin Centru Cultural Burada, că așa se face și trebuia să se facă o licitație pentru că era un buget care necesita licitație, nu se putea da cu încredințare directă (…) Am pregătit festivalul la cheie, am luat legătura în avans cu toți artiștii, practic aveam festivalul făcut, dar surpriza a făcut ca la licitație să vină și alți ofertanți”, au mai adăugat aceștia.
Despre ediția aniversară Festivalul Mamaia 2023
Reprezentanții firmei care a câștigat licitația au declarat pentru Info Sud-Est că ”licitația a fost grea, pentru un spectacol de anvergură”:
- ”A fost o licitație grea, pentru un spectacol de anvergură, și suntem foarte încântați că vom avea șansa să îl producem. Am încercat sa propunem artiști reprezentativi pentru festival, câștigători de-a lungul timpului, și lucrăm, împreună cu o echipă foarte dedicată, la crearea unor momente speciale, care să celebreze cum se cuvine această ediție specială de 60 de ani”.
Organizatorii festivalului susțin că și-au fundamentat conceptul ediției aniversare pornind de la cerința din caietul de sarcini referitoare la cei 60 de ani care se împlinesc de când pe scena Teatrului de Vară de la Mamaia s-au lansat artiști care au scris istoria muzicii ușoare românești.
- ”La prima ediție, care a avut loc între 25 august și 29 august 1963, au participat: Ioana Radu, Dorina Drăghici, Luigi Ionescu, Gigi Marga, Nicolae Nițescu, Ludovic Spiess, Margareta Pâslaru, Constantin Drăghici, Roxana Matei sau Ilinca Cerbacev. Din 2012, s-a tras cortina peste Festivalul Național de Muzică Ușoară ,,Mamaia”. De atunci muzica românească nu a mai beneficiat de un eveniment de referință național. Cu atât mai mari sunt așteptările publicului pentru o revenire în forță, mai ales că anul acesta se împlinesc șase decenii de la apariția festivalului care, în timp, a devenit un reper cultural-turistic pentru societatea românească. După 11 ani de absență, Festivalul Național de Muzică Ușoară ,,Mamaia” merită o ediție jubiliară doar cu recitaluri și concerte susținute de nume care s-au lansat pe scena Teatrului de Vară, dar și cu tineri care pot duce mai departe tradiția. Se va reaminti astfel ce valori am avut și ce valori mai avem încă în patrimoniul muzicii românești, se va da un restart, printr-o ediție de lux, în care se va regăsi tot ceea ce a avut mai bun Festivalul Mamaia, pentru ca în edițiile viitoare, tinerii artiști să își dorească să se lanseze pe scena Teatrului de Vară, așa cum se întâmpla odinioară. Încercăm ca, prin artiștii invitați și momentele aduse în fața spectatorilor, să celebrăm cum se cuvine acest festival de clasă, reprezentativ pentru piața muzicală din România și pentru generații întregi de români”, au mai declarat organizatorii ediției aniversare a Festivalului Mamaia 2023.
Ne bucurăm că ne citești!
Dacă vrei să ne și susții:
Tin sa fac cateva precizari la articolul dumneavoastra:
1. castigatorul licitatiei nu a fost anuntat public si nici nu a trecut perioada de contestatii, implicit Media Services International nu are semnat in momentul de fata contractul pentru Festivalul Mamaia.
2. Reprezentantii NC Entertainment nu au declarat ca au facut un acord de principiu cu Consiliul Judetean Constanta ci cu artistii pe care i-a propus in Festival.
3. NC Entertainment a facut demersuri pentru reluarea acestui festival din luna februarie 2022, s-au trimis proiecte, motive si concepte. Inclusiv textul pe care l-ati trecut ca citat din partea castigatorilor ne apartine, este textul nostru scris inca de anul trecut pentru conceptul festivalului, avem dovezi. Centrul Cultural Burada s-a inspirat din toate documentele trimise de noi, intrucat conceptul nostru a fost bun.
4. Proiectul a fost creat ca sa se faca in parteneriat cu Ministerul Culturii si cu CJC, nu era vorba de nici o licitatie la inceput, de aia s-a muncit si s-a pregatit totul la cheie, inca de la inceputul anului.
S-a recurs la licitatie in ultimul moment si aici s-au schimbat lucrurile, pentru ca s-au gasit doritori de Festivalul Mamaia, cu toate ca pana in luna iunie nico un organizator de pe piata nu a facut vreo propunere pentru reluarea Festivalului si nu au experienta pentru astfel de evenimente, plus ca nu au licenta pe firma de organizari spectacole.
5. Proiectul nostru continea cele mai grele nume din industria muzicii usoare romanesti, playlistul era superb, orchestra lui Ionel Tudor, super prezentatori, productia/scena de la Cerbul de Aur, era colosal proiectul.
6. In fata culturii si a organizarii unui eveniment grandios cum era gandit a castigat oferta financiara mai mica, sa fie mai ieftin, sa se faca o imitatie de editie aniversara!!!!
Cele mai grele si nume din muzica usoara romaneasca 🙂 Lol. Adica numai grasi?
Trebuie sa fie invite si marile voci romanesti MARGARETA PÂSLARU ANGELA SIMILEA MIRABELA DAURER DIDA DRAGAN CORINA CHIRIAC etc.
Conceptul inițial era superb, în spiritul festivalului care s-a desfășurat cu nume mari ale muzicii ușoare românești. Dacă nu va fi organizat sub egida Patrimoniului și a Recunoștinței fata de marii compozitori care și-au încredințat cântecele, unele dintre ele devenite simboluri ale muzicii ușoare romanesti, dar și a marilor interpreți care au înmuiat inimile romanilor, un Festival Mamaia fără Ionel Tudor și orchestra sa, fără Margareta, Angela, Corina, fără Gabriel CotabIta, artiști de prima mana, cu cele mai mari și multe premii, fără Octavian Ursulescu etc, fără amintirea marilor nume pe care nu le mai avem printre noi, va fi unul confiscat.Macar numiți-l altfel și lăsați-ne amintirea lui intacta!
este incredibil cum unii considera ca doar orchestra Ionel Tudor poate sustine un festival de asemenea anvergura. Ce sa vezi, mai sunt si altii, si mai buni poate si sigur mai ieftini, care sunt convins ca se vor achita super onorabil de aceasta sarcina. Asa ca nu mai ridicati in slavi aranjamentele de culise, pe sute de mii euro cu dedicatie catre “abonatii de casa”. Mai lasati si pe altii sa presteze!
De unde se pot procura biletele pentru Festivalul de la Mamaia 2023?
hahahahahaha adica cinta: Călin Geambaşu, Xenti Runceanu, Andreea Runceanu, K1, Alexandra Ungureanu, Romaniţa Duminică, Florentina Ciună, Dani Ionescu, Anca Florescu, Miki ex K-pital, Cristina Vasiu, Vlad Nicolici, Jazzy Jo, Hara, Gabriela Atanasov, Andrei Bănuţă, Betty Iordăchescu – si nu cei care au participat la festival???? Betty Iordăchescu are 16 ani, daca nu ma insel. chiar si asa, ma mir ca ei accepta – mi se pare penibil.
Calin Geambasu a fost marginalizat din cauza tatalui narcisist, unicul tata din istoria muzicii noastre usoare care si-a criticat copilul in public si l-a stigmatizat pe viata. E un om minunat si din pacate, a intrat in jocul tatalui, si a vrut sa-si demonstreze nevinovatia, dar a fost inteles gresit. Hai Caline, sus, tot mai sus!